אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

Climate Awards

"אם נפנה את האנשים והמשאבים הנכונים – נפתור את משבר האקלים באמצעות הטכנולוגיה"

חוקר העתידנות ד"ר רועי צזנה אמר באירוע הגמר של תחרות Israeli Climate Awards של חברת דוראל וכלכליסט כי "אסור לנו להיות שאננים לגבי משבר האקלים אבל מותר לנו לחשוב שאם נעשה את המאמצים הנכונים נצליח"

26.07.2023, 11:47 | מעין מנלה

"אסור להיות שאננים בנוגע למשבר האקלים, אבל אם נפנה לכך את האנשים והמשאבים הנכונים – נצליח לפתור אותו באמצעות הטכנולוגיה", כך אמר ד"ר רועי צזנה, חוקר עתידנות, באירוע הגמר של תחרות Israeli Climate Awards של חברת דוראל וכלכליסט.

לדבריו, "כל המוצרים האלקטרוניים – הפטיפון, הרדיו, המחשב כולם נכנסים היום בסמארטפון, מכשיר אחד, לא קל ולא זול לייצר אותו אבל צריך הרבה פחות משאבים – אנחנו משיגים יותר ומשקיעים פחות". הוא סקר תחזיות מ-30 השנים האחרונות בנוגע לעתיד המזון שלפיהן המחסור הגלובלי במזון גדל והעולם לא יצליח להדביק את הפער. "התחזיות האלה בכל שלב בדרך היו נכונות, הבעיה היא שהן הסתכלו על העתיד על סמך הטכנולוגיה שבהווה", אמר.

הוא הוסיף שכך נכון גם לגבי גידולי התירס. מאז שנות ה-70 שטח הגידול לא ירד בצורה משמעותית אבל התפוקה גדלה, מפיקים פי 4 יותר מדונם שדה ממה שהפקנו לפני 80 שנה. "המהפכה הירוקה הביאה את הגידול בתפוקה בכל מקום", אמר.

הוא ציין כי אזהרות דומות נשמעו לגבי הנפט שכבר 150 שנה טוענים שמיד נגמר. "המציאות היא שבכל שנה מייצרים עוד ועוד נפט בניגוד לכל מה שהאינטואיציה מצפה. איך זה קורה? התשובה היא שהטכנולוגיה הצילה את העולם. לפחות את הציביליזציה האנושית כפי שאנחנו מכירים אותה. היא זו שאיפשרה את הגידול ממיליארד לשני מיליארד. הטכנולוגיה המשיכה להתפתח, הצלחנו להפיק יותר מזון, לטהר יותר מים, להביא משאבים ליותר אנשים, להשיג יותר נפט בטכנולוגיות של קידוח והפקת נפט בדרכים שלא חשבנו עליהן לפני 20 או 30 או 10 שנים. האם זה אומר שאנחנו יכולים להיות שאננים גם לגבי משבר האקלים? חד משמעית לא. וקצת כן", אמר.

"אסור לנו להיות שאננים לגבי משבר האקלים. אסור לנו לחשוב שהוא ייפתר יש מאין", הבהיר צזנה. "מותר לנו לחשוב שאם נעשה את המאמצים הנכונים, נפנה את כל האנרגיה של האנשים הנכונים למאבק הזה אנחנו נצליח. כפי שהתמודדנו עם כל המשברים הסביבתיים שהיו ב-150 השנים האחרונות וגם לפני זה, כך גם עם המשבר הבא".

בהתייחסו לשאלה מה צריך לעשות כדי לעצור את שינוי האקלים, השיב: "זה נושא טעון, אני מדבר עליו בדרך כלל עם ילדים והם אומרים לי שלושה דברים: 'צריך לעצור את הכלכלה הגלובלית' ואז השאלה איך מאכילים מיליארדי פיות; 'להפסיק לתמוך במדינות מתפתחות' ושלישית 'לחזור לטבע'. זה נשמע נהדר אבל מה עם נייר הטואלט. החזרה לטבע אינה פשוטה כמו שאנחנו רוצים לחשוב", אמר.

הטכנולוגיה תאפשר לנו לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, טען צזנה. "אבל חידושים טכנולוגיים אינם מגיעים יש מאין. צריך מספר דברים: צריך אנשים חדשנים ויזמים, אנשים שמוכנים לחשוב אחרת ולעשות ערעור, דירפשן, למערכות הישנות ועדיין עם זיהום נמוך יותר, אלה האנשים שיושבים כאן היום שלכבודם התכנסנו. הדבר השני צריך רגולטורים שיבהירו לתעשייה את גודל הצורך", אמר.

הוא הוסיף כי זיהום האוקיינוסים מדליפות נפט ירד משמעותית בשנים האחרונות לא בגלל שחברות הנפט גילו אחריות אלא כי הרגולטורים החליטו לומר לחברות הנפט עד כאן. לדבריו, חידושים טכנולוגיים צריכים רגולטורים שמבינים את גודל האירוע ומפנים את האנשים הנכונים לשם. "הדבר השלישי שצריך הוא מערכת נטולת שחיתות ועם מינימום של בירוקרטיה. זה לא בלתי סביר. אנחנו צריכים ממש לרצות לעשות את זה. וצריך אמונה שיכול להיות טוב – בזכותנו".


תגיות