צפון קוריאה מזהירה: השנה יחסרו לנו 1.4 מיליון טונות של מזון
במסמך שכתבה המשלחת הקוריאנית לאו"ם ושהגיע לידי רויטרס ימים ספורים לקראת פסגת טראמפ-קים, מאשימים במדינה הטוטליטרית את מזג האוויר ואת הסנקציות במצב. לפי הערכות האו"ם, 41% מתושבי המדינה חיים בתת-תזונה. רוסיה שוקלת לשלוח חיטה כסיוע הומניטרי. מומחים: מטרת המסמך היא להפעיל לחץ להסרת הסנקציות
קראו עוד בכלכליסט
הפרסום של המסמך, שאינו מתוארך, שכתבה המשלחת הצפון קוריאנית לאו"ם, מגיע לקראת פסגה שנייה המתוכננת בשבוע הבא בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא צפון קוריאה קים ג'ונג און.
ארה"ב דורשת שצפון קוריאה תיסוג מתוכנית הגרעין שלה, בעוד שבמדינה הטוטליטרית מבקשים להסיר את הסנקציות שהוטלו עליה, לסיים רשמית את מלחמת קוריאה שהתרחשה בין 1950-53 ולקבל ערבויות ביטחוניות.
מועצת הביטחון של האו"ם מגבירה את הסנקציות על המדינה מאז 2006, זאת בניסיון למנוע מימון לתוכנית הגרעין והטילים הבליסטיים של המדינה. "ממשלת צפון קוריאה קוראת לארגונים הבינלאומיים להגיב בדחיפות למצב המזון", נכתב במסמך ששלחה המשלחת הצפון קוריאנית, ותיארה כהמשך להערכה משותפת שבוצעה עם תכנית המזון העולמית (World Food Programme) בין התאריכים 26 בנובמבר ו-7 בדצמבר, 2018. מתוכנית המזון סרבו להגיב.
לפי המסמך, ייצור המזון בצפון קוריאה עמד בשנה שעברה על 4.951 מיליון טונות, ירידה של 503 אלף טונות לעומת הייצור ב-2017. באו"ם אישרו כי מדובר בנתונים ממשלתיים רשמיים שהועברו בסוף ינואר, והוסיפו כי ייצור המזון של צפון קוריאה כולל אורז, חיטה, תפוחי אדמה ופולי סויה.
בצפון קוריאה אמרו כי ייבאו 200 אלף טונות של אוכל וייצרו בסביבות 400 אלף טונות, אך זה לא מספיק, ולכן החל מינואר בכוונתם לקצץ את ההקצבות היומיות ל-300 גרם לאדם מ-550 גרם.
דובר האו"ם סטפן דוז'יק מסר אתמול בתגובה כי נציגי האו"ם וארגוני סיוע מתייעצים עם הממשלה כדי "להבין בצורה טובה יותר את ההשפעה של מצב בטיחות המזון על האנשים הפגיעים ביותר, וזאת על מנת לנקוט בפעולות מוקדמות כדי לטפל בצרכים ההומניטריים שלהם". הוא הוסיף כי האו"ם וארגוני הסיוע מצליחים לסייע רק לשליש מתוך 6 מיליון האנשים שלפי ההערכות נזקקים, וזאת בשל היעדר מימון. לפי הערכות האו"ם, מספר כולל של 10.3 מיליון אנשים - קרוב למחצית מהאוכלוסייה - זקוקים לסיוע במזון, ו-41% מתושבי המדינה נמצאים במצב של תת תזונה.
מלבד מזג האוויר הקיצוני, הצפון קוריאנים מאשימים גם את הסנקציות בהגבלת המשלוחים של ציוד חקלאי ודלק. עם זאת, בנג'מין סילברסטין, עורך כתב העת North Korean Economy Watch וחוקר שותף במכון לחקר מדיניות בינ"ל, אומר כי אף שהיבול היה חלש, אין עדיין סימנים למצב חירום. "זה כמובן קשור לפחות בחלקו לסנקציות", הוא אומר. "שימו לב לאופן הניסוח של המסמך. הם רוצים שזה יישמע כאילו הסנקציות מובילות להרעבה, כדי שארה"ב תהיה נדיבה ותבטל אותן".
בכל זאת, מרגרטה ווהלסטרום, נשיאת הצלב האדום השבדי, אמרה לרויטרס לאחר ביקור בצפון קוריאה בנובמבר כי בכל הקשור לאזורים שבהם הם פועלים, יבול התירס עמד על 65% מהתפוקה הרגילה בשל שילוב בין התפרצות שפעת, גל חום וטייפון.
ברוסיה שוקלים כעת לשלוח לצפון קוריאה 50 אלף טונה של חיטה בסיוע הומניטרי כדי לעזור למדינה להתמודד עם אסונות הטבע, כך לפי סוכנות הידיעות אינטרפקס.
קים יאנג-הי, עריקה מצפון קוריאה ומומחית לכלכלה בבנק הפיתוח בסיאול, אומרת כי לטעמה המסמך לא נועד לבקש מזון. "זה נשמע לי כמו מסר שאומר 'אף שהסנקציות לא משפיעות ישירות על חיי האנשים, הן כן משפיעות על הכלכלה כולה ומקשה על אנשים להתפרנס, ולכן עדיף להסיר את הסנקציות'", הסבירה.
13 תגובות לכתיבת תגובה