אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זיהום השמן באזור אשקלון: נמצאה זפת בחוף הגן הלאומי זיהום בחוף הגן הלאומי באשקלון | צילום: פרד ארזואן, המשרד להגנת הסביבה

זיהום השמן באזור אשקלון: נמצאה זפת בחוף הגן הלאומי

המשרד להגנת הסביבה: כתם השמן שאותר אתמול מול חופי אשקלון הוא באורך של כ-400 מטר. הכתם זוהה זמן רב לאחר היווצרותו, ופעולות הניקוי החלו הבוקר. התוכנית להתמודדות עם זיהום ים מונחת על שולחן הממשלה מאז 2008 אך לא תוקצבה מעולם וישראל לא ערוכה להתמודדות עם אירוע זיהום משמעותי

04.01.2024, 12:36 | שני אשכנזי

בהמשך לדיווח שהתקבל אתמול (ד') במשרד להגנת הסביבה מחברת קצא"א אשקלון על איתור כתם החשוד כשמן במרחק של כ-1.5 ק"מ מערבה מהחוף, המשרד להגנת הסביבה מעדכן היום (ה') כי במהלך סיור שביצעה הבוקר היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית אותרו מספר כתמים בצורת פס באורך של כ-400 מטר מדרום וממערב לגן הלאומי אשקלון, במרחק של כחצי קילומטר מערבה מהחוף. הכתם נראה כפס של שאריות שמניות מעורבב עם חומרים נוספים. הבוקר אותרו סימנים לזיהום בקנה מידה מצומצם ובהם זפת טרייה בגן הלאומי באשקלון.

אתמול דיווחה חברת קצא"א כי לפי בדיקה שערכה, מקור הכתם "באופן ודאי" מגיע מדרום, מכיוון עזה. אולם המודל הראשוני שערך המשרד הראה אפשרות כי מקור הכתם הוא בלב ים מאזור צפון-מערב למיקומו הנוכחי (לפי ההערכות, מקור הכתם אינו במתקנים ישראליים), ולא כפי שדיווחה החברה. בנוסף, לפי המשרד להגנת הסביבה, "נראה כי החומר שהה זמן מה בים", כלומר אותר כעת בשלב מאוחר, זמן רב לאחר היווצרותו.

לפי המשרד להגנת הסביבה, בסיורים שבוצעו בחופים בין נמל קצא"א ועד לצפון חופי אשקלון, בחוף של הגן הלאומי נמצאה אמולסיה של חומר חשוד ונחיתות ספורות של זפת טרייה. מלבד ממצאים אלו, נכון להבוקר לא נמצאו נחיתות של זיהום בשמן בחופים. המשרד לקח דיגומים מהאמולסיה בים ובאזור החוף. הרשויות החלו היום בפעולות ניקיון בחוף של הגן לאומי אשקלון, פרסו אמצעים לספיגה ומבצעים ניקוי של הזיהום הימי.

היחידה הימית של המשרד עדכנה את כל הגורמים הרלבנטיים עם קבלת הדיווח אתמול, בהם משרד הבריאות, רשויות מקומיות חופיות, רשות הטבע והגנים ומתקני ההתפלה באזור. עד כה לא נמצאו ממצאים שמניים ביניקת מי ים במתקנים.



נזכיר כי ישראל אינה ערוכה באופן מיטבי להתמודדות עם אירוע זיהום ים. התוכנית למניעת זיהום ים (התלמ"ת) אינה מתוקצבת, ולמשרד להגנת הסביבה חסר ציוד להתמודדות עם אירועי זיהום חמורים. זאת, למרות שבשנת 2008 אימצה הממשלה את עקרונות התוכנית. חקיקת חוק בנושא לא הושלמה עד היום, והמערך הנדרש לטיפול באסון ימי לא תוקצב.

להערכת המשרד להגנת הסביבה, לצורך חקיקת החוק והגנה על הים מפני סכנת זיהום חמורה, יש צורך ב-100 מיליון שקל בפריסה לחמש שנים במטרה להקים תחנות חירום לזיהום ים ולציידן כראוי, וכך גם בתוספת של 20 תקני כוח אדם לפחות. כל אלו הוזנחו לאורך השנים.

במאי 2021 בתגובה לאסון הזפת שאליו הגיעה ישראל ללא מוכנות, פורסמה טיוטת הצעת החוק להערות הציבור. למרות שחלף זמן רב, החוק לא קודם עד עתה והממשלה הנוכחית אף התעלמה ממנו בחקיקת תקציב המדינה, חרף התחייבויותיה לקדם את החוק במסגרת ההסכמים הקואליציוניים.

תגיות