שינויים בשוק הדיור? אקרו מכרה ברבעון שבע דירות במחיר ממוצע של 7.4 מיליון שקל
ההאטה בביקושים וקיטון במלאי הדירות המוצע למכירה הביאו לירידה בקצב מכירת הדירות של החברה שמנהל זיו יעקובי; תחילת שיווק פרויקט חדש עשויה לסמן שינוי כיוון
המשבר בשוק הדיור מוצא ביטוי בנתוני מכירת הדירות של אקרו. החברה, שפועלת בתחום הנדל"ן היזמי ובתחום היוקרה, מכרה ברבעון השני שבע דירות בלבד, ובסה"כ 13 דירות בכל המחצית הראשונה. מניית אקרו נחלשה היום בבורסת ת"א ב-1% לאחר פרסום הדוחות.
ברבעון השני אשתקד מכרה החברה, שבשליטת המייסד צחי ארבוב ובניהול זיו יעקובי, 50 דירות, ו-88 דירות במחצית הראשונה של 2022.
בעוד מספר הדירות הנמכרות ירד, מחירן הממוצע עלה ב-42% מ-5.1 מיליון שקל ברבעון המקביל ל-7.4 מיליון שקל. שש משבע הדירות שאקרו מכרה ברבעון נמכרו בפרויקט ויסוצקי בשיכון צמרת בתל אביב במחיר ממוצע של 8 מיליון שקל לדירה.
הירידה במספר הדירות הנמכרות החלה להשתקף בתוצאותיה של אקרו כבר ברבעון השלישי אשתקד, שבו מכרה 36 דירות לעומת 56 ברבעון המקביל ב-2021, ברבעון הרביעי היא מכרה 44 דירות לעומת 93 בזה המקביל, וברבעון הראשון השנה היא מכרה רק שש דירות לעומת 38 ברבעון המקביל.
באקרו הסבירו את הירידה במכירת הדירות בהאטה שנרשמה בביקושים בעקבות המצב הכלכלי, כולל עליית האינפלציה והריבית שהשפיעו על עלות המשכנתאות, ואי הוודאות עקב המצב הפוליטי והחששות מהשפעות מהלכי הממשלה בתחום מערכת המשפט. הירידה נגרמה גם מירידה במלאי הדירות המוצע על ידי החברה למכירה, כש-70% מ-1,173 דירות שהוצאו לשיווק בפרויקטים שהיא מקימה כבר שווקו.
תחילת שיווקו של פרויקט מגורים חדש ברחוב בורלא שבשכונת למד בצפון תל אביב בחודש יולי עשויה לסמן שינוי כיוון עבור אקרו. בששת השבועות הראשונים של הרבעון השלישי היא כבר מכרה תשע דירות, מהן חמש בפרויקט זה, מתוך 56 שהוצאו לשיווק, במחיר ממוצע של 5.2 מיליון שקל לדירה. ההבדלים במחירי הדירות שנמכרו נובעים מנתוניהן השונים.
אקרו יוזמת, מקימה ומשווקת, יחד עם שותפים, 61 פרויקטים שנמצאים בשלבי ביצוע שונים, שבהם 7,969 דירות. כמעט מחצית מהפרויקטים (27) הם של התחדשות עירונית, שבהם ייבנו 4,519 דירות. במסגרת הפרויקטים מתוכננים גם שטחי מסחר ומשרדים של 184 אלף מ"ר.
בנוסף לפרויקט ברחוב ויסוצקי ניתן למנות גם את פרויקט Golf בנאות אפקה, שבו נמכרו כבר 180 מתוך 183 דירות, את פרויקט Yard בנווה שרת, שבו נמכרו 223 מ-242 הדירות, ואת פרויקט Go Yafo Tel-Aviv ביפו שבו 184 דירות שמהן נמכרו 42.
בתחום הנדל"ן המניב לאקרו שבעה נכסים מאוכלסים בשטח של 47 אלף מ"ר, ובהם קמפוס מיקרוסופט בהרצליה, שבו מחזיקה אקרו ב-24%, ומגדל אקרו ברחוב המסגר בתל אביב.
ההיקף הכספי של מכירת הדירות ברבעון אינו זהה להכנסות של אקרו ממכירת דירות, כיוון שלפי התקן החשבונאי היא מכירה בהכנסות ממכירת דירות בהתאם לשיעור ההשלמה של הפרויקטים. הכנסותיה הרבעוניות ממכירת דירות, קרקעות ושירותי בנייה עלו ב-4% לעומת הרבעון המקביל ל-188 מיליון שקל. הכנסות של 12 מיליון שקל התקבלו מהשכרת נכסיה המניבים, לעומת 5 מיליון ברבעון המקביל, בעיקר מהשכרת שטחי המשרדים והמסחר בפרויקט עירוב השימושים Golf בנאות אפקה שאוכלס בסוף 2022. הכנסותיה הכוללות ברבעון עלו ב-4% ל-210 מיליון שקל, והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-17% והסתכם ב-9.6 מיליון שקל.
החוב הפיננסי של אקרו בסוף יוני הגיע ל-3.1 מיליארד שקל, כשהיחס בינו ובין ה-CAP (החוב הפיננסי בתוספת ההון העצמי) הוא 60% לעומת 57% בסוף 2022. לאקרו הלוואות של 2.5 מיליארד שקל בריבית משתנה שחשופות לשינויים בריבית, ולהערכתה שינוי של 1% בריבית יביא לקיטון של 19 מיליון שקל ברווח הנקי. עליית המדד הביאה לעלייה של 8 מיליון שקל בהוצאות המימון במחצית הראשונה בגין 323 מיליון שקל בהלוואות צמודות מדד, וכל שינוי של 1% במדד יביא לתוספת של 3 מיליון שקל בהן.
אקרו הונפקה למסחר בתל אביב בפברואר 2022, היא גייסה מהציבור 500 מיליון שקל, והחלה להיסחר לפי שווי של 4 מיליארד שקל.
שווי השוק שלה כיום עומד על 2.3 מיליארד שקל. מתחילת השנה איבדה המניה 1% בלבד לעומת ירידה של 3% במדד ת"א נדל"ן שבו היא נכללת.