אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טבע מגיעה לרגע האמת: הרכב הדירקטוריון ייקבע היום צילום: בלומברג

טבע מגיעה לרגע האמת: הרכב הדירקטוריון ייקבע היום

שתיים משלוש חברות הייעוץ, אנטרופי וגלאס לואיס, מתנגדות לחלק מההצעות שיובאו היום לאסיפת בעלי המניות, ושולחות מסר שלילי על התנהלות ענקית התרופות. אבל תמיכתה של ISS שמייעצת לבעלי המניות (30%) האמריקאים, היא זו שתכריע

30.07.2014, 08:19 | ניר צליק

אחרי חודשים ארוכים של המתנה, תצא היום לדרך אסיפת בעלי המניות השנתית של טבע. לרוב מדובר באירוע לפרוטוקול בלבד, אלא שהשנה, בניגוד לשנים עברו, צפויה אסיפה דרמטית מהרגיל. בעיקר תרמו לדרמה מכתבים שכתבו בני לנדא – אחד המשקיעים האקטיביים בטבע – ורות חשין (שניהם יחד מחזיקים ב־0.3% מטבע) לדירקטוריון החברה בנוגע לנושאים שיועלו להצבעה.  

קראו עוד בכלכליסט

גם העובדה ששתיים משלוש חברות הייעוץ למוסדיים (אנטרופי הישראלית וגלאס לואיס האמריקאיות) התנגדו באורח נדיר לחלק מההצעות של הדירקטוריון לא מוסיפה שקט לקראת האסיפה. למרות התנגדויות אלה, צפויה האסיפה לאשר את כל המלצות הדירקטוריון בעזרת רוח גבית של חברת הייעוץ האמריקאית ISS – שמייעצת למרבית המשקיעים האמריקאיים שמחזיקים (30%) בטבע ושתומכת בכל ההצעות.

טבע בשדה לא מוכר

טבע מוצאת את עצמה בשדה לא מוכר אחרי שנים ארוכות שבהן אסיפות בעלי המניות עברו בשקט יחסי וללא התנגדויות רבות, למעט דרמה שהיתה באסיפה שהתקיימה ב־2012. זוהי אסיפה ראשונה שמתכנסת אחרי הדחתו של המנכ"ל ג'רמי לוין באוקטובר ולקראת עזיבתו הצפויה של היו"ר פיליפ פרוסט עד סוף השנה ומעל הכל — לקראת פקיעת הפטנט על הקופקסון, תרופת המקור של החברה לטרשת נפוצה.

למרות הטלטלות, מניית טבע דווקא נמצאת בתקופה טובה והיא נסחרת במחיר של יותר מ־54 דולר, המשקף לחברה שווי של 46 מיליארד דולר. שווייה הגבוה של מניית טבע יאפשר לה גם לבצע רכישות משמעותיות בעתיד, בעסקה שתשלב מניות. מלבד פרוסט שהודיע על פרישתו הצפויה, הודיעה גם הדח"צית ד"ר דפנה שוורץ כי תעזוב את תפקידה בדירקטוריון בחודשים הקרובים. עוד פרשו מהדירקטוריון חיים הורביץ ודן זיסקינד.

בני המייסדים באופוזיציה

בפעם הקודמת שבה פרצה מהומה סביב אסיפת בעלי המניות ב־2012, התנגדה בעלת המניות ורד שליו הורביץ, בתו של מייסד טבע אלי הורביץ, להעלאת שכרם של היו"ר פיליפ פרוסט ושל הדירקטורים. גם אז, בדומה להיום, אנטרופי התנגדה להצעות אלה שעברו למרות ההתנגדויות. אחד השמות הבולטים שעלו כמחליפו של פרוסט כיו"ר הוא של סגנו אמיר אלשטיין, שסבו היה ממייסדי טבע. לנדא חבר לבעלת המניות רות חשין – נכדתו של חיים סלומון, שהיה ממייסדי חברת התרופות אסיא שהפכה לטבע, ובתו של נחמן סלומון, שהיה מנכ"ל טבע. השניים שלחו להנהלת טבע שורה של מכתבים שבהם התקוממו על דרך ניהולה של החברה, וטענו כי משה מני, דירקטור בחברה, מסר להם כי אלשטיין כבר נבחר למעשה. טבע הכחישה את הטענות והודיעה כי שכרה חברה מייעצת לבחירת היו"ר.

על סדר היום של עומדות שמונה הצעות, כאשר עיקר המחלוקת בין טבע לבין הגופים המייעצים לה נוגע למינוים של אורי סלונים, דן פרופר ויוסף ניצני לדירקטוריון. הדירקטור הרביעי שיועלה להצבעה, ז'אן מישל חלפון, בכיר לשעבר בתעשיית התרופות העולמית, הוא הדירקטור החדש היחיד שצפוי להצטרף לטבע, והוא זוכה לתמיכתם של שלושת הגופים המייעצים. אנטרופי מתנגדת לחמש מתוך שמונה ההצעות שיעלו באסיפה. בין היתר היא מתנגדת לחידוש מינויו של סלונים, בדומה לגלאס לואיס שנחשבת לבעלת ברית של בני לנדא, בעוד ISS ממליצה לחדש את מינויו.

אורי סלונים, צילום: ערוץ 1 אורי סלונים | צילום: ערוץ 1 אורי סלונים, צילום: ערוץ 1

אנטרופי מתנגדת גם לחידוש מינויו של פרופר, זאת בניגוד לעמדתן של גלאס לואיס ו־ISS, ומנגד, היא מבקשת לאשר את מינויו של ניצני כדח"צ, בניגוד לעמדת גלאס לואיס ובדומה לעמדת ISS. אנטרופי, בדומה לגלאס לואיס, מתנגדת לאישור מענק הוני של עד 3.5 מיליון דולר למנכ"ל ארז ויגודמן.

לטענת גלאס לואיס ולנדא, סלונים אינו בעל רקע מקצועי שמתאים לדירקטוריון ענקית תרופות עולמית, ובנוסף הם טוענים שמבנה הדירקטוריון, שרק שליש מחבריו מועלה להצבעה בכל שנה, כדי למנוע השתלטות עוינת על החברה מזיק לבעלי המניות. לדעתם של לנדא וגלאס לואיס, יש לאשר בהצבעה את חברותם של כל הדירקטורים מדי שנה.

שתי הצעות נוספות שצפויות לעלות לסדר היום עוסקות באישור תוכנית הביטוח לדירקטורים ובתוכנית התגמול של ויגודמן. לנדא וגלאס לואיס מתנגדים לחידוש תוכנית הביטוח לדירקטורים. את התנגדותה לחידוש מינויו של ניצני נימקה גלאס לואיס בכך שהוא חבר גם בוועדת הממשל התאגידי של טבע. אנטרופי מתנגדת לתוכנית התגמול של ויגודמן כי לדעתה הקשר בין ביצועי החברה לבין התגמול של ויגודמן אינו הדוק דיו, וכי הפרטים לגבי תוכנית הביטוח לדירקטורים אינם מספקים.

וכך, יום לפני פרסום תוצאות הרבעון השני של טבע, השאלה הגדולה הנשאלת היא לא רק לגבי אופן העברת ההחלטות בחברה, אלא גם למידת התנגדותם של הגופים המוסדיים להצעות. גם אם טבע תצליח להעביר את ההצעות, במידה שמספר גדול של בעלי מניות יצביעו נגדן, אין ספק שהדבר יהווה מסר והנהלת החברה תצטרך לשפר את התנהלותה.

דן פרופר, צילום: טלי מאייר דן פרופר | צילום: טלי מאייר דן פרופר, צילום: טלי מאייר

תגיות