אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפור נפל: הנשיא לשעבר קצב יואשם באונס צילום: עמית שאבי

הפור נפל: הנשיא לשעבר קצב יואשם באונס

היועץ המשפטי לממשלה החליט כי הנשיא לשעבר יואשם באונס א' ממשרד התיירות, ובעבירות מין נוספות. בעבר כבר כמעט הוגש נגדו כתב אישום במסגרת הסדר טיעון, ממנו החליט לסגת ברגע האחרון

08.03.2009, 16:43 | אביעד גליקמן, ynet

רגע האמת בתיק קצב הגיע - שוב: היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הודיע בצהריים (יום א') כי החליט להגיש כתב אישום נגד נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, בגין ביצוע אונס ומעשה מגונה בכוח בא' ממשרד התיירות. כמו-כן יואשם קצב בעבירות של שיבוש הליכי משפט. 

פרשת קצב הפכה ל"תפוח האדמה" הלוהט של ימי מזוז, ותיזכר כנראה כאירוע המכונן של כהונת היועץ המשפטי. באופן פרדוכסלי, מי ש"פוצץ" את הפרשה והחל את כדור השלג היה קצב עצמו - עד אז נשיא אפרפר, כמעט נטול כותרות. ביולי 2006 הוא התלונן אצל היועץ המשפטי, כי נפל קורבן לסחיטה מצד א', עובדת לשעבר במשרדו. זו, סיפר, איימה להתלונן על הטרדה מינית שעברה מצידו. אלא שעד מהרה הפך הנשיא ממאשים לכמעט-מואשם, ועבר סדרת חקירות על אודות טיב קשריו עם שורה של נשים.

את העיתונות גדשו עדויות של מכרות ועובדות-לשעבר, שסיפרו על מעלליו של האזרח מספר 1. במרוצת החקירות אישרה ועדת הכנסת את בקשת הנשיא לצאת לנבצרות זמנית, כך שאת נשיאת בית-המשפט העליון, השופטת ביניש, השביעה ממלאת-מקומו - יושבת-ראש הכנסת דאז, דליה איציק. הנשיא השמיני גם נעדר מישיבה חגיגית לפתיחת מושב בכנסת, לאחר שכמה ח"כים איימו לצאת מהמליאה כמחאה עם כניסתו.

ב-23 בינואר 2007 החליט היועץ המשפטי להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, נגד נשיא המדינה. הסעיפים כללו את החמורה שבעבירות המין. אלא שהליך השימוע הוביל לעסקת טיעון שנויה במחלוקת, תוך צמצום משמעותי של כתב האישום: סעיף האונס הוצא ממנו, וכך גם תלונותיה של א' מבית הנשיא. קצב הודה בעבירות הקלות יותר, ולמחרת הגיש לכנסת את התפטרותו. המהלך של היועץ ופרקליט המדינה שנדר גרר גל מחאה ציבורית ועתירות לבג"ץ.

מזוז ניסה להדוף את הביקורת: "אם אכן ההר הוליד עכבר, אני לא יודע פיל מהו", אמר. אבל הפרשה הייתה רחוקה מסיומה: ב-8 באפריל 2008 הדהים משה קצב את בית-המשפט בירושלים, כאשר במקום להתייצב ולהודות בעבירות המין - כפי שסוכם עמו - הודיע כי יילחם על חפותו. מאז מתחבטות צמרת הפרקליטות ולשכת היועץ כיצד לנהוג בתיק, והאם לחזור לכתב האישום המקורי - לאחר שמזוז הודה בבג"ץ כי העדויות היו חלשות בחלקן.

"מזוז נכנע ללינץ' נציבורי"

בעקבות ההחלטה אמר יועץ התקשורת של הנשיא לשעבר, רונן צור, כי "מזוז נכנע ללינץ' הציבורי והחליט להעמיד לדין אדם, כשהוא אינו בטוח באשמתו וחומר הראיות אינו מצדיק זאת".

 

עם זאת, צור אמר כי החלטת היועץ המשפטי לממשלה לא הפתיעה אף אחד. לדבריו, הנשיא לשעבר לקח בחשבון שזו תהיה התוצאה כשבחר לבטל את עסקת הטיעון ברגע האחרון, והוא שמח על האפשרות להוכיח את חפותו בבית המשפט.

"הכרעת הפרקליטות בתיק קצב נולדה מהצהרות מקדימות בתקשורת, שכבלו את ידיהם של היועץ המשפטי ופרקליט המדינה בשלב מוקדם של הפרשה", טען צור. "הצהרות חסרות אחריות אלו ביטלו למעשה את חוות הדעת של הכפופים ליועץ המשפטי, ובהם פרקליטים בכירים בפרקליטות המדינה שבחנו ומצאו כי אין ראיות המצדיקות העמדה לדין והמליצו על סגירת התיק".

אמנון שומרון, המייצג את משפחת קצב, אמר אחרי הצהריים ל-ynet, כי "מדובר בהחלטה מצערת, ומאוד לא מפתיעה. אחרי האשמות וההשתלחויות של היועץ המשפטי מזוז נגד קצב, עוד לפני שכל חומר החקירה היה ידוע לו, נוצרה פה למעשה משוואה שחייבה את מזוז להגיש כתב אישום נגד קצב, או להתפטר. למזוז לא היה את אומץ הלב הציבורי להודות בטעותו, למרות חוות הדעת החד-משמעיות של הפרקליטים שטיפלו בתיק שקבעו שאין להגיש כתב אישום. חומר הראיות הוא קלוש".

תגיות