מדענים מצאו מאגר עצום של יהלומים 160 ק"מ בתוך כדור הארץ
על פי מחקר חדש, היהלומים נמצאים במבנים סלעיים תת-קרקעיים שנמצאים במרכז הלוחות הטקטוניים של כדור הארץ, ויכולים להגיע לעומק של עד 320 ק"מ
"זה מראה שיהלום אולי אינו כזה מינרל אקזוטי, ושברמה הגאולוגית הוא דווקא די שכיח", כך אמר אולריך פאול, מדען במחלקת מדעי כדור הארץ, האטמוספירה והיקום ב-MIT, שסייע במחקר. "אנחנו לא יכולים להגיע אליהם, אבל בכל מקרה אנחנו יכולים לומר שיש הרבה יותר יהלומים בכדור הארץ ממה שחשבנו בעבר".
היהלומים נמצאים במבנים סלעיים תת-קרקעיים שנקראים "קרייטונים", שצורתם היא כמו הרים הפוכים, הם נמצאים במרכז הלוחות הטקטוניים של כדור הארץ, ויכולים להגיע לעומק של עד 320 ק"מ. החוקרים מאמינים שהחלקים העמוקים יותר של הקרייטונים האלה – "שורשיהם", עשויים להכיל 1%-2% יהלומים.
מחפשים יהלומים באמצעות מידע סייסמי
מדענים מנסים לחשוף ממה מורכבים החלקים העמוקים ביותר של כדור הארץ באמצעות מידע סייסמי, ולנסות לצייר תמונה של איך הם נראים. גלי קול נעים במהירויות שונות בהתאם לחומר בו הם עוברים, הטמפרטורה שלו, ודחיסותו, מה שנותן למדענים דרך להעריך אילו סוגי סלעים נמצאים מתחת לפני כדור הארץ ע"י השוואת מהירויות גלי הקול, כך על פי MIT. החוקרים מצאו שגלי הקול האלה נוטים להאיץ כשהם עוברים דרך החלקים העמוקים יותר של הקרייטונים – הרבה יותר מהר מהערכתם הקודמת. לאחר שערכו סדרת ניסויי מעבדה בהם שלחו גלי קול דרך סוגי סלעים שונים, מצאו החוקרים שרק סלע שמכיל 1%-2% יהלומים, בין יתר רכיביו, יכול להפיק את המהירויות שתועדו בשורשי הקרייטונים.
בניסיון לאמוד את הכמות הכוללת של יהלומים בכדור הארץ, החוקרים שיערו ששורשי הקרייטונים מכילים 1%-2% יהלומים ושילבו את המספר הזה עם הנפח הכולל של השורשים הקרייטוניים שמפוזרים בכדור הארץ. המספר שהם הגיעו אליו הוא 1016 טון יהלומים, או יותר מפי 1000 ממה שהוערך קודם לכן.
12 תגובות לכתיבת תגובה