אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קצת עזרה לידידים: החברה המסתורית שמעבירה זהב מוונצואלה לטורקיה צילום: רויטרס

קצת עזרה לידידים: החברה המסתורית שמעבירה זהב מוונצואלה לטורקיה

ארה"ב אמנם הטילה סנקציות על יצוא זהב מהמדינה הדרום אמריקאית; אולם חברת סרדס, שלפי הרישומים בטורקיה היא בעלת הון של מיליון דולר בלבד, ייבאה רק בנובמבר שעבר זהב בשווי של כמעט מיליארד דולר מוונצואלה; והאם יש קשר איראני?

08.02.2019, 18:02 | שירות כלכליסט
חודשיים לאחר שנשיא ונצואלה ניקולס מדורו ביקר את עמיתו הטורקי רג'פ טייפ ארדואן באנקרה, חברה מסתורית בשם סרדס (Sardes) באה לעולם. לפי סוכנות הידיעות בלומברג, החברה החלה לפעול בינואר 2018, אז ייבאה זהב בשווי 41 מיליון דולר מוונצואלה לטורקיה - העסקה הראשונה מסוגה בין שתי המדינות ב-50 השנים בהן קיים תיעוד לכך. בחודש שלאחר מכן נתון זה יותר מהוכפל, כאשר סרדס שינעה זהב בכמעט 100 מיליון דולר לטורקיה.

קראו עוד בכלכליסט

המדינה הדרום אמריקאית נתונה בתוהו ובוהו כלכלי ופוליטי, כאשר לאחרונה הכריז ראש האופוזיציה חואן גוואידו על מינויו לנשיא במקום מדורו, כשארה"ב ומדינות נוספות מכירות בשלטונו ואילו טורקיה מביעה תמיכה במדורו. אבל כבר בנובמבר, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם על הוראה מנהלית שמתירה סנקציות על יצוא זהב מוונצואלה (לאחר ששלח שליח להזהיר את טורקיה מפני עסקה), סרדס שינעה 900 מיליון דולר של המתכת היקרה אל מחוץ למדינה. לא רע עבור חברה בעלת הון של מיליון דולר בלבד, על פי מסמכים רגולטוריים שהוגשו באיסטנבול.

ארדואן. חבר, צילום: רויטרס ארדואן. חבר | צילום: רויטרס ארדואן. חבר, צילום: רויטרס

זו אינה הפעם הראשונה שטורקיה מנגישה את שירותיה למדינות שעומדות בפני סנקציות אמריקאיות, וחותרת תחת מאמציה של וושינגטון לבודד ממשלות שהיא מחשיבה עוינות או מושחתות. אנקרה בחנה פעמים תכופות את גבולות הסבלנות האמריקאית, והברית בין שתי חברות המפתח בנאט"ו שבורה כעת למעשה, כך אמרו שני פקידים אמריקאים בכירים .

טורקיה, שהייתה במשך זמן רב בעלת ברית רבת ערך עבור ארה"ב במזרח התיכון, הולכת ומוצאת יותר ויותר אינטרסים משותפים עם מדינות יריבות לארה"ב כמו רוסיה, סין, איראן וונצואלה. לא ברור מה מחבר בין טורקיה ומדורו, חוץ מהתנגדות כללית להתערבותה של ארה"ב בענייניהן, ומה שנתפס כמאמציה של האחרונה להדיח ממשלות שמונו באופן דמוקרטי. הקשרים הכלכליים בין שתי האומות אינם מהווים גורם משמעותי: ונצואלה אינה מדורגת בין 20 שותפות הסחר הגדולות ביותר של טורקיה, כך על פי מידע של בלומברג.

יש לציין כי ארדואן עמד ב-2016 בפני ניסיון הפיכה ומיצב את עצמו כמנהיג דמוקרטי מוביל, אפילו אם הליך ההצבעה בטורקיה לא נחשב כחופשי או הוגן. בחודשים האחרונים רשמו טראמפ וארדואן עימותים קשים לאחר מעצר כומר אמריקאי בחשד שהיה מעורב בניסיון ההפיכה, וארה"ב הטילה סנקציות על טורקיה.

טורקיה מנסה לסייע לוונצואלה

עוד נמסר כי ככל הנראה פעילות העברת של סרדס נפסקה בנובמבר, ודובר מטעמה לא הגיב לבקשת תגובה. אולם דומה שלטורקיה יש דרכים אחרות לסייע לבת בריתה: בדצמבר שעבר נסע ארדואן לוונצואלה והציג בפני מדורו את אהמט אהלטצ'י, היו"ר של אחת ממלטשות הזהב הגדולות של טורקיה. חודש לאחר מכן, בן בריתו הקרוב של מדורו, טארק אל-איסאמי, ביקר במלטשה של אהלטצ'י במרכז טורקיה, והתקשורת תומכת הממשלה בטורקיה דיווחה כי הזהב של ונצואלה יועבר לשם. אולם הדבר לא קרה מאחר שאהלטצ'י הוזהר מפני סנקציות אמריקאיות. עם זאת, אל-איסאמי בחן במקום טכנולוגיית ליטוש במטרה להעתיקה ולבצע שימוש במולדתו, כך לפי גורם המעורה בפרטי הביקור.

ונצואלה. כאוס פוליטי וכלכלי, צילום: אי פי איי ונצואלה. כאוס פוליטי וכלכלי | צילום: אי פי איי ונצואלה. כאוס פוליטי וכלכלי, צילום: אי פי איי

נציג מטעם אהלטצ'י היה בין אנשי העסקים שנפגשו בשבוע שעבר עם מרשל בילינגסליאה, עוזר מזכיר במשרד האוצר האמריקאי שאחראי על מלחמה במימון הטרור, בעת ביקורו של האחרון בטורקיה. הפקיד האמריקאי הזהיר את המשתתפים מפני עסקה סביב "זהב הדמים" של אל-איסאמי. איש העסקים הטורקי לא השיב לפניות בלומברג, ובנו אהמט מטין מסר בשיחת טלפון: "אין תגובה".

לפי שני גורמים, בילינגסיליאה מתמקד יותר בסנקציות על איראן מאשר בקשר הטורקי-ונצואליאני. פקידים אמריקאים אמרו שהם חוששים מפני קשר אפשרי בין הדברים, למרות שלא הוצגו לכך ראיות. איראן מוכרת לטורקיה נפט במיליארדי דולרים מדי שנה, אך רוב התמורה נשארת בבנקים הטורקיים בשל הסנקציות הבינלאומיות על העברת כסף לטהראן. אולם ידוע שבעבר השתמשה איראן בזהב כדי לעקוף סנקציות פיננסיות. מהמט הקאן אטילה, לשעבר מנכ"ל הבנק טורקי האלק בנקאשי שנמצא בבעלות המדינה, הורשע בשנה שעברה בניו יורק בשותפות בתוכנית מעין זו. טורקיה טוענת שהתיק מבוסס על ראיות בדויות ושאינה מחויבת לציית לסנקציות חד צדדיות של ארה"ב, שפוגעות בקשריה הכלכליים עם שכנותיה ושותפות אחרות. אין מידע רשמי המאפשר לדעת מה יעדו של הזהב מוונצואלה לאחר שנחת בטורקיה, שממשלתה אינה מוסרת פרטים בעניין.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
כמו גם כווית, סעודיה, שאר מדינות המפרץ ובעצם כל מדינה מוסלמית בפועל...
מה רצית לומר בכך? הרי ביבי עושה איתם עסקים באופן קבוע. יתרה מכך מתנצל על מרמרה, נותן כסף לפושעים של מרמרה. אז מה לך כי תתלונן?! אין מדינה מוסלמית בעולם שהולכת בדרכי המערב. ראה סעודיה תומכת בטרור, רצחה עיתונאי הם, המערב כולל טראמפ, עשו משהו בנידון? לא. להיפך טראמפ סגר עיסקת נשק איתם. שלא נדבר על ביבי שמוכן למכור נשק ישראלי לכל דיכפין. צ'אד מוכרת לך? לך חפש באינטרנט על המנהיג שם ותבין שטורקיה איננה שונה מהשאר.
ישראלי בקנדה  |  09.02.19
לכל התגובות