אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אניויז'ון תתקין באיכילוב מצלמות המודדות חום גוף

משבר הקורונה

אניויז'ון תתקין באיכילוב מצלמות המודדות חום גוף

החברה הישראלית תפרוס בבית החולים מערכת שתאפשר לזהות מרחוק חולים עם חום גוף גבוה ומרחוק תוך הבדלה בין חום שנוצר ממחלה לכל סוג אחר של חום - למשל חום כתוצאה מפעילות גופנית

06.04.2020, 18:03 | עומר כביר

חברת אניוויז'ון (AnyVision) הישראלית תחל לפרוס בבית החולים איכילוב (ובהמשך במוסדות נוספים) מערכת מבוססת מצלמות תרמיות, שתאפשר לזהות מרחוק ובמהירות אנשים עם חום גוף גבוה ולהבדיל בין חום שנגרם כתוצאה ממחלה לבין חום ממקורות אחרים (למשל פעילות גופנית).

קראו עוד בכלכליסט

"המערכת תוכל לזהות נשאים אפשריים בכניסה לפני שהם מגיעים למקומות שבהם הם עלולים להדביק מספר גדול של אנשים", אמר ל"כלכליסט" סמנכ"ל התפעול של החברה, אלכס זילברמן. המצלמות הראשונות יותקנו בימים הקרובים באיכילוב, וישמשו לבדיקת היכולות הקיימות ולאיסוף מידע נוסף לצורך שכלולן.

אלכס זילברמן AnyVision אלכס זילברמן AnyVision אלכס זילברמן AnyVision

בעידן הקורונה, הצורך לעבור מדידת חום לפני כניסה למקומות כמו בתי חולים או סניפים של רשתות פארם כבר הפך להרגל. ואולם, לבדיקות הקיימות יש כמה חסרונות בולטים: הבדיקה מתבצעת ידנית, מבקר מבקר, על ידי אדם שכתוצאה נמצא בחשיפה פוטנציאלית גבוהה יותר לנשאי הנגיף.

הבדיקה, שמבוצעת באמצעות מד-חום שמודד את חום הפנים, גם לא יכולה להבדיל בין חום שנגרם כתוצאה ממחלה לחום שנוצר מגורמים אחרים. למשל, אם מבקר הגיע ליעד אחרי רכיבה מאומצת על אופניים, יכולה המדידה לזהות אותו כבעל חום גבוה אף שהוא בריא לחלוטין.

הפתרון של אניוויז'ן עושה שימוש במצלמות תרמיות מסוג MiniPOP שנתרמו על ידי התעשייה האווירית.  המצלמות פותחו במקור בעבור ספינות, מערכות מל"ט, כלים רובוטיים ומיועדות לשימוש צבאי והגנת מולדת ומאפשרות מיפוי מהיר של חום גוף. האלגוריתם שפיתחה החברה מאפשר לנתח את מפות החום של פני אנשים ולזהות חום שנגרם כתוצאה ממחלה. לדברי מנכ"ל החברה, אילון אטשטיין, אניוויז'ון רתמה למשימה הלאומית את הידע שנצבר מהפעלה יומיומית של פתרונות טכנולוגיים מעשיים.

"מה שמיוחד בפתרון שלנו הוא היכולת להשתמש בתבנית חום שנוצרת על פני אדם כדי להבין האם החום שלו עלה כתוצאה מתחלואה", הסביר זילברמן. "זאת בניגוד לפתרונות אחרים שמזהים רק חום גוף, שיכול להיווצר מהמון גורמים סביבתיים שלא מעידים אל טמפרטורת ליבה. הפתרון שאנחנו מפתחים מסתכל תבנית החום בפני האדם, ולתבנית הזו יש מאפיין של חום שנוצר כתוצאה ממחלה. "כיום בכניסה למקומות מודדים בצורה מאוד נאיבית, כי זה הכי טוב שאפשר לעשות. בפועל, במקרים כאלו או אחרים המדידה לא בהכרח תהיה מהימנה. זה גם מצריך אנשים וחושף אותם לחולים".

זילברמן הוסיף שהפתרון של החברה מבוסס על יכולות למידה עמוקה: "אנחנו אוספים דוגמיות של אנשים שיש או אין להם חום, ונותנים למערכת להתאמן על המידע התרמי האנונימי הזה, ללמוד מה המאפיינים של אדם עם חום. המערכת יודעת לזהות ולתת התרעות".

מה היתרונות של זה לעומת מדידת חום כמו שעושים כיום?

"בכל הכניסת לבתי החולים עומדים אנשים עם מד חום ומודדים אחד אחד את מי שנכנס. אז בטווח המיידי, המערכת תוכל להחליף אותם. בראש ובראשונה זה מגן על אנשים שיכולים להדבק, מצמצם נקודות חיכוך. בן אדם שיש לו חום אפשר לעשות לו מיון מהיר ומיידי ברגע הראשון שקולטים אותו. בעתיד, אפשר יהיה להשתמש במערכת בכל המקומות שיש בהם התקהלות משמעותית - נמלי תעופה, אצטדיונים, תחנות רכבת, קניונים, לבצע מדידה באופן פאסיבי על קהלים גדולים ולהתריע בזמן אמת".

מערכת AnyVison מערכת AnyVison מערכת AnyVison

התקופה האחרונה היתה רצופת קשיים בעבור החברה הישראלית, שנודעה בעיקר בטכנולוגיית זיהוי הפנים שפיתחה. בסוף מרץ החליטה זרוע ההשקעות של מיקרוסופט למכור את השקעותיה בחברה ולצמצם את השקעותיה בחברות זיהוי פנים. זאת בעקבות תחקיר שפורסם ב-NBC ובכלי תקשורת נוספים ושלפיו הטכנולוגיה של החברה מפעילה מערכות זיהוי פנים ומעקב ברחבי שטחי יהודה ושומרון כנגד האוכלוסייה הפלסטינית המקומית. תחקיר עצמאי של מיקרוסופט העלה שהטכנולוגיה של אניוויז'ן אכן שימשה לזיהוי פנים במעברים - אך לא כאמצעי ריגול ומעקב המוני בשטחים.

לדברי זילברמן, המערכת הנוכחית לא סובלת מבעיות הפרטיות של מערכת זיהוי הפנים, שכן התמונות שנאספות באמצעות המצלמה התרמית לא מאפשרות לזהות את המצולמים בהן. "זה לא וידיאו של מצלמות אבטחה או זיהוי פנים. אין דרך לקחת את הווידיאו של המצלמות האלו ולהשתמש בו לזיהוי של הבן אדם. הטכנולוגיה לא מאפשרת את זה, זה לא איזה פיצ'ר שמישהו יכול לשלם עליו. זה בלתי אפשרי".

אלכס ריאחי, מנהל השיווק של מפעל תמ"מ בתעשייה האווירית, אמר: "מיד עם תחילת אירוע הקורונה התגייסנו במגוון ערוצים לסייע לצוותים הרפואיים. המערכות של התעשייה האווירית מותאמות לבצע חישה מרחוק וזיהוי איומים ועושות זאת באופן מבצעי ברחבי העולם. נדרשנו להתאמות במערכות על מנת לסייע במאבק הלאומי בקורונה ויחד עם חברת AnyVision והצוות הרפואי המסור באיכילוב אנו מקדמים בימים אלו בחינה כיצד ניתן להקטין את החשיפה של הצוות הרפואי לנגיף הקורונה".

תגיות