אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפאל משווקת למדינה מערכת לחיזוי התפרצויות של קורונה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

רפאל משווקת למדינה מערכת לחיזוי התפרצויות של קורונה

החברה הסבה מערכת סייבר ביטחונית לשימוש אזרחי כך שתשאב נתונים ממאגרי מידע שונים, כולל רשתות חברתיות ותאפשר למדינה לחזות מוקדי התפרצות של נגיף הקורונה. המערכת תוכל לסייע בתעדוף בדיקות ובמתן זמן הערכות לבתי חולים

25.03.2020, 07:17 | אודי עציון

רפאל מציעה למדינה לרכוש מערכת שלטענתה מסוגלת להתריע על מוקדי התפרצות קורונה עתידיים, כך נודע ל"כלכליסט". המערכת עשויה לסייע בתעדוף בדיקות לנגיף ולהתריע למשרד הבריאות ולבתי החולים על עומסים צפויים.

מדובר ביכולות חשובות, על רקע מספר הבדיקות המוגבל לנגיף שמערכת הבריאות מסוגלת לבצע מדי יום, ועל רקע המחסור הצפוי במכונות הנשמה במקרה של עלייה משמעותית במספר החולים במצב קשה כתוצאה מהמגפה.

ל"כלכליסט" נודע כי בשבועיים האחרונים התאימו אנשי יצרנית כיפת ברזל ומעיל רוח את מערכת "אבן החכמים" לעבודה עם מאגרי המידע האזרחיים, ואף נפגשו עם משרדי הממשלה הרלבנטיים, הבריאות, הפנים והאוצר. לפני שהותאמה לחיזוי קורונה, המערכת נמכרה ללקוחות ביטחוניים בחו"ל. 

מימין: סמנכ"לית פיתוח ברפאל ד"ר אירית אידן ואריאל קארו, צילום: אוראל כהן מימין: סמנכ"לית פיתוח ברפאל ד"ר אירית אידן ואריאל קארו | צילום: אוראל כהן מימין: סמנכ"לית פיתוח ברפאל ד"ר אירית אידן ואריאל קארו, צילום: אוראל כהן

המערכת, שנחשפה ב־2016, משתמשת באינטליגנציה מלאכותית כדי לנתח ביג דאטה, ולהסיק ממנו מסקנות על פי דרישה, תוך שימוש בשורה ארוכה של מאגרי מידע, ביניהם רשתות חברתיות. עד עתה, ולפני שהותאמה לקורונה, היא נמכרה ללקוחות ביטחוניים בחו"ל.

סמנכ"לית בכירה למחקר ופיתוח ברפאל ד"ד אירית אידן מסבירה את ההיגיון במערכת מודיעינית שתשמש ליעדים אזרחיים: "אפשר להשתמש במידע עירוני על הצפיפות בשכונות מסוימות, על דברים שכותבים התושבים שלהן ברשתות החברתיות ומתלוננים על חום ושיעולים, ועל ניתוח מסלולי חולים, כדי לבנות שאילתות שיצפו קדימה ויתריעו על מוקדי התפרצויות חזויים. לקחנו מהשוק המודיעיני ביטחוני את יכולת החיזוי, למספר החולים בימים הבאים, ומהיכן יגיעו. זו מערכת פתוחה, שאפשר לחבר לערוצי מידע חדשים".

רפאל מעסיקה כ־300 מהנדסי דאטה שמפעילים את המערכת, ויאפשרו לה להתחיל לספק מידע למערכת הבריאות בתוך ימים ספורים מתחילת ההפעלה, ולהוסיף לה בכל יום מקורות מידע חדשים. פרט לסטטוסים מהרשתות החברתיות ולמאגר של משרד הבריאות, בכוונת המפעילים להוסיף למערכת מאגרי מידע של עיריות, בתי חולים וכל מאגר ממשלתי רלבנטי שיוחלט לחבר אליה.

תא"ל מיל' אריאל קארו, ממפתחי המערכת, וכיום סמנכ"ל בכיר לפיתוח עסקי ברפאל, אמר בכנס Mind the Data של "כלכליסט" ב־2017, כאשר שימש כראש מינהלת מודיעין וסייבר בחברה, כי "'אבן החכמים' היא מערכת מודולרית, שמתאימה עצמה לשורה ארוכה של יישומים המשמשים לאיסוף ולאגירת מידע, באופן שהיא מעבדת נתונים ספציפיים בזמן אמת, וזאת תוך 'היתוך מידע'.

"בעידן הנוכחי, אני לא יודע איזו אפשרות נחשבת גרועה יותר: להביא בבת אחת את כל המידע העצום שנאסף באמצעות מכלול רחב של אמצעים, או לא להביא כלל את מידע. רבים מארגוני הביטחון והשיטור בעולם מחזיקים ומנהלים כיום מידע בכמויות שבעבר החזיקו וניהלו רק ממשלות וגופי מודיעין. המערכת שלנו מתכללת את כל המידע שנאסף, ומזמנת רק את הרלבנטי והנחוץ ללקוח".

תגיות