אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתג"ז נערכת להגדיל את יצוא הגז הטבעי למצרים דרך ירדן אסדת קידוח גז לווייתן | צילום: אלבטרוס

נתג"ז נערכת להגדיל את יצוא הגז הטבעי למצרים דרך ירדן

במצרים רוצים לייבא עוד גז מישראל, אך בשל מגבלות הצנרת הקיימת, שתפוסתה מלאה, נבחן ניסיון להעברת הגז דרך ירדן. החברה הממשלתית נתג"ז מצויה במגעים עם שותפויות הגז; אנרג'יאן: האסדה הצפה עבור מאגר כריש צפויה להיות מוכנה להפלגה בסוף הרבעון הנוכחי

18.01.2022, 17:09 | ענת רואה

מצרים רוצה לייבא עוד גז טבעי מישראל, אך בשל מגבלות צנרת ההולכה הפתרון המתגבש הוא שהיצוא ייעשה דרך ירדן. 

החברה הממשלתית נתג"ז מדווחת על כך שהיא החלה במו"מ עם בעלי החזקות במאגרי הגז תמר ולווייתן, וכך גם עם מאגר כריש-תנין (שמועד הפעלתו המסחרית עדיין נדחה מעת לעת), בנוגע להולכת גז טבעי למצרים באמצעות מקטע היצוא ירדן צפון, במנגנון הולכה בלתי רציפה ובהתקשרות לתקופה של שנה.

קראו עוד בכלכליסט:

נתג"ז ציינה כי מדובר בשלב מקדמי, ואין ודאות כי המשאים ומתנים יתגבשו לכדי הסכמים מחייבים. בכל מקרה ההתקשרויות, אם יתגבשו, מותנות בין היתר באישור רשות הגז הטבעי, אישורים רגולטוריים שונים ואישורי האורגנים המוסמכים של נתג"ז.

קידוח לווייתן, צילום: אלבטרוס קידוח לווייתן | צילום: אלבטרוס קידוח לווייתן, צילום: אלבטרוס

בימים אלו הסתיימו שנתיים מלאות של יצוא גז מישראל למצרים ולירדן, והחלה שנת היצוא השלישית. לפני פחות מחודשיים, בסוף נובמבר 2021, חתמה שרת האנרגיה קארין אלהרר על מזכר הבנות משותף לבחינת קידום אפשרויות יצוא נוספות של גז טבעי מישראל למצרים. 

בפועל מה שמעכב כעת את הרחבת יצוא הגז הטבעי מישראל למצרים ולמדינות נוספות הוא הצורך להשלים את הקמת תשתית ההולכה והכפלת הקווים. התוכנית מצויה בשלבי תכנון, בעלות של מאות מיליוני דולרים. אם יאושר במוסדות התכנון, הצפי הוא להקמה עד שנת 2025.

תוכנית נוספת להגדלת היצוא למצרים טמונה בסיום עבודות להקמת מקטע צנרת חדש בין אשקלון לאשדוד, אשר מטרתו לשחרר צוואר בקבוק ולהביא לשיפור משמעותי ביצוא הגז למצרים. עבודות אלו סוכמו לפני שנה (בינואר 2021) בין שותפויות תמר ולווייתן מול חברת נתג"ז. כיום הפרויקט מצוי בשלב העבודות החופיות (כלומר העבודות בחוף), וצפי לסיום הפרויקט הוא במחצית הראשונה של 2023, כלומר בעוד יותר משנה. 

נתג"ז מנהלת מו"מ עם המחזיקות בשלושת מאגרי הגז הישראליים, כולל אנרג'יאן, המחזיקה במאגר כריש-תנין, שעדיין אין תאריך סופי לתחילת הפעלתו המסחרית. אנרג'יאן ממשיכה לדחות את המועד לתחילת הפקת הגז המסחרית. לפי הדיווח שלה הבוקר, גז ראשון ממאגר כריש צפוי ברבעון השלישי של השנה. 

בעדכון תפעולי שפרסמה אנרג'יאן הבוקר ציינה החברה, הנסחרת בבורסת לונדון, כי האסדה הצפה (FPSO) עבור פרויקט כריש צפויה להיות מוכנה להפלגה בסוף הרבעון הנוכחי. המתקן התעכב בשל משבר הקורונה.

מתיוס ריגס, מנכ"ל אנרג'יאן: "2021 היתה שנה יוצאת מהכלל עבור אנרג'יאן, בה הפגנו תוצאות תפעוליות מצוינות ושיא של תוצאות כספיות. ההפקה היתה מעל הציפיות, וראינו את מחירי הגז הגבוהים בכל הזמנים באיטליה. בעקבות זאת הגענו להכנסות של מעל 495 מיליון דולר ורווח תפעולי לפני מס (EBITDAX) של יותר מ-200 מיליון דולר".

תגיות