החשד: ריטיילורס ואנרג'ים פעלו למיזוג לפני אישור
זרוע הספורט של פוקס ביטלה את רכישת יבואנית ציוד הכושר בגלל “הרעה בתוצאותיה”. במקביל רשות התחרות החלה בבדיקת הפרת חוק התחרות, אלא שגם החקירה עשויה להתבטל
רשות התחרות בודקת חשד שלפיו ריטיילורס, החברה־הבת של פוקס, וחברת אנרג'ים שאותה ביקשה לרכוש לא מילאו את "חובת ההמתנה" לאישור הממונה על התחרות בטרם פעלו למיזוג בין החברות, כך נודע ל"כלכליסט". ברשות סירבו לפרט אילו פעולות עשו לכאורה הצדדים.
ריטיילורס, האחראית על תחום הספורט בקבוצת פוקס, דיווחה שלשום בלילה שהחליטה לבטל את עסקת הרכישה של אנרג'ים בשל חוסר כדאיות, אך במקביל כי העסקה נתקלה בקושי נוסף מצד רשות התחרות, שהבדיקה שלה את עסקת המיזוג היתה ארוכה ומתמשכת. העסקה בין הצדדים הוארכה עד ל־30 ביוני 2022, אך השבוע התברר כי הרשות ביקשה מריטיילורס להעביר אליה מסמכים ונתונים לצורך בירור החשש להפרת חוק התחרות.
ריטיילורס: “לא נפל פגם”
לרשות התחרות הגיע מידע כי החברות המתמזגות הפרו לכאורה את סעיף 19 לחוק התחרות הכלכלית שקובע כי על החברות אסור להתמזג לפני שקיבלו את אישור הממונה על התחרות: "לא יתמזגו חברות אלא אם כן ניתנה תחילה הודעת מיזוג ונתקבלה למיזוג הסכמת הממונה, ואם היתה הסכמתו מותנית – לפי התנאים שקבע, הכל לפי האמור בסימן זה".
על חברות שמבקשות להתמזג חלה, בין היתר, "חובת הדיווח המוקדם" ו"חובת ההמתנה". כלומר, הצדדים נדרשים לדווח לרשות התחרות על כוונתן להתמזג ומאותו רגע חלה עליהם חובת ההמתנה — איסור גמור לבצע כל סוג של איחוד פעילות וכל התחלה של מיזוג, עד שהממונה על התחרות לא אישרה את המיזוג. בין היתר נאסר על החברות שמבקשות להתמזג לבצע מהלכים של השלמת העסקה, החזקת מניות של החברה הנרכשת, ניהול החברה הנרכשת, או כל פעולה אשר יוצרת דריסת רגל של הצד הרוכש בצד הנרכש.
ריטיילורס ואנרג'ים עמדו בחובת הדיווח, אך ברשות התחרות בוחנים האם החברות הפרו כאמור את חובת ההמתנה. חשש זה עלה ברשות לאחר שהרשות החלה לבדוק את העסקה ואת השפעתה על השוק, ואז קיבלה מידע שעל פיו העריכה כי בוצעה הפרה של החוק.
בריטיילורס טוענים, כי התייעצו עם יועצים חיצוניים, וכי "החברה לא הפרה את הוראות החוק ולא נפל כל פגם בהתנהלותה". כמו כן מסרה החברה בדיווח מטעמה, כי "אפילו אם היה נופל פגם בהתנהלות החברה, לפגם זה או לסנקציה בגינו לא צפויה להיות השפעה שאינה זניחה על החברה".
ברוב המקרים של הפרות מהסוג הזה, שאינן הפרות פליליות, מגיעה רשות התחרות לצו מוסכם עם החברות המפרות, ובדרך כלל התיק נסגר עם עיצום כספי — קנס שנגזר ממחזור המכירות של החברות. אלא שבמקרה של ריטיילורס, שהודיעה שלשום כי היא מבטלת את עסקת המיזוג, רשות התחרות ככל הנראה תיסוג מבדיקתה אם אכן היתה הפרה של החוק.
דוגמה לעיצום כספי שהטילה הרשות במקרה של הפרת חובת ההמתנה היתה בנובמבר 2015, אז הטילה הרשות עיצום כספי בגובה 80 אלף שקל על חברת יהודה ברמן בע"מ שהתמזגה עם רשת חנויות הציוד המשרדי מכלול. עוד לפני שניתן אישור הממונה, הלוותה ברמן למכלול סכום כסף, והזמינה עבור מכלול סחורה מספקים, שילמה תמורתה, וקיבלה חלק מהפדיון של חנויות מכלול. את מכלול חייבה רשות התחרות ב־5,000 שקל.
לפי דיווחי החברה, ריטיילורס החליטה לסגת מרכישת החברה לאחר שבדקה את דו"חות הרבעון הראשון של אנרג'ים וראתה כי התוצאות הכספיות הורעו משמעותית. ביום חמישי האחרון פנתה ריטיילורס לבעלי החברה, ארנון פרי ומשה פרחיה, וביקשה לקיים פגישה דחופה, "לאור תוצאות פעילות אנרג'ים ברבעון הראשון לשנת 2022". הפגישה התקיימה אתמול ולאחריה הודיעה ריטיילורס כי "עקב אי־התקיימות התנאי המתלה של היעדר שינוי מהותי לרעה (כפי שהוגדר בהסכם)", ההסכם מבוטל. עם זאת, ריטיילורס מסרה כי היא תשקול לבחון בעתיד את התוצאות השנתיות של אנרג'ים לכל שנת 2022, בלי שיהיה מצדה או מצד אנרג'ים התחייבות להתקשר בעסקה.
לפי נתונים שמסרה ריטיילורס בעבר, הכנסות אנרג'ים במחצית הראשונה של 2021 הסתכמו ב־39 מיליון שקל, והרווח התפעולי עמד על 8 מיליון שקל. הרווח הנקי במחצית השנה עמד על 5.5 מיליון שקל. את שנת 2020 סיימה אנרג'ים עם הכנסות בהיקף של 109 מיליון שקל, רווח תפעולי של 31 מיליון שקל ורווח נקי של כ־22 מיליון שקל.
ציוד כושר לחברות הייטק
ריטיילורס מעוניינת להיכנס לתחום ציוד הספורט שסינרגטי לפעילות שלה, והיא לא ביטלה את העסקה מחוסר עניין בתחום אלא כי לא ראתה לנכון לקיים את העסקה הספציפית הזו לאור ההרעה המשמעותית בתוצאות הפעילות של אנרג'ים.
במהלך הבדיקות שביצעה ריטיילורס לאנרג'ים, מאז אוגוסט 2021, אז התקשרה במסמך הבנות לרכישת חברת ציוד הספורט, הסבירה החברה בכמה הזדמנויות את הרציונל שלה לכניסה לתחום. בכנס משקיעים שקיימה קבוצת פוקס לפני כמה חודשים תיאר הראל ויזל, מנכ"ל הקבוצה, את החזון של ריטיילורס לכניסה לתחום ציוד הספורט ואמר כי לקבוצה יש יכולת לפתח את אנרג'ים בפן הקמעונאי והסיטונאי ולספק ציוד ומכונות ספורט לחברות הייטק ולבנייני מגדלים שבהם נבנים חדרי כושר.