אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסוע חדש ב-240 מיליון שקל נפתח בנמל אשדוד - היבואנים מעדיפים משאיות מסוע הגרעינים בנמל אשדוד. "יקר ולא יעיל" | צילום: רענן כהן

מסוע חדש ב-240 מיליון שקל נפתח בנמל אשדוד - היבואנים מעדיפים משאיות

מסוע הגרעינים החדש, שהוקם כדי לייצר תחרות לנמל חיפה, נפתח בתחילת השנה אך לטענת יבואני התבואה הם ממעטים להשתמש בו בשל העלויות הגבוהות. נמל אשדוד: "מי שבוחר לפרוק באמצעות משאיות – זו זכותו. המסוע עובד באופן מלא"

22.02.2023, 06:10 | יובל שדה

בשבוע שעבר עגנה בנמל אשדוד האוניה GDYNIA, המכילה כ־33,000 טון חיטה. האונייה שעגנה ברציף 21 - בו ממוקם מסוע הגרעינים - המיועד לפריקת תבואה, בחרה שלא לפרוק את כל התבואה בעזרת המסוע החדש והחליטה שחלק מהסחורה תיפרק באופן "מיושן" - בעזרת מדלי תבואה ומשאיות.

מי שלא הייתה מרוצה מכך היא חברת לוגיסטיקר מקבוצת ממן, שזכתה באוקטובר האחרון במכרז להפעלתו וניהולו של המסוע. במכתב ששלח זאב מנצור, יו"ר לוגיסטיקר, למנכ"ל משרד התחבורה נכתב כי "מסירה ישירה למשאיות תגרום לעיכוב של פריקת הסחורה, לדחיה/ביטול או הארכת זמני המתנה של אוניות אחרות לפריקת גרעינים ברציף 21". עוד נכתב כי "הדבר חוטא לכוונת הממשלה בהקמת המסוע בהשקעה של 240 מיליון שקל, שכל מטרתו היתה לקצר את זמני הפריקה ולהפחית את יוקר המחיה".

למנצור ולוגיסטיקר יש כמובן אינטרס כלכלי ישיר שאוניות יפרקו במסוע ולא במשאיות, אך זה לא אומר שאין כאן גם אינטרס ציבורי. המסוע החדש הוקם בכדי לאפשר מיצוי של קיבולת ממגורת אשדוד ולייצר חלוקה מחודשת של יבוא הגרעינים ומוצריו בין צפון הארץ לדרומה, באופן שעשוי להפחית עשרות משאיות מכבישי הארץ ולהפחית עומסי התנועה, בעיות בטיחות בדרכים וזיהום אוויר. כל הדברים הללו כמובן לא יהיו רלוונטיים במידה והמסוע יישאר פיל לבן שעומד ללא שימוש.

איתי רון, יו"ר איגוד יבואני התבואה ומנכ"ל חברת צנציפר, טוען כי הסיבה לכך שחברות התבואה בוחרות לעקוף את המסוע נובעת מהמחיר הגבוה של הפריקה באמצעותו וחוסר היעילות של נמל אשדוד. לפי רון, עלות הפריקה באשדוד גבוהה במיוחד, וזאת בעקבות "דמי תשתיות" בגובה 12 שקל לטון שנגבים מיבואני התבואה שפורקים שם. המשמעות היא שמחיר הפריקה באשדוד עומדת על כ־40 שקל לטון לעומת כ־28 שקל בחיפה.

"בשנה שעברה פרקתי מיליון טון, לא פרקתי אפילו קילו אחד באשדוד", כך אומר רון ל"כלכליסט". לדבריו, איגוד יבואני התבואה פנה לוועדת התעריפים המשותפת של משרדי התחבורה והאוצר כדי לשנות את מחירי הפריקה.

רון מסביר כי הפריקה באמצעות משאיות באשדוד מאפשרת לעקוף את הממגורה ואת התעריפים ולהסיע את התבואה ישר לטחנות הקמח ולחסוך את התיווך. עוד הוא טוען כי "הממגורה באשדוד לא יעילה ויש לה הרבה תקלות." עם זאת, רון מפנה אצבע מאשימה לנמל אשדוד וטוען כי אם היו פורקים מהר יותר אז המשתמשים היו לפחות חוסכים כסף בפריקה מהירה. גם בלוגיסטיקר מפנים אצבע מאשימה להתנהלות הנמל וטוענים שאלו לא עושים מספיק בשביל לעודד את היבואנים לפרוק במסוע.

העבודה על הקמת המסוע בנמל אשדוד נמשכה כ־3 שנים, ועלות ההקמה עמדה על 240 מיליון שקל. המסוע מכיל שתי מסילות שמאפשרות יכולת של העברת תבואה בקצב של 600 טון לשעה, ו־1,200 טון לשעה, כלומר בקצב מרבי של 1,800 טון לשעה. לפי נתוני רשות הספנות והנמלים, ב־2022 נפרקו 85% ממטעני הגרעינים במתקנים הממוקמים במפרץ חיפה (ממגורות חיפה, מספנות ישראל ונמל חיפה) ואילו רק 15% מהגרעינים נפרקו באשדוד.

ממשרד התחבורה ורספ"ן נמסר: "משרד התחבורה ורשות הספנות והנמלים מפעילים בנמל אשדוד את מסוע הגרעינים שתפקידו להאיץ ולשפר באופן משמעותי את קצב העבודה ואת פריקת האניות ביעילות. עם זאת, אופן הפריקה בנמל הינה לפי בחירתו של הלקוח ובהתאם להסכם שלו מול חברת הנמל".

מנמל אשדוד נמסר: "סוכן אונייה המעוניין בפריקה משולבת, באמצעות המסוע ובאמצעות משאיות - זוהי זכותו. בהתאם למצב החוקי, אי אפשר לכפות על סוכן האונייה או בעל המטען לפרוק את כל המטען באמצעות המסוע בלבד. זכותו לבקש פריקה גם באמצעות משאיות, בפרט אם הוא הצהיר על כך לרשויות המכס. אין כל מחסור בידיים עובדות לאוניות הגרעינים. מסוע הגרעינים עובד באופן מלא, וכל אוניית גרעינים שפורקת במסוע מקבלת את כוח העבודה הנדרש. מתחילת השנה פרקנו כ-140 אלף טון גרעינים יותר מהתקופה המקבילה אשתקד - קצב פריקה שנתי של מעל מיליון טון בשנה".

תגיות