אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסופרליג כבר קמה והיא חיה ובועטת באנגליה שחקני מנצ'סטר סיטי | צילום: AFP

הסופרליג כבר קמה והיא חיה ובועטת באנגליה

אחרי שקבוצות הכדורגל באירופה "ינווטו דרך זמנים קשים", הן יצאו מהיער ויגלו שהוקמה כבר סופרליג וקוראים לה "פרמיירליג"

15.02.2023, 08:53 | אוריאל דסקל

לקראת סוף השבוע שעבר "הסופרליג" חזרה לכותרת. המיזם הכושל של 12 קבוצות גדולות מקבל כיום את תמיכתן של 3 קבוצות בלבד - ריאל מדריד, ברצלונה ויובנטוס והוא שינה את פניו לחלוטין. ההצעה החדשה היא להקים טורנירים שיחליפו את ליגת האלופות של אופ"א. 60-80 קבוצות על פני מספר "ליגות". לא יהיו חברות קבועות בסופרליג וכל מועדון ישחק לפחות 14 משחקים בעונה.

ב-A22, החברה שמנהלת את מאמצי הקמת הסופרליג, קבעה במסמך 10 עקרונות איך "תשפר את הדיאלוג עם כל גורם בכדורגל האירופי", איך תשפר "את התחרויות" ואיך "לשפר ולשדרג את המשאבים".

אך יש הרבה יותר שאלות מתשובות. אין לסופרליג המוצעת ספונסר או גורם פיננסי משמעותי שמממן את הפעילות שלה. אין לה הסכם תוכן עם ענקית תקשורת. ואין לה אפילו תמיכה ממועדונים גדולים אחרים, שלא לדבר על תמיכה מה-ECA, ארגון המועדונים האירופאי או ארגון הליגות האירופאיות. חלק מהארגונים אף הוציאו הודעה שהם מתנגדים לכל יוזמה מצד A22. ארגון הליגות האירופאיות, שאמור לעבוד עם כל טורניר פאן-אירופאי, אף טען שלא יצרו איתו קשר מטעם A22. מה שנקרא "אחלה דיאלוג".

התגובות להשקה המחודשת הן חריפות גם הפעם. "המהלך הזה הוא ניסיון נוסף של המועדונים הגדולים לחטוף את הכדורגל האירופי" הגיב חאבייר טבאס, נשיא לה ליגה. ומארגון האוהדים האירופאי מסרו: "הגופה המהלכת של הסופרליג מתעוותת שוב עם כל המודעות העצמית שיש לזומבי. הם מדברים על 'דיאלוג עם האוהדים וקבוצות אוהדים' אבל ליגת הזומבים האירופאית ממשיכה בשלה וחסרת מודעות לחלוטין לחוסר הרצון של האוהדים בליגה שכזו".

"התשתיות של הכדורגל האירופי בסכנת קריסה" אמר ברנד רייכרט, מנכ"ל A22. "זה הזמן לשינוי. אלו המועדונים שעליהם הסיכון היזמי בכדורגל אבל כשמקבלים החלטות חשובות, הם בדרך כלל יושבים בעצלתיים כשהיסודות הפיננסים והספורטיביים קורסים מסביבם".

באותו השבוע בו A22 פרסמו את התוכנית שלהם לצד אזהרות שהכל קורס כשאופ"א פרסמה את הדו"ח הכלכלי השנתי שלה על הכדורגל האירופאי (The European Club Footballing Landscape).

גם אופ"א, בראשות הנשיא אלכסנד צפרין, פרסמה אזהרות על התנהלות הכדורגל האירופי - אבל בגלל נסיקה בהוצאות על רכישת שחקנים ושכר שחקנים. "קבוצות מסכנות את הקיימות הכלכלית שלהן" הזהיר צפרין.

הנתונים מלמדים שאחרי הקורונה, שכר השחקנים צמח ב-16% בעוד שהכנסות המועדונים האירופאיים צמחו בממוצע של 4.6%. "למרות אי השקט של השנים האחרונות, תקציבי השכר המשיכו לצמוח" אמר צפרין. "הם צמחו ב-16% מהתקופה שלפני הקורונה. שכר השחקנים בליגות הבכירות יותר מהוכפל בעשור האחרון. ולמרות שזו לא מגמה שלילית, זה ברור שמועדונים מתפשרים על קיימות כלכלית עם רדיפה חסרת אחריות אחר ההצלחה".

הדו"ח של אופ"א מבליט גם את ההוצאות בפרמיירליג - שבחלון העברות האחרון רק קבוצה אחת מהליגה הזו, צ'לסי, הוציאה יותר מאשר כל הליגות הבכירות. הפרמיירליג שילמה ב-2021 כ-2.87 מיליארד יורו לשחקנים שלה - לפחות פי 1.5 יותר מאשר כל ליגה אחרת.

הקבוצות האנגליות שילמו ב-2021 כ-886 מיליון יורו לכל חברי הצוות והמעטפת של המועדונים - שזה פי 2.2 יותר מכל ליגה אחרת. לשם השוואה, בפרמיירליג משלמים יותר לאנשי הצוות והמעטפת מאשר משלמות כל קבוצות הליגה הצרפתית שאינן פריז סן ז'רמן לשחקנים שלהן. המגמה ברורה - מלבד מועדונים אירופאיים שיכולים לשלם סכומי פרמיירליג לשחקנים שלהם, אף קבוצה באירופה לא יכולה להתחרות עם ההוצאות של קבוצה בינונית עד קטנה בפרמיירליג.

אופ"א, שלא תאפשר לקבוצה להוציא יותר מ-70% מההכנסות שלה על שכר ורכש, לא באמת מתמודדת עם הבעיה. ההפך - היא מאפשרת לקבוצות האנגליות, שמכניסות הרבה יותר מכל יריבה אירופאית - להשקיע עוד יותר בעצמן. לפי הערכות, הפרמיירליג תסיים את העונה הנוכחית עם הכנסה של 7.1 מיליארד יורו. הקבוצות הספרדיות יכניסו רק 3.7 מיליארד יורו וקבוצות הבונדסליגה רק 3.6 מיליארד יורו. הליגה האיטלקית מכניסה רק 2.4 מיליארד יורו והליגה הצרפתית 1.8 מיליארד.

האזהרה על הוצאות הקבוצות היא מובנית. "אינפלציית מחירי הכדורגל" היא עניין אמיתי. אם מחירים של מוצרים רגילים היו עולים בשיעור עליית המחירים שמשלמים בכדורגל האנגלי על שחקנים, אז פיינט בירה היתה עולה 215 שקל וטלוויזיה 120 אלף שקל - אבל האינפלצייה במחירי השחקנים נובעת, קודם כל, מעלייה עצומה בהכנסות. עלייה שהליגה האנגלית נהנית ממנה ושאר הליגות לא עומדות בקצב.

צפרין הסביר שההתאוששות מהקורונה היא "חזקה" אבל הוסיף שהכדורגל "עדיין מנווט דרך זמנים קשים" והוא מבקש: "אנחנו חייבים לחזק את האחדות של משפחת הכדורגל האירופי. אנחנו יכולים להתגבר על כל אתגר על ידי עבודה משותפת ונאמנות לספורט היפה שלנו". אלו מילים יפות אבל המציאות היא שאחרי שקבוצות הכדורגל באירופה "ינווטו דרך זמנים קשים", הן יצאו מהיער ויגלו שהוקמה כבר סופרליג. ולסופרליג הזו קוראים "פרמיירליג".


תגיות