מה קורה במשפחה כשהאישה מרוויחה יותר מבן זוגה
ב-23.4% ממשקי הבית בישראל האישה היא המפרנסת העיקרית; מחקרים מראים שהסיכויים של אותם זוגות לבגידה, לחוסר שביעות רצון מהנישואים ואף לגירושים - עולים
קראו עוד בכלכליסט
קללת האוסקר
שחקניות הוליוודיות שזוכות בפרס האוסקר לשחקנית הטובה ביותר חולקות את הכבוד, ההצלחה והתהילה אך גם את הקללה שמכונה בתעשייה 'קללת האוסקר'. הן מועדות יותר לגירושים משחקניות שהיו מועמדות לפרס אך לא זכו, או מגברים שזכו בפרס השחקן הטוב ביותר. זה קרה לסנדרה בולוק, ג'ולי אנדרוז, ג'ואן קרופורד, בטי דייויס, האלי בארי, אמה תומפסון וקייט ווינסלט.
למעשה, מחקרים מצאו שהקללה הזאת קיימת לא רק בהוליווד. כאשר אישה מצליחה בקריירה יותר מבן זוגה הסיכויים שלה לבעיות בזוגיות ואף לגירושים – עולים. ההסבר לכך הוא שכאשר אישה נמצאת במעמד מקצועי גבוה יותר מבן זוגה גדלים הסיכויים שלה לחוש בושה או טינה כלפי בן הזוג עקב הסטטוס הנמוך יותר שלו. בעקבות כך הזוגיות של אותם גבר ואישה נמצאים בסיכון רב יותר לקשיים והסיכוי לגירושים גדל. בני הזוג הגברים לעומת זאת אינם מושפעים מפערי המעמד בדומה לנשים. הם חוו קשיים בזוגיות או חשבו על גירושים רק במקרים בהם האישה הייתה מאוד לא מרוצה מהנישואים, כך לפי מחקר שערכו אליסון ביירן וג'וליאן ברלינג אשר פורסם בהרווארד ביזנס ריוויו במאי השנה.
מה שיכול להציל את הנישואים של אותם זוגות לפי החוקרות הוא שהגברים יעזרו במטלות הבית וגידול הילדים. כאשר נשים מצליחות חשו שבני זוגן סיפקו להם תמיכה מעשית רבה כמו למשל סייעו בטיפול בהורים מבוגרים או ביצעו מטלות בבית – הנישואים שלהם לא הושפעו מהבדלי הסטטוס בקריירה בין בני הזוג. לעומת זאת, אם בני הזוג סיפקו תמיכה רגשית בלבד, זה לא סייע לזוגיות.
ישנם מקרים שבהם הזוגיות בין אישה מצליחה לגבר שמצליח פחות דווקא עובדת היטב. השחקנית ג'וליה רוברטס למשל, התחתנה עם דניאל מודר, צלם על הסט של הסרט "המקסיקני" בשנת 2000. למרות שמועות רבות על גירושים, הזוג עדיין נשוי ולהם שלושה ילדים כאשר רוברטס, שהונה מוערך ב-170 מיליון דולר, מרוויחה ללא ספק יותר מבעלה.
ההשפעה של הפערים בהצלחה וביכולת ההשתכרות בין אישה וגבר שנמצאים בזוגיות אינה פוסחת אפילו על בני מלוכה. המלכה ויקטוריה, ששלטה בבריטניה בין 1837 ועד 1901 הייתה נשואה לנסיך אלברט. אפילו היא, בתור מלכה, חששה מלפגוע באגו הגברי של בעלה ולפי הביוגרפיה שלה פעלה על מנת להעניק לו את התואר "מלך". בסופו של דבר כאשר שוחחו ביניהם, היא כינתה אותו 'אדוני'. זה אמנם היה לפני הרבה שנים אבל גם היום, התפיסה לפיה גברים צריכים להיות מצליחים יותר ובעיקר, המפרנסים במשק הבית, היא תפיסה מושרשת וחזקה גם אצל נשות דור המילניום המצליחות.
דווקא הצעירים פחות מאמינים בשיוויון
לפי מחקר שנערך בהרווארד על ידי פרופ' אלכסנדרה קילוולד כאשר גבר בזוגיות הטרוסקסואלית אינו עובד, או אפילו עובד במשרה חלקית – הסיכויים של הזוג לגירושים גדלים. סדרה של מחקרים אחרים הראתה שגם כאשר גבר עובד אך משתכר פחות מבת זוגו הסיכויים לגירושים גדלים ואיתם גם הסיכויים לבגידה, לכך שהגבר יבצע פחות מטלות בבית ויסבול מבעיות בתפקוד המיני.
אחת הסיבות לכך שכאשר נשים מצליחות יותר הסיכוי לגירושים עולה הוא שנשים עם יכולות השתכרות גבוהות פחות חוששות לעזוב נישואים לא מוצלחים. אך סיבה נוספת היא שהתפיסה לפיה הגבר צריך להיות המפרנס משפיעה הן על גברים והן על נשים גם אם הם אינם מודים בכך. נקודת המפנה היא ברגע שהאישה מתחילה להרוויח שקל אחד יותר ממחצית ההכנסה המשותפת למשק הבית, כך עולה ממחקר שערכו מריאן ברטנרנד, אמיר קמניקה וג'סיקה פן, שלושה כלכלנים מבית הספר בות' למנהל עסקים באוניברסיטת שיקגו. הם מצאו שהתפיסה המסורתית של תפקידים מגדריים במשק הבית, בעיקר התפיסה לפיה הגבר צריך להיות המפרנס העיקרי, משפיעה על הבחירה עם מי להתחתן, כמה לעבוד ואפילו אם להישאר נשואים.
בעולם מושלם גם הגבר וגם האישה היו אמורים להיות מאושרים יותר ככל שבן או בת הזוג שלהם הרוויח יותר. אך בעולם האמיתי החוקרים מצאו ירידה חדה במספר הזוגות הנשואים בדיוק בנקודה שבה האישה מתחילה להרוויח יותר ממחצית מההכנסה המשותפת למשק הבית. כדי להימנע מהפרת הנורמה לפיה הגבר צריך להרוויח יותר יש נשים שבנקודה הזאת בוחרות להפחית את כמות העבודה, כלומר עוברות למשרה חלקית, או נושרות לחלוטין משוק העבודה.
כאשר הנשים לא עשו זאת, והחלו להרוויח יותר מבני זוגן, גם האישה וגם הגבר החלו להיות פחות מרוצים מהנישואים. הסיכוי לגירושים עלה ב-50% אצל זוגות שבהם האישה השתכרה יותר. אחד ההסברים האפשריים לכך הוא שכאשר אישה מצליחה יותר בקריירה היא פחות פנויה להשקיע במטלות הבית ולא עומדת בציפיות של בן הזוג שתפיסותיו מסורתיות. עם זאת, החוקרים הפריכו את ההסבר הזה ומצאו שנשים שמשתכרות יותר מבני זוגם דווקא מבצעות יותר ממטלות הבית בהשוואה לזוגות שבהם האישה עובדת אך משתכרת פחות מבן זוגה.
ההשפעה של יכולת ההשתכרות של האישה בהשוואה לזו של הגבר על הזוגיות מתחילה עוד לפני הנישואים. מחקר שנערך על מפגשי 'ספיד-דייטים' מצא שבעוד שנשים מעדיפות גברים אינטליגנטיים ושאפתניים, גברים מעוניינים בנשים אינטליגנטיות ושאפתניות רק עד הנקודה שבה הן עשויות להוות איום ולהרוויח יותר מהם.
יש היום יותר נשים מנהלות מבעבר, יותר נשים שמשתתפות בשוק העבודה, בעלות תארים אקדמיים ונראה שאמנם הדרך לשיוויון מגדרי עוד ארוכה, אך לפחות יש התקדמות. עם זאת, דווקא הצעירים מחזיקים בדעות מסורתיות יותר על תפקידי הנשים והגברים במשק הבית. סדרת סקרים שפורסמו בסוף מרץ השנה בניו יורק טיימס הראו שפחות צעירים בני 18 עד 24 תומכים בשיוויון מגדרי בתוך משק הבית מאשר בני אותה קבוצת גיל לפני עשרים שנה. למעשה, סקר שנערך בקרב בוגרי תיכון בארה"ב מצא שבעוד שב-1994 רק 42% מהם הסכימו עם הקביעה שהמשפחות הטובות ביותר הן אלה שבהן הגבר הוא המפרנס והאישה היא עקרת בית, ב-2014 כבר 58% מבוגרי התיכון העדיפו את הסידור הזה. אחד ההסברים להתגברות התפיסות הפחות שוויוניות בתוך משקי הבית הוא דווקא ניסיון של הגברים לפצות על אבדן הדומיננטיות שלהם בעולם העבודה.
גברים שמקפלים כביסה ונשותיהם המאושרות
אם כך, האם נשים פשוט לא יכולות לנצח? האם ברגע שיתקדמו בקריירה הן ייאלצו לוותר על חיי זוגיות או משפחה מאושרים? פרופ' קילוולד שערכה את המחקר על השפעת הכנסותיה של האישה על הסיכוי לגירושים טוענת בראיון למגזין גלמור, שהמפתח הוא לערוך חשיבה משותפת בין בני הזוג לגבי מה מבחינתם נחשב לשותפות או זוגיות טובה. בנוסף גברים צריכים להיות מסוגלים להוות חלק פעיל ושותפים בגידול הילדים וניהול משק הבית ללא סטיגמה וללא קשר ליכולת ההשתכרות שלהם. החוקרות ביירן וברלינג אף טוענות שעזרה משמעותית של הגבר במטלות הבית יכולה למנוע מתחים בזוגיות בה האישה מצליחה יותר. זאת למרות מחקרים קודמים שהראו שגברים שעושים מטלות שנחשבות 'נשיות' מרגישים שגבריותם נפגעת ואף שנשותיהם מוצאות אותם פחות אטרקטיביים.
אחד הפתרונות יכול להגיע דווקא מכיוון המעסיקים בכך שיתנו אפשרות גם לנשים וגם לגברים לקחת חלק פעיל בניהול הבית וגידול הילדים. המדיניות התומכת בחיי משפחה במקומות העבודה צריכה להינתן באופן שיוויוני לשני המינים ולאפשר גם לגברים וגם לנשים לנצל את ההטבות מבלי 'להענש' על כך בצורה של מניעת קידום, 'עיקום פרצוף' או הצמדת סטיגמה לאותם עובדים. בישראל עדיין המושג של 'משרת אם' רווח הרבה יותר מאשר 'משרת אב', אך יותר ויותר מקומות עבודה מבינים שיש לאפשר לעובדים לקיים חיי משפחה ללא קשר להיותם גברים או נשים.
20 תגובות לכתיבת תגובה