אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הכלכלה ישקיע 400 מיליון שקל לפי אזורים - אך "שכח" את גוש דן שר הכלכלה ניר ברקת | צילום: EPA/JALAL MORCHIDI

משרד הכלכלה ישקיע 400 מיליון שקל לפי אזורים - אך "שכח" את גוש דן

שר הכלכלה ניר ברקת הציג תוכנית כלכלית חדשה, במסגרתה המדינה תעביר מענקים להשקעה ב"קלאסטרים" – מקבץ של חברות העוסקות בתחום ספציפי ובאזור מסוים. בחירת הקלאסטרים תיעשה לפי בחינה של היתרון האזורי בתחום מסוים והצלחות קודמות. אולם באופן מפתיע, מרשימת הקלאסטרים נעדר האזור בו מתבצעת מרבית הפעילות הכלכלית של ישראל

18.05.2023, 14:40 | עדיאל איתן מוסטקי

שר הכלכלה ניר ברקת הציג תוכנית כלכלית חדשה, במסגרתה המדינה תעביר מענקים להשקעה ב"קלאסטרים" – מקבץ של חברות העוסקות בתחום ספציפי ובאזור מסוים.

לפי התוכנית, לכל קלאסטר יהיה רכז שיכיר את כל החברות בתחום באזור שלו ויפעל לעידוד התחום במשרד הכלכלה. התוכנית מתוקצבת כעת בכ-400 מיליון שקל ממשרד הכלכלה, אך משרדים נוספים יוכלו להיכנס להשקעה בה, כאשר ההשקעות יבוצעו במסגרת "מאצ'ינג": על כל שקל שהמדינה תשקיע, גופים במגזר הפרטי יתחייבו להשקיע 3 שקלים באותו פרויקט.

בחירת הקלאסטרים שיקבלו תמיכה היא על פי בחינה של היתרון האזורי בתחום מסוים והצלחות קודמות – למשל, תחום התיירות בירושלים או ביולוגיה ימית באילת. במילים אחרות: "תסתכל מה מצליח – ושים כסף על המצטיינות".

בעבר קידם השר את המודל גם בעיריית ירושלים, במסגרת כהונתו כראש העירייה. את הפרויקט מלווים שלושה מומחים מאוניברסיטת הארוורד, שם פותח המודל בשנות ה-70. על פי המודל, כל אזור צריך להשקיע יותר בתחומים בהם יש לו יתרון – ולהגדיל את הפער מאזורים ומדינות אחרות. הבחינה של הכדאיות באזור מסוים תהיה על בסיס הסתכלות אחורה על העסקים הצומחים באותו אזור, מה שמהווה את אחת הביקורות המרכזיות על המודל: הוא מקדם ראייה לטווח קצר יחסית ומשקיע בתחומים שכבר מצליחים.

ובכל זאת, ברשימת הקלאסטרים של משרד הכלכלה, נעלם האזור שב-2017 היה אחראי ל-58% מהכנסות המדינה ממיסים - גוש דן. על פי השר ברקת, באזור תל אביב וגוש דן יתמקדו בקלאסטרים הכלל-ארציים. זאת, על אף שמדובר במודל שנועד לקדם את היתרונות היחסיים של הכלכלה הישראלית, ושעיקר הפעילות הכלכלית נעשית בגוש דן.

רשימת הקלאסטרים המוצעת כוללת את ירושלים, בה יזכו למענקים תחומי ההייטק, מדעי החיים והתיירות, דרום (דזרטק ואגרוטק, תעשייה מתקדמת, סייבר, ביולוגיה ימית ותיירות מדברית), צפון (מד-טק, כלכלה כחולה, אגרו-פודטק, תעשייה 4.0 ותיירות wellness) ויו"ש (תעשיות מוטות טכנולוגיה ותיירות תנ"ך). הקלאסטר הכלל-ארצי יתמקד בתחומי הפינטק, סייבר, תעשייה חכמה, אגרו-פודטק, מד-טק ובריאות דיגיטלית.

תגיות