דו"ח העוני האלטרנטיבי: רבע מתושבי ישראל עניים, 6.5% רעבים
מהדו"ח של 'לתת' לשנת 2019 עולה כי 12% מנתמכי העמותות נקלעו לסיטואציות משפילות - לעומת 9% בשנה שעברה. 18.5% מאזרחי ישראל סובלים מחוסר ביטחון תזונתי - לעומת 16% בשנה שעברה. שיעור הסובלים מרעב עלה גם הוא - מ-5.5% ל-6.5%. עם זאת, אחוז הילדים העניים ירד מ-36% ל-33.5%. עורכי המדד: העוני דורך במקום כבר שש שנים
בשנה האחרונה נרשמה עלייה בהיקף הרעב וחוסר הביטחון התזונתי בישראל - כך עולה מדו"ח העוני האלטרנטיבי של עמותת "לתת" המתפרסם היום (ב'). 18.5% מהאוכלוסייה סובלים מאי ביטחון תזונתי לעומת 16% בשנה שעברה.
קראו עוד בכלכליסט
שיעור הסובלים מרעב עלה מ-5.5% ל-6.5%. בנוסף, חלה עלייה מ-9% ל-12% בשיעור נתמכי העמותות המחלקות חבילות מזון שהעידו כי בעקבות המצוקה הכלכלית והמחסור במזון בבית, נקלעו לסיטואציות משפילות. מדובר בחיפוש מזון בפחים, קיבוץ נדבות לקניית אוכל ו/או אכילת שאריות מזון שנזרקו.
לפי הדו"ח, היקף העוני בישראל דורך במקום שש שנים עם תזוזות קלות. השנה נרשמו ירידות קלות. לפי מדד העוני הרב-ממדי העומד במרכזו של הדו"ח, מספר העניים בישראל עומד על 2.3 מיליון תושבים, כמו בשנה שעברה. עם זאת, ב-2018 הם היוו 26.5% מהאוכלוסייה והשנה רק 25.5%, כך שמדובר בשיפור קל.
מספר הילדים העניים נותר מיליון, אבל שיעורם ירד מ-36% ל-33.5%. שיעור המשפחות העניות נשאר כמו בשנה שעברה - 21%. ד"ר גלעד טנאי ממכון המחקר ERI, שפיתח את המדד, מסביר שלא חלו בישראל שינויי מדיניות שיכולים לחלץ אנשים מעוני ממושך, וגם העלייה בשכר המינימום לא הספיקה לשם כך.
מדד העוני הרב-ממדי נוצר בעקבות המחלוקת האם דו"ח העוני של המוסד לביטוח לאומי (שיתפרסם בסוף החודש) באמת מכיל את כל העניים. בסופו של דבר, די ברור שאנשים שנמצאים קצת מעל לקו העוני הם עדיין עניים. בניגוד לדו"ח העוני שבודק רק הכנסה, המדד הרב־ממדי בודק את מידת המחסור בחמישה תחומים הדרושים לקיום בכבוד: דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי והיכולת לעמוד ביוקר המחיה.
דו"ח העוני של הביטוח הלאומי לשנת 2018 טרם התפרסם. הדו"ח האחרון הוא זה של 2017, שלפיו תחולת העוני בקרב משפחות עמדה על 18.4%, בקרב נפשות על 21.2% ובקרב ילדים על 29.6%. כלומר, אחוזי העניים נמוכים משמעותית מאלה של הדו"ח האלטרנטיבי.
87% ויתרו על חוגים לילדים
דו"ח העוני האלטרנטיבי כולל גם סקר בקרב נתמכי עמותות הסיוע במזון שמאפשר לעמוד על עמדות ותהליכים בקרב מי שנמצאים בעוני עמוק. 87% מנתמכי הסיוע נאלצו לוותר על מימון חוגים, פעילויות העשרה בבית הספר, טיולים והשתתפות בתנועות/ארגוני נוער לילדיהם, מפני שלא יכלו לשלם עבורם. זאת, בהשוואה ל-30% מהאוכלוסייה הכללית. 59% מנתמכי הסיוע העידו כי נמנעו מלהכניס ילד אחד או יותר בגילאי 0-3 למסגרת חינוכית, כיוון שלא יכלו לעמוד בתשלומים עבורה.
מנכ"ל לתת, ערן וינטרוב, אמר ש"שנים רבות שממשלות ישראל משמרות את העוני, באמצעות סדר עדיפויות לקוי שמפקיר רבע מאוכלוסיית המדינה. מערכות בחירות תכופות ורצופות, כנסת משותקת וממשלת מעבר שאינה יכולה למשול, איבדו לנו שנה. הכל תקוע. אבל בניגוד לפוליטיקה, המצוקות לא מוקפאות. בל תכנית ממשלתית ותהליכים ארוכי טווח, אין גם סיכוי להיחלץ מעוני".