אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנאמנים אחראים רק ל־3% מהכספים שקיבלו הנושים צילום: עמית שעל, אוראל כהן, יובל חן

הנאמנים אחראים רק ל־3% מהכספים שקיבלו הנושים

מבדיקה שערך "כלכליסט" עולה כי 97% מהכספים שחילקו הנאמנים לנושים עד היום, היו מגיעים אליהם בכל מקרה, גם אילו גינדס, ברטוב וטרבלסי לא היו ממונים לתפקידם, וזאת משום שמדובר בכספים שמעורבות הנאמנים בהשגתם קטנה או בלתי קיימת

27.09.2017, 07:40 | ענת רואה
שלושת נאמני מגה — אהוד גינדס, אמיר ברטוב וגבי טרבלסי — טענו ביום שני בדיון שנערך בבית המשפט כי עד כה הם השיבו 630 מיליון שקל לנושי מגה, שלהם חייבת הרשת שקרסה ונמכרה לנחום ביתן, 1.22 מיליארד שקל. כמו כן, לפי הנאמנים, הנושים צפויים לקבל החזר של כ־80% מהחוב כלפיהם — נתון שאותו מתארים הנאמנים כבלתי רגיל וככזה שהושג בזכות עבודה קשה במיוחד, ושעל בסיסו הם דורשים שכר טרחה של 153 מיליון שקל.

אלא שמבדיקה שערך "כלכליסט" עולה כי 97% מהכספים שחילקו הנאמנים לנושים עד היום, היו מגיעים אליהם בכל מקרה, גם אילו גינדס, ברטוב וטרבלסי לא היו ממונים לתפקידם, וזאת משום שמדובר בכספים שמעורבות הנאמנים בהשגתם קטנה או בלתי קיימת.

נאמני מגה מימין אמיר ברטוב גבי טרבלסי ואהוד גינדס, צילום: עמית שעל, אוראל כהן, יובל חן נאמני מגה מימין אמיר ברטוב גבי טרבלסי ואהוד גינדס | צילום: עמית שעל, אוראל כהן, יובל חן נאמני מגה מימין אמיר ברטוב גבי טרבלסי ואהוד גינדס, צילום: עמית שעל, אוראל כהן, יובל חן

למעשה, שלושת הנאמנים אחראים רק ל־20 מיליון שקל מתוך הסכום שהושב לנושים, שכן 610 מיליון שקל היו מגיעים לנושים בכל מקרה.

160 מיליון שקל חיכו להם

ביום שבו קיבלו הנאמנים את מגה לידיהם שכבו בקופת החברה 160 מיליון שקל. בנוסף, עמדו לרשותם ערבויות של החברה־האם הקודמת של מגה, רבוע כחול, בהיקף של 330 מיליון שקל. על כך יש להוסיף את שווי המלאי של מגה, כלומר כל הסחורה שבבעלות החברה, שנמכרה במחירי עלות לבעלת השליטה החדשה יינות ביתן תמורת 120 מיליון שקל.

המלאי אמנם נמכר על ידי הנאמנים, אולם מכיוון שמדובר בנכס של החברה, ברור כי הוא היה נמכר בכל מקרה, גם אילו עורך דין צעיר וחסר ניסיון היה ממונה לתפקיד במקום ברטוב, טרבלסי וגינדס. אמנם מקובל ששכרם של בעלי תפקידים שמונו על ידי בית המשפט נגזר גם מהסכום שמתקבל עבור המלאי, אך במקרה זה נדמה כי הדרישה מופרכת, משום שבסופו של דבר המלאי נמכר ליינות ביתן במחיר עלות כדי שזו תוכל למכור את הסחורה לצרכן במחיר המקובל.

רמי לוי, צילום: צביקה טישלר רמי לוי | צילום: צביקה טישלר רמי לוי, צילום: צביקה טישלר

בכל הנוגע לערבויות, הרי שאלו היו מגיעות לנושים בכל מקרה, משום שהן הועמדו לרשות החברה. משום כך תהו כונס הנכסים הרשמי והשופט אילן שילה מדוע על הנאמנים לגזור קופון בשל הסכום הזה, שאת השגתו הם מייחסים לעצמם.

הנאמנים טוענים: עוד 390 מיליון שקל בדרך

לטענת נאמני מגה, נושי החברה יקבלו 1.02 מיליארד שקל בסך הכל. כלומר, לקופה ייכנסו עוד 390 מיליון שקל שאותם ניתן יהיה לחלק בהמשך. מקורו של רוב הסכום הוא בעסקת המכירה של מגה ליינות ביתן. בעלי יינות ביתן נחום ביתן שילם עבור הרשת 365 מיליון שקל, לא כולל המלאי.

בבקשת השכר שלהם תיארו הנאמנים כיצד הם הצליחו לשפר עוד ועוד את ההצעה שהניח ביתן לפניהם ושבסופו של דבר התקבלה, אך התעלמו מכך שהיו מונחות שתי הצעות נוספות שסייעו רבות להעלאת התמורה — אלו של רמי לוי ושל מוטי בן־משה. הטבלאות שהציגו הנאמנים הראו כיצד ביתן שיפר את הצעתו, אך לא נאמר דבר על שתי ההצעות האחרות, שבסופו של דבר הסתכמו בסכומים דומים מאוד.

ההתייחסות היחידה של הנאמנים לבן־משה ולוי היתה שלילית בלבד ולא נגעה לתוכן ההצעות שלהם. הנאמנים כתבו כי הם נאלצו להתמודד עם שני מציעים "שלא השלימו עם הכרעת בית המשפט" ושניסו לעכב את ביצוע ההחלטה למכור את הרשת לביתן. "הנאמנים התנגדו בתוקף למהלכים הללו (של לוי ובן־משה — ע"ר) והגישו תשובות מנומקות ומבוססות, שלפיהן הבקשות נעדרות כל בסיס עובדתי ומשפטי", טענו הנאמנים והזכירו כיצד בית המשפט העליון דחה את הבקשות לעיכוב הביצוע ואפשר את מכירת הרשת ליינות ביתן.

תגיות