תחנות כוח פרטיות כבר מייצרות 29% מהחשמל בישראל
המונופול של חברת החשמל התכווץ ברבעון השני - וחלקן של התחנות הפרטיות בייצור חשמל עלה ב-6%. הרפורמה הזוחלת שהמדינה מקדמת במשק החשמל משיגה תוצאות - ורק חלקה השני הכולל שינוי ארגוני בחברת החשמל עדיין תקוע
חלקן של תחנות הכוח הפרטיות בייצור החשמל בישראל הגיע לשיא חדש של 29%, מתוכם כ־2% מאנרגיות מתחדשות (חשמל ורוח) והשאר ייצור חשמל קונבנציונלי — עלייה של 6% מהתקופה המקבילה אשתקד. כך עולה מדו"חות של חברת החשמל לרבעון השני של 2016 שפורסמו בחמישי האחרון. מדובר בהישג הבולט של הרפורמה הזוחלת שהמדינה מקדמת במשק החשמל, שחלקה השני והתקוע הוא השינוי האירגוני בחברת החשמל.
קראו עוד בכלכליסט
ייצור החשמל הפרטי בהיקף גדול החל בישראל בקיץ 2013 עם הפעלת תחנת הכוח של החברה לישראל. מאז הופעלו עוד מספר תחנות כוח גדולות מאוד, ולפי נתוני חברת החשמל רק במחצית הראשונה של 2016 היא איבדה 330 לקוחות. בין הגופים שהתנתקו מהחברה לטובת רכישת חשמל פרטי תמורת הנחה של עד 10% ניתן למצוא את משרד הבטחון, מקורות, הבנקים הפועלים ולאומי, אסם, שטראוס ואינטל.
כיום נאסר על תחנות הכוח הפרטיות למכור את החשמל הפרטי שהן מפיקות לכלל אזרחי ישראל, מתוך חשש להשאיר את חברת החשמל קירחת. לכן, הרפורמה במשק החשמל לא זזה, והצדדים בה (המדינה, העובדים, ההנהלה וההסתדרות) ממשיכים לעשות בדיוק את מה שעשו ב־20 השנה האחרונות: לנהל מגעים על מהות הרפורמה ולדווח עליהם לבית הדין הארצי לעבודה. הסבב האחרון התקיים באוגוסט, אז הקפיא בית הדין לעבודה את קיזוזי השכר בחברת החשמל שמקורם בחריגות תשלומי אש"ל ודרגה, כשהצדדים ידווחו לבית הדין עוד החודש איך הם ישלבו את החזרת הכספים.
ביום חמישי פורסם כי חברת החשמל סיימה את הרבעון השני של 2016 בהפסד של 39 מיליון שקל. זאת אף שבתקופת הדו"ח החברה דווקא נהנתה מעלייה של כ־3% במכירות ומירידה של 7% בעלויות הדלקים שלה. הסיבה לכך היא שעלויות המימון זינקו ב־40% בעיקר בגלל השינוי בהפרשי השערים בין השקל לבין הדולר האמריקאי והין היפני. ובכל זאת, מדובר בשיפור בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד שהסתיים בהפסד נקי של כ־838 מיליון שקל.
10 תגובות לכתיבת תגובה