אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך לשינוי הכללים: 4 מיליארד שקל בדרך להחליף ידיים בעדכון המדדים בבורסה בורסת ת"א | אוראל כהן

בדרך לשינוי הכללים: 4 מיליארד שקל בדרך להחליף ידיים בעדכון המדדים בבורסה

ביום חמישי בערב תפרסם בורסת ת"א את הפרמטרים שלפיהם ייקבע הרכב המדדים בעדכון שיבוצע ב־2 במאי. כלכליסט חישב את השינויים הצפויים ומעריך את הביקושים או ההיצעים שצפויות קרנות הסל להזרים למניות

16.04.2024, 06:01 | אורי טל-טנא

בשלב מכרז הנעילה של 2 במאי, היום שבו יתבצע עדכון המדדים הראשון שלאחר הרפורמה במדדים שקבעה הנהלת הבורסה, קרנות הסל המבוססות על מדדי הבורסה צפויות להזרים ביקושים והיצעים מצרפיים של 3.75 מיליארד שקל.

לכך יתווסף מחזור מסחר של כמה מאות מיליוני שקלים שיזרימו קרנות הסל המבוססות על מדדי אינדקס, ובכך יגיעו ההיצעים והביקושים מצד קרנות הסל ל־4 מיליארד שקל ואולי יותר. המסחר הער ינבע מעדכון הרכב המדדים ומהתאמות המשקל של המניות במדדים, שייכנסו לתוקף באותו מועד.

הרכבי המדדים ומשקל המניות במדדים נקבעים על פי כללים ידועים, ו"כלכליסט" חישב את השינויים הצפויים בהרכבי המדדים בעדכון הקרוב ואת שינויי המשקל הצפויים למניות, והעריך את הביקוש או ההיצע שיזרימו קרנות הסל למניות. הבורסה תפרסם את הפרמטרים שלפיהם ייקבע העדכון ביום חמישי בערב.

מכיוון שמדרגת הסחירות, שקובעת את משקל המניות במדד, לא רציפה, שינוי של דירוג אחד בסחירות יכול להשפיע בצורה חדה על משקל המניה במדד, ולכן הוודאות לגבי הביקושים וההיצעים שקרנות הסל יזרימו למניות תתקבל רק לאחר שהבורסה תפרסם את הפרמטרים של עדכון המדדים.

במאמר זה נציג את הביקושים וההיצעים הגדולים, של יותר מ־12 מיליון שקל למניה, ואת הגורמים להם, ובאתר "כלכליסט" נצרף את טבלת הביקושים וההיצעים המלאה שקרנות הסל צפויות להזרים למניות.

1. כניסה ויציאה של מניות למדדים השונים

כאשר מניה נכנסת למדד כלשהו, קרנות הסל המבוססות על אותו המדד רוכשות את המניה, וכאשר מניה יוצאת מהמדד, הן מוכרות אותה. מניות שנכנסות למדד ת"א־90 ולמדד ת"א־125 זוכות לביקושים גדולים מקרנות הסל בזכות הכסף הרב שמנוהל על מדדים אלו - רק כדי לסבר את האוזן, קרנות הסל מנהלות 17.25 מיליארד שקל על מדד ת"א־125 ו־7.64 מיליארד שקל על מדד ת"א־90.

2. מעבר ממדד ת"א־90 למדד ת"א־35

מדד ת"א־35 מכיל את 35 המניות הגדולות בבורסה (שעומדות בתנאים נוספים), ואילו מדד ת"א־90 מכיל את 90 המניות הבאות בתור. שילוב שני המדדים האלה מהווה את מדד ת"א־125. בגלל ההחזקה הגבוהה של הציבור בקרנות הסל על מדד ת"א־90, עליית מדרגה של מניה ממדד ת"א־90 למדד ת"א־35 תלווה כמעט תמיד בהיצע (נטו) משמעותי שקרנות הסל יזרימו למניה. כלומר, הביקוש שקרנות הסל על מדד ת"א־35 יזרימו למניה שנכנסת למדד יהיה קטן מההיצע שיוזרם למניה על ידי קרנות הסל על מדד ת"א־90. באופן דומה מעבר של מניה ממדד ת"א־35 למדד ת"א־90 יזכה לביקוש (נטו) של קרנות הסל.

3. פקטור משקל מקסימלי לכל מניה במדד

הבורסה קבעה משקל מקסימלי לכל מניה בכל מדד. הדרך לקיבוע משקל המניה כך שהיא לא תעקוף את מגבלת המשקל היא הכפלת המשקל הצפוי למניה לפי הפרמטרים שלה במספר קבוע - נמוך מ־1 - שיקבע את המשקל המקסימלי במדד. קיבוע זה מתבצע אחת לרבעון, כאשר במהלך הרבעון משקל המניה יכול לחרוג ממגבלת המשקל. כתוצאה מכך מניות שלהן יש משקל מקסימלי, ושהשיגו תשואת יתר יחסית למדד במהלך הרבעון, יספגו היצע שנובע מהתאמת פקטור המשקל, ולהפך. התאמות אלו משמעותיות מאוד בת"א־90 בגלל מגבלת המשקל הנמוכה במדד - 2% - שגורמת לכך שלכחמישית ממניות המדד יהיה פקטור משקל מקסימלי.

4. הדרכים לקביעת מדרגת הסחירות

ברפורמה שנכנסה לתוקף בנובמבר 2023 הבורסה הכניסה פקטור של סחירות למשקל המניות במדד. הסחירות מחושבת בשתי דרכים - חציון הסחירות בחצי השנה שלפני המועד הקובע לעדכון וחציון מהירות המחזור (מהירות מסחר חלקי הון רשום למסחר) באותו חלון זמן. הבורסה קובעת למניות מדרגות של פקטור סחירות שנקבעות לפי הגבוה משני הקריטריונים. לפי מדרגות אלו נקבע פקטור משקל שמפחית את המשקל היחסי של מניות שאינן במדרגת הסחירות הגבוהה ביותר. בכל עדכון רבעוני הבורסה בוחנת מחדש את הסחירות ומאפשרת למניות לנוע עד למדרגה בודדת בפקטור הסחירות, ושינויים אלו יוצרים שינויים משמעותיים במשקל המניות במדדים בכל רבעון. החישוב של הקריטריונים מורכב יותר מכיוון ששינוי של מקום בודד בדירוג הסחירות יכול להשפיע על המדרגה ולהוביל לשינוי משמעותי במשקל מניה במדד.

5. כמות המניות הרשומה ושיעור החזקות הציבור

משקל מניה במדד מושפע מכמות המניות הרשומה ומשיעור החזקות הציבור בה. עלייה בכמות המניות הרשומה, או בשיעור החזקות הציבור, תוביל לעלייה במשקל המניה במדד, וירידה בכמות תוביל לירידה במשקל המניה במדד. הבורסה מתאימה את הפרמטרים האלו בכל עדכון רבעוני. שיעור החזקות הציבור מעוגל לאחוז השלם הקרוב, והתנועה בו מוגבלת לעד 5% בכל עדכון רבעוני.

6. ביקושים והיצעים מצרפיים

חמש הסיבות הקודמות משנות באופן ישיר את המשקל של המניות במדד, אך שינויים אלו הם לא בהכרח מאוזנים. כאשר השינוי במשקל שנובע מאותן סיבות מקטין את המשקל הכולל של המניות שמשקלן משתנה באופן ישיר, יגיע ביקוש מצרפי ליתר מניות המדד, זאת כדי לשמור על משקל של 100% לכלל מניות המדד, ולהפך - היצע מצרפי ליתר מניות המדד יגיע כאשר השינוי במשקל שנובע מאותן סיבות מגדיל את המשקל הכולל של המניות.

סיכום ביקושים והיצעים שקרנות הסל צפויות להזרים למניות ב-2 במאי .

תגיות