אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחזית ההכנסות של המדינה מגז צנחה ב-30 מיליארד דולר

תחזית ההכנסות של המדינה מגז צנחה ב-30 מיליארד דולר

לקראת ההצבעה בממשלה היום על מתווה הגז פרסמה המועצה הלאומית לכלכלה חוות דעת שממנה עולה כי ההכנסות ממאגר לווייתן יגיעו לכ־100 מיליארד דולר, כ־30 מיליארד דולר פחות מאומדן בנק ישראל. חוות הדעת מדגישה גם את הסכנה שבתלות בצינור היוצא ממאגר תמר

16.08.2015, 07:09 | שאול אמסטרדמסקי

חוות דעת כלכלית בנושא מתווה הגז, שהוגשה לממשלה עם המתווה עצמו, מדגישה כי המוטיבציה המרכזית של הפקידים שגיבשו את המתווה היתה לעשות זאת ביחד עם חברות הגז ולא לכפות עליהן מתווה גמור, ולעשות את זה מהר.

קראו עוד בכלכליסט

את חוות הדעת, המתפרשת לאורך 15 עמודים צפופים ומסובכים שספק אם שרי הממשלה יקראו, חיבר סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה מוריס דורפמן, אחד ממובילי המתווה. דורפמן מציין כי חשיבות העבודה עם חברות הגז היא משפטית בעיקר: ״היעדר הסכמה יביא לדחייה משמעותית בפיתוח המאגרים, בין היתר לאור הצפי להליכי ליטיגציה ארוכים הנובעים מהפעלת חוק ההגבלים העסקיים״.

עם זאת, דורפמן לא מפרט מהם ההליכים משפטיים שהיו מתרחשים אם הממשלה היתה פועלת על דעת עצמה, באיזה בתי משפט היו מתרחשים והאם למדינה היו טיעונים טובים.

הנזק מהעיכוב: עד 0.2% מהתוצר בלבד

 

המתווה שעליו תצביע היום הממשלה אין תחרות, אין פיקוח מחירים ואין צינור שני עיכוב בפיתוח לווייתן לא יגרור סנקציות ברורות, נובל אנרג'י ודלק ימנו בעצמן את הנאמן שאמור לתמרץ אותן למכור את כריש ותנין, ויוכלו לייצא גז מתמר באופן מיידי. מצד שני, הצרכנים יקבלו מנגנון תמחור הוגן יותר. מתווה הגז העדכני עולה היום לאישור הממשלה ליאור גוטמן, 4 תגובותלכתבה המלאה

הנחת היסוד המובלעת מהחשש לדחיית תהליכים היא שיש לפתח את מאגרי הגז, בדגש על לווייתן, במהירות המירבית משום שפיתוח לא מהיר מספיק יוביל למחסור בגז ולשימוש בדלק יקר יותר. אלא שדורפמן גם מציין כי המחסור קטן יחסית ויגיע עד ל־10% ב־2021.

נימוק נוסף לדחיפות הוא החשש מפגיעה כלכלית במשק בגלל שימוש בדלקים תחליפיים יקרים ובשל אי קבלת הכנסות ממסים לקופת המדינה ,אך חוות הדעת מעידה כי הפגיעה הזו מוגבלת בהיקפה.

מאגר תמר. העלות המשוערת של הקמת צינור נוסף מהמאגר - 2 מיליארד דולר, צילום: יח"צ מאגר תמר. העלות המשוערת של הקמת צינור נוסף מהמאגר - 2 מיליארד דולר | צילום: יח"צ מאגר תמר. העלות המשוערת של הקמת צינור נוסף מהמאגר - 2 מיליארד דולר, צילום: יח"צ

מסלול עוקף נתניהו בוחן אפשרות לאשר את מתווה הגז בלי הצבעה בכנסת הממשלה צפויה לאשר היום את מתווה הגז כשברקע טוענים גורמים בקואליציה: נבחנת האפשרות לאשר את מתווה הגז מבלי להביאו לכנסת - או על ידי שר הכלכלה אריה דרעי או על ידי הממונה החדש על הגבלים עסקיים אורי תובל וליאור גוטמן, תגובה אחתלכתבה המלאה

דורפמן מציין כי ההכנסות ממסים הצפויות מהמאגר נמוכות מכפי שהעריכו ויסתכמו ב־100 מיליארד דולר בעשורים הקרובים, אומדן הנמוך בכ־20–30 מיליארד דולר מאומדנים קודמים של הממשלה ובנק ישראל.

חוות הדעת גם מעריכה כי אובדן ההכנסות ממסים היה צפוי החל מ־2019 בלבד ויעלה בהדרגה: 100 מיליון דולר בשנה הראשונה ועד 1.7 מיליארד דולר ב־2023.כך, אם מחשבים גם את עלות השימוש בדלקים חלופיים, עיכוב פיתוח לווייתן בשנה אחת יגרום לנזק של חצי מיליארד דולר, עיכוב של שלוש שנים יגרום לנזק של עד 1.8 מיליארד דולר ועיכוב ארוך במיוחד של עד חמש שנים יגרום לנזק של 3.4 מיליארד דולר. בשורה התחתונה, מדובר בפגיעה כלכלית מוגבלת בהיקפה למשק, המגיעה לפחות מ־0.2% מהתוצר אחרי שלוש שנים.

הממשלה יכלה גם להקים צינור ממאגר תמר בעצמה

 

לכן, הנימוק החשוב ביותר לפיתוח מאגרים מהיר הוא החשש מהתלות האסטרטגית של ישראל במאגר אחדשמחובר לחוף בצינור אחד. דורפמן משער כי הנזק למשק כתוצאה מתקלה או פגיעה במאגר היחידי הקיים תהיה יותר מ־12 מיליארד שקל בשנה בשל שימוש בדלקים חלופיים יקרים יותר. זאת מבלי להביא בחשבון את הנזק הסביבתי ואת המחסור האפשרי בחשמל בתקופת השיא של הביקוש.

אלא שכדי להתמודד עם הבעיה הממשלה היתה יכולה לנקוט בדרך חליפית אותה דורפמן כלל לא מנתח: הקמת צינור נוסף מתמר במימון המדינה או באמצעות חיוב חברות הגז לעשות זאת. עלות צינור כזו מוערכת ב־2 מיליארד דולר, סכום קטן מאוד עבור המדינה. חוות הדעת גם לא מנתחת, משפטית או כלכלית, מה יהיה הנזק למשק אם מתווה הגז לא יצליח, חברות הגז לא יעמדו בהתחייבויות לפיתוח לווייתן ונמשיך להיות תלויים במאגר אחד עם צינור אחד.

דורפמן גם לא מפרט, למשל, מה תהיה העלות למדינה אם תחליט להקים צינור נוסף בעצמה או לפקח על מחירי הגז. היעדר ניתוח שכזה נותן לממשלה תמונה חלקית בלבד לפני קבלת ההחלטה המכרעת, וחישובים אלו היו יכולים להשפיע על התמונה כולה. למשל, אם הניתוח היה מעיד כי הסיכון לעיכוב פיתוח מאגר לווייתן על ידי החברות עצמן בעוד שנתיים הוא גדול, ואין מנוס מהקמת צינור נוסף ממאגר תמר בהשקעה ממשלתית, ייתכן שמוטב היה כבר להשקיע בהקמתו כעת, ולהחמיר עם החברות לגבי לווייתן.

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
מוריס דורפמן הוא שליח חברות הגז בממשלה
א. אפשר לראות איך הוא דוחף לייצוא כמות גדולה ככל האפשר של גז בזמן דיוני וועדת צמח. הוא נותן ערך 0 לגז בעתיד - כאילו שבעתיד נקבל אנרגיה בחינם ולא נצטרך לייבא גז או נפט במקום הגז שייצאנו . ב. התחשיבים האלה לא כוללים את הרווחים העיקרייים למשק ולממשלה - עקב חסכון מיבוא דלקים . לפי דורפמן או שנפתח את לוויתן מהר או שאין שום ברירה אחרת - לדגומה צינור שני מתמר או פיתוח של כריש או תנין - שהסיכוי לפתח אותם דווקא גבוה יותר לעומת לוויתן - שכן אלו מאגרים קטנים יותר עם פחות עלויות. ג. לוויתן מאגר ענק שכרגע הממשלה מייעדת בעיקר לייצוא - שום דבר לא מבטיח מתי יפתחו אותו - אם מחירי הגז בעולם יהיו נמוכים תמשך הדחייה של הפיתוח שלו - מצד שני לתושבי ישראל זה פחות משנה - או שנחסוך את הכסף עוד 10 שנים או שנחסוך אותו עוד 20 שנה - ונשאיר יותר רווח לילדים שלנו.
אלון  |  16.08.15
26.
טעות מערכתית קשה ! לתת רווח ליזמים !!
חוק שישינסקי והמס וכן הרגולציה חסמו את הכדאיות לקידוחים חדשים ותגליות חדשות - פגיעה באמון בהחלטות הממשלה חוסר יציבות רגללטורית ימנעו תגליות חדשות וימנעו תחרות !- מי יודע כמה נפט וגז רובץ מתחת לים ? קידוחי ים יקרים מילוני דולרים - אף חברה לא תהמר על סכומים כאלו כאשר 65% הוא מס ובנוסף הגבלת בעלות ,הגבלת מחיר ,הגבלות ייצוא ,ורגולציה פושעת ! לממשלה לא תהא ברירה והיא תצטרך להוריד את המיסוי- חוק שישינסקי אסון - פגע בתדמית כי שיוני מיסוי לאחר תגלית זו הלאמה חלקית והפרת הסכמים . לכן הממשלה בסופו של דבר תוריד את המיסוי בחוק שישינסקי !!! עובדה 6 שנים אין קידוחים אין תגליות - לרמוס תגלית אחת בהכנסות ולוותר על כל התגליות בים !!!
אבי  |  16.08.15
24.
כמה בלופים כדי למכור לציבור את מכירת אוצרות הטבע שלו בנזיד עדשים...
- "פיצוץ במגעים עם חברות הגז" ולמחרת הסכמה. - "חשוב למהר כי עיכוב פיתוח לוויתן יעלה הון למשק" - ובפועל מליארדים ספורים לעומת מאות מליארדים שהציבור ישלם כתוצאה ממונופול שלוקח מחיר מפולפל. - "חברות הגז לא ירצו לבוא" - כן, למה שמישהו ידחה רשיון להדפיס כסף? - "מחיר הגז זול ביחס לעולם" - אז איך זה שישראל היא הקידוח הכי רווחי של נובל? כי מחיר ההפקה זול מאוד, מחיר ההולכה זול מאוד ומוכרים לחברת החשמל בפי שניים ממה שמוכרים בארה"ב.
ג'ו  |  16.08.15
לכל התגובות