הסכם גירושין עם ילדים: כיצד נפרדים עם מינימום פגיעה ביקרים לנו מכל?
דווקא בגלל שהחלטתם להתגרש באופן הכי חברי, דווקא בגלל שאתם רוצים לסיים את פרק הנישואין בהסכם גירושין – אלו בדיוק הסיבות הנכונות מדוע מומלץ שתשבו כל אחד מכם בנפרד עם עורך/ת דין מטעמו המתמחה בתחום הגירושין. הסכם טוב המקובל על שני הצדדים ודואג לכל מה שדרוש מראש, משאיר את השליטה על החשוב לכם מכל, הילדים, בידיים שלכם, ויחסוך לכם טרדות וסבל בהמשך הדרך
אחד הימים המאושרים בחיי כל זוג הינו יום חתונתם, היום בו מתממשת אהבתם קבל עם ועולם תוך כריתת ברית נישואין. הדבר האחרון שחולף במחשבותיהם באותו רגע מיוחד ומרגש הוא ״מה יקרה אם ניפרד״. הניסיון מלמד שלמרות כל הכוונות הטובות, גירושין אינם תהליך שעובר חלק אם הוא לא מנוהל נכון מהיום הראשון, ובליווי אנשי מקצוע שעוסקים בכך יום- יום, שעה-שעה. הפן הטכני, המשפטי, מתערבב בקלות עם רגשות, אגו ולא פעם גם התערבות של גורמים נוספים כגון בני משפחה משני הצדדים שבאים ללחום למען זכויות הקרוב אליהם. כל זה מסתבך הרבה יותר ברגע שמעורבים בהליך גם ילדים.
כיצד משפיעים ילדים על הליך גירושין?
במידה וזוג מתגרש טרם הבאתם של ילדים לעולם, מדובר בעיקר בהליך שמיועד לחלק רכוש ולהגיע להסדר שמאפשר לשני הצדדים להמשיך מכאן והלאה ולשקם את עצמם, מבלי שמישהו יוצא נפסד או ניזוק. לעומת זאת, קיומם של ילדים במסגרת המשפחתית כבר הופך את העניין למורכב יותר, זאת מנקודת הנחה שמדובר במצב הנפוץ בו שני ההורים מעוניינים לשמור על קשר עם הילדים.
עכשיו צריך גם לדאוג לילדים אבל גם לדאוג לחלוקת הרכוש בהקשר של הילדים, למשל מצב בו ההורים מסכימים כי הילדים נותרים עם האם בדירת המגורים שהייתה לצדדים, והאב מצידו מעוניין שיהיה להם פתרון מגורים מיטבי, אז מה עם המדור?? ומה עם פירוק שיתוף בדירת המגורים?? אולי ייקבע כי פירוק השיתוף יהיה עכשיו או נדחה ומה עם איזון הנכס/ים אחרים ועוד.
עוה"ד לוסי מאיר אומרת כי לכל סיטואציה יש פתרון, צריך רק להיות מלווים על ידי עורכי דין מנוסים, מיומנים, שיש להם כבר פתרונות רבים ומגוונים לסיטואציות קודמות רבות שטיפלו בהם והצליחו להוביל להסכמות, כמובן שבלי שני צדדים שכל אחד מהם טובת הילדים אינה רק סיסמא עבורה או עבורו, אלא נר לרגלם אשר קובע את התנהלותם בתהליך. למרבה הצער, ישנם מקרים בהם יש ייצוג לא מספיק מיומן, כזה שמאפשר לאמוציות לא רק להתבטא אלא להשתלט על התהליך, ואז הילדים נקלעים לתווך שבין ההורים ואף משמשים אמצעי לחץ של הצדדים במלחמתם האחד בשנייה.
מה חשוב לדעת לקראת הסכם גירושים עם ילדים?
ישנם מספר מרכיבים בהליך גירושין הבאים להסדיר את נושא הילדים, העיקריים שבהם הינם:
1. נושא החזקת הקטינים (משמורת) – סדרי שהות של כל אחד מההורים עם הילדים המשותפים.
2. מזונות – הבטחת קיום וסיפוק כל צרכיהם של הילדים.
שני נושאים אלו נשמעים אולי פשוטים, אך הם טומנים בחובם דקויות למכביר, ולכן גם כאן חובה להצטייד בייעוץ משפטי הבקיא בכל השינויים שחלים בשנים האחרונות ויום יום בנושאים אלו ובטרם עושים צעד כלשהו. גם אם אתם זוג עם ילדים שעומדים להיפרד ועושים זאת באופן הכי חברי – מומלץ שתשבו כל אחד מכם בנפרד עם עורך/ת דין מטעמו המתמחה בתחום הגירושין, שילווה כל אחד מכם בתהליך ניהול המו"מ, על מנת לגבש הסכם טוב, הדואג לשניכם ההורים וכמובן לילדים המשותפים. הסכם טוב המקובל על שני הצדדים ודואג לכל מה שדרוש מראש, משאיר את השליטה על החשוב לכם מכל – הילדים שלכם – בידיים שלכם, ויחסוך לכם טרדות וסבל בהמשך הדרך.
הבה נפרט מעט על כל אחד משני המרכיבים החשובים שהזכרנו.
החזקת קטינים (משמורת) – מה משמעותה? משמורת הינה מונח שכבר לא קיים בעולמנו וטוב שכך. הרצון להגדיר מיהו ההורה המשמורן כלומר מי ההורה אשר עליו מוטל נושא גידולם השוטף של הילדים יצר המון מאבקים בין ההורים. גם התפתחות החברה, מעורבות מוגברת יותר של אבות ורצונם למעורבות בחיי הילדים כמו גם יציאתן של נשים יותר ויותר לעבודה ולעבודה גם תובענית כל אלו המיתו את ההגדרה משמורת וכיום אנחנו עם המונח הנכון ולפיו שני ההורים הינם ממשיכים להיות אפוטרופוסים על ילדיהם המשותפים. למעשה, הם מקבלים יחד החלטות שוטפות הנוגעות לחיי הילדים בין היתר מקום מגוריהם, חינוכם ועוד. המשפט התאים עצמו לחברה שהפכנו להיות, וטוב שכך.- צריך להוסיף בית לפני המשפט לא?
נושא שעורר ועוד יעורר מחלוקות בעתיד הינו ״חזקת הגיל הרך״. על פי החוק, תוך הסתמכות על ההנחה הגורפת שילדים עד גיל 6 קשורים יותר לאימם, קיימת נטייה לתת העדפה לאם הילדים הקטנים בתור זו שמופקדת על גידולם – כלומר, להעניק לה משמורת. המחלוקות בגין חזקה זו מתעוררות במקרים רבים בהם אבות מעוניינים לגדל את ילדיהם הפעוטים. מדובר על אבות הנוטלים חלק מחופשת הלידה, מעורבים יותר בגידול הילדים או כאלו שמעוניינים לקבל את החזקה הבלעדית על הפעוט, במקרה של גירושין. אז נכון, ישנם אבות המקבלים עצה מעורך דינם לבקש משמורת משותפת או נכון יותר לומר סדרי שהות שווים על מנת להקטין את תשלום המזונות, אך בתי המשפט אינם כסילים גמורים ולרוב ניתן לדעת מתי הורה כלשהו נאבק באופן לגיטימי על מעורבות וזמן בחיי ילדיו באמת או ככלי שמאחוריו מניעים כלכליים גרידא.
מזונות ילדים – מה משמעותם?
לכל ילד מגיע שיסופקו כל צרכיו, באופן טבעי ככל שישנם יותר ילדים לבני הזוג המתגרשים, כך סך המזונות יהיה גבוה יותר. בעת קביעת גובה המזונות נלקחים בחשבון גורמים כגון: הכנסות כל אחד מההורים והיחס בין הכנסות כל אחד מההורים, זמני השהות של כל הורה עם ילדיו (כי כאשר אני נמצאת עם הילד אני קונה לו פיצה, לוקחת לג'ימוברי, לסרט, כשהוא ישן אצלי יש יותר הוצאות של חשמל.. הדירה צריכה להיות גדולה דיה להכיל מגורים משותפים עם הילדים ) מה שנקרא הוצאות בזמן שהם אצלי – מתחשבים בכך, בודקים כמה הכנסה פנויה נותרת לכל הורה, אחרי הוצאות שלו: שכירות, רכב ועוד, בודקים פוטנציאל השתכרות של כל אחד מההורים (כי קיימת נטייה למסכנות וקורבנות בתקופת הזו.. אז זה לא רק מה שאת/ה מכניס/ה כעת בעת הגירושין אלא מה היכולת שלך בכלל), בודקים רכוש נוסף ככל שיש דירה, הטבות ממקום העבודה, נכסים נוספים אחרים מלפני הנישואין. בודקים את צרכי הילדים בפועל, האם זה 2500 ₪ הוצאה לילד במשפחה אחת זה יהיה 3000 ₪ לכל ילד במשפחה אחרת זה יכול להיות 1500 ₪ לכל ילד. בודקים הוצאות תלויי שהות והוצאות שאינן תלויי שהות למשל: שיעורים פרטיים, לא תלוי היכן או כמה זמן נמצא הילד אצל כל הורה.., ישנם מקרים בהם יקבעו כי הוצאות שאינן תלויות שהות יקבעו לפי יחס ההכנסות של ההורים ולא בהכרחה נשיאה בחלקים שווים.
עולם מזונות הילדים מאד השתנה בשנים האחרונות, חשוב להכיר את השופטים, הדיינים, להיות בקיאים בפסקי דין עדכניים, בפסקי דין שיוצאים יום יום, להכיר פסקי דין של ערכאות הערעור. בהחלט קיים שוויון רב יותר בין המגדרים השונים בימנו אנו, בתי המשפט לוקחים זאת בחשבון בבואם לקבוע את גובה המזונות.
לסיכום, הליך גירושין עם ילדים הינו הליך מורכב ויש לתת דגש שווה להיבט הרגשי לצד ההיבט המשפטי. יש לאזן נכון בין החשיבות לשמור על נפשם של הילדים ואם עושים זאת נכון מובילים צדדים לסיום בהסכם גירושין אחרי ניהול מו"מ, יש לאזן בין השמירה על סיפוק צרכיהם הכלכליים לבין הצורך כי ההורים יחיו בוודאות כלכלית, ביציבות ולא בדוחק חלילה. על כן מומלץ להסתייע בעורך דין גירושין בעל ניסיון בתיקים רגישים אלו, עורך דין בעל ידע , ותק וארגז כלים - שיוכל להביא אתכם לתוך הליך גירושין עם ידע ומוכנות, עם הבנה של התהליך על כל מורכבותו. רק כך תוכלו להתחיל את דרככם החדשה ברגל ימין תוך שאתם ממשיכים לטפח ולהעמיק את קשריכם עם ילדיכם.
מאת עו"ד לוסי מאיר, בעלים, לוסי מאיר, משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט