אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הריכוזיות בענף גז הבישול: 74% מהשוק נשלטים על ידי ארבע חברות גז בישול | גטי

הריכוזיות בענף גז הבישול: 74% מהשוק נשלטים על ידי ארבע חברות

ועדת הכלכלה של הכנסת ערכה דיון בנושא וממנו עולה כי על אף שהנתח של ארבע הגדולות - אלקטרה פאוור, פזגז, אמישרגז ודור גז - ירד מ-86% בשנת 2016, הן עדיין שולטות בשוק באופן משמעותי על אף שפועלות בו יותר מ-50 חברות

25.12.2023, 17:34 | עדיאל איתן מוסטקי

ארבע חברות בלבד שולטות בכ-74% משוק גז הבישול (גפ"מ) הביתי – על אף שבשוק פועלות יותר מ-50 חברות. מדובר באלקטרה פאוור (לשעבר סופרגז), פזגז, אמישראגז ודור גז. למרות שמדובר בירידה בנתח השוק של הארבע (לעומת 85% ב-2016), הנתון משקף את הריכוזיות שעדיין קיימת בשוק הגפ"מ, שנובעת בין היתר מהקושי לעבור בין ספקי גז במערכות הגז המרכזיות אליהן מחוברים מספר צרכנים.

הנתונים פורסמו היום (ב') על ידי מנהל מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה, חן בר יוסף, בדיון שנערך בוועדת הכלכלה של הכנסת בראשות היו"ר דוד ביטן.

מטרת הדיון היתה להפוך מספר הוראות שעה שנכנסו בהדרגה משנת 2008 לקבועות. הוראות אלו נועדו להגביר את התחרות בשוק הגפ"מ, ובין היתר הן קובעות שאסור לספק שקיבל הודעה מלקוח על כוונתו לעזוב את החברה, להתקשר עמו ולהציע מחירים נמוכים יותר במשך כחצי שנה. במשרד האנרגיה מסבירים את הצורך בתקנה בכך שעלות גיוס לקוח חדש בשוק הגפ"מ גבוהה פי 8-5 מהעלות של שימור לקוח קיים. לכן בשוק מאוד ריכוזי עם מעבר נמוך יחסית של לקוחות בין החברות, צריך לתמרץ את הספקיות להציע מחירים טובים ללקוחות הקיימים. במידה שהחברות לא יציעו, הלקוחות יעזבו והחברות לא יוכלו להחזיר אותם.

תקנה נוספת שמחייב משרד האנרגיה את חברות הגפ"מ היא פרסום המחיר הממוצע של התקנה ואספקת גפ"מ בכל רשות מקומית. הנתונים מופיעים גם באתר משרד האנרגיה ומאפשרים ללקוח להשוות את המחיר אותו הוא משלם.

בלוני גז או מערכת גז מרכזית

בין הנתונים שפירסם משרד האנרגיה מופיע גם פערי המחיר בין לקוחות המחוברים למרכזיות גז (מערכות גז גדולות אליהן מחובר בניין שלם או אפילו מספר בניינים) לבין לקוחות המחוברים לבלוני גז. כיום, כ-55% מצרכני גז הבישול הביתי מחוברים למרכזיות, זאת על אף שהחיבור לבלוני הגז בממוצע זול יותר ללקוח בעשרות אחוזים. בשנת 2022 עמד המחיר למ"ק עבור צרכן גז בישול ממוצע במרכזיה על כ-27 שקל, לעומת 22 שקל למ"ק מחיר ממוצע לצרכן בבלוני הגז.

במשרד האנרגיה מסבירים את הפער במחירים עקב הקושי להחליף ספק במרכזיות – שכן אלו דורשים הסכמה של יותר ממחצית מהדיירים המחוברים למערכת והחשש של הצרכנים להישאר מספר ימים ללא גז. זאת לעומת לקוחות המחוברים לבלוני גז, שיכולים לבחור עצמאית לאיזה ספק גז להתחבר.

שחקני הגז הקטנים מתחזקים

על אף הכוח המשמעותי של השחקניות הגדולות, נראה כאמור שבשנים האחרונות מתגברת התחרות בשוק הגפ"מ. במשרד האנרגיה ציינו את התקנות כגורם משמעותי להגדלת התחרות שהשתקפה גם בירידה הדרגתית בנתח השוק של החברות הגדולות.

הנתונים משתקפים גם בירידה במחיר הממוצע לגפ"מ בשנים האחרונות ובזינוק בכמות הלקוחות שבוחרים להחליף ספק. בעוד שב-2018 פחות מ-10,000 צרכנים החליפו ספק גז (במרכזיות הגז), ב-2022 זינק המספר לכ-40 אלף לקוחות – וקרוב ל-30 אלף מתוכם עברו לספקים הקטנים. כך גם המחיר הממוצע למ"ק במרכזיות הגז ירד מכ-32 שקל בשנת 2018, ל-27 בסוף השנה שעברה.

מנגד, היועץ המשפטי של חברת אלקטרה פאוור, יותם אדמי, טען שההצעה של משרד האנרגיה פוגעת בתחרות. על פי הערכה של חברת מידרוג מיולי האחרון, נתח השוק של אלקטרה פאוור בשוק הגפ"מ הסתכם בכ-18%. בהתייחסות החברה לדיון בכנסת נטען כי הירידה במחירי גז הבישול התרחשה בעיקר בשנים 2019-2018, כעשור לאחר כניסת הוראות השעה של משרד האנרגיה לתוקף, כך שאלו לא היו הגורמים שהשפיעו על התחרות.


תגיות