אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שפל של עשור בתקציב רשות ההשקעות, עשרות בקשות למענקים נדחות שר הכלכלה ניר ברקת | צילום: אוראל כהן

שפל של עשור בתקציב רשות ההשקעות, עשרות בקשות למענקים נדחות

הרשות אמורה לסייעה לחברות בתהליכים כמו התייעלות אנרגטית והכשרת עובדים. לפני חמש שנים היא קיבלה תקציב הגבוה ב־120 מיליון שקל מתקציבה הנוכחי – 226 מיליון שקל

16.03.2023, 06:02 | יובל אזולאי

תוכנית הדגל של רשות ההשקעות שמתמרצת הקמת מפעלים חדשים או הרחבה של מפעלים קיימים מדשדשת, והתקציב שהוקצה לה ל־2023 משקף שפל של עשור, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". מדובר בתוכנית ותיקה שבמסגרתה רשות ההשקעות שבמשרד הכלכלה והתעשייה מקיימת מסלול מיוחד למתן מענקים בהיקף של עד 20% מגובה ההשקעה על פיתוח של מפעלים באזורי פיתוח א' וזאת מתוקף החוק לעידוד השקעות הון.

התקציב שנקבע לשנה הקרובה במסגרת מסלול המענקים עומד על 226 מיליון שקל בלבד. לצורך השוואה, ב־2022 היקפה עמד על 268 מיליון שקל, וגם אז התקשתה הרשות לענות על מלוא הבקשות שהגישו לה יזמים ותעשיינים לקבלת מענקים בתמורה להשקעות מתוכננות.

הבקשות שאושרו אשתקד כוללות מענק של 25 מיליון שקל לישקר בעקבות השקעה להרחבת פעילותה באזור התעשייה תפן שבגליל המערבי בהיקף של 125 מיליון שקל; מענק של 25 מיליון שקל לקבוצת אלקטרה על השקעה של 125 מיליון שקל באשקלון; ומענק של כ־19 מיליון שקל לטופ־גאם בשדרות, בתמורה להשקעה של 94 מיליון שקל בהרחבת פעילות הייצור שלה.

 ,   ,

המחסור בתקציב שהקשה על הרשות להיענות לבקשות שהוגשו לה אשתקד, הוביל לדחייתן של עשרות מהפניות. מדובר בבקשות למענקים בהיקף כולל של כ־160 מיליון שקל אל מול השקעות בסכום של כ־800 מיליון שקל.

חלק מהבקשות שהוגשו לה אשתקד ולא נידונו אמורות לעלות לדיון במסגרת חלוקת המענקים בשנת הכספים הנוכחית. ל"כלכליסט" נודע כי מאז תחילת השנה כבר הוגשו למעלה מ־20 בקשות חדשות.

גורמים בתעשייה מזהירים כי המצוקה התקציבית שאיתה מתמודדת רשות ההשקעות תאלץ יזמים לבטל או לדחות תוכניות להרחבת מפעלים או לחלופין, לקיים את ההרחבות במדינות אחרות.

כלל תקציב רשות ההשקעות ל־2023 עומד כ־390 מיליון שקל, בדומה ל־2022. באמצעות תקציב זה הרשות נדרשת לענות על מאות בקשות שמוגשות לה במסגרת מסלולים רבים הכוללים, בין השאר, חיבור של מפעלים לרשות חלוקת הגז הטבעי; תוכניות התייעלות אנרגטית להטמעת מערכות להפחתת פליטות מזהמים במפעלים; מסלולי השקעה בהון האנושי ובמסגרתם הרשות משתתפת בעלות העסקה של עובדים ועוד.

לפי מנהל רשות ההשקעות שלומי אטיאס, מינהלת הרשות אישרה אשתקד מעל 320 תוכניות השקעה במסגרת כלל מסלולי המענקים שהיא מקיימת. לדבריו, תוכניות אלה מגלמות השקעה בהיקף כולל של כ־2.7 מיליארד שקל בתעשייה הישראלית שבכוחן להגדיל את הפעילות העסקית במשק, תוך הגדלת הפריון בתעשייה שנמוך בכ־12% מרמת הפריון הממוצעת בתעשייה במדינות ה־OECD.

במשרד הכלכלה מעריכים כי התקצוב החסר של מסלול המענקים ייענה באמצעות תוכנית שבמרכזה מתווה שפיתח פרופ' מייקל פורטר מאוניברסיטת הרווארד. מדובר בתוכנית שתוקצבה בכ־400 מיליון שקל ועל בסיסה המדינה תתמוך בחברות הפועלות בעיקר בפריפריה.

מדובר בחברות תעשייה, כמו גם חברות הייטק וכאלה שפועלות בתחומי הדזרטק והביוטק. גורמים במשרד הכלכלה אמרו ל"כלכליסט" כי מדובר בתקציב פתוח ואופן חלוקתו נמצא בסמכות השר.

תגיות