הסכם ממון
הסכם ממון הינו הסכם משפטי אשר נערך בין בני זוג לפני הנישואים, או במהלכם, ומסדיר את חלוקת הרכוש הנפרד והמשותף שלהם במקרה של פרידה וגירושין. הסכם ממון הינו תעודת ביטוח למניעת מחלוקות ומאבקים משפטיים ממושכים בין בני הזוג במקרה של פרידה וגירושין
הסכם ממון הינו הסכם משפטי אשר נערך בין בני זוג ידועים בציבור ו/או לפני הנישואים, או במהלכם, ומסדיר את חלוקת הרכוש הנפרד והמשותף שלהם במקרה של גירושין. הסכם ממון מנוסח היטב מהווה תעודת ביטוח כי לא יהיו בין הזוג הללו מחלוקות ומאבקים משפטיים ממושכים במקרה של פרידה או גירושין.
חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי בעת פטירה או גירושין זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית משווי הרכוש והממון המשותף אשר נצברו במהלך תקופת נישואיהם. אם בני הזוג מעוניינים שהרכוש יחולק באופן שונה עבור כל אחד מהם, יש לקבוע את זה באופן מפורש וברור בהסכם הממון.
הסכם ממון וסעיפיו
הגדרת הרכוש המשותף והפרטי
הסכם הממון צריך להגדיר מהו הרכוש המשותף של בני הזוג, ומהו רכושו הפרטי של כל אחד מהם. הרכוש המשותף כולל כל רכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך הנישואין, לרבות:
• נכסים פיזיים- דירה, בית, רכב, חשבונות בנק, תכשיטים, ריהוט וכדומה.
• נכסים בלתי מוחשיים- זכויות יוצרים, סימני מסחר, פטנטים וכדומה.
• חובות- הלוואות, חובות לרשויות המס וכדומה.
הרכוש הפרטי הוא למעשה לרוב כל רכוש שהיה בבעלות של כל אחד מבני הזוג לפני תחילת הזוגיות או הנישואין, או אשר התקבל על ידי אחד מהם במתנה או בירושה במהלך הנישואין. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג קיבל בירושה דירה לפני הנישואין, הדירה הינה רכושו הפרטי. אך, אם בני הזוג רכשו דירה יחד לאחר הנישואין, הדירה תהיה בגדר רכוש משותף.
אם אחד מבני הזוג היה בעלים של עסק צבר שם טוב, מוניטין, ניתן בהחלט לקבוע כי גם נסכים לא מוחשיים כמו אלו יהיו רכוש פרטי שלא יחולק ובמקרה של מוניטין עיסקי אף לא ייבדק ערכו במקרה של פרידה וגירושין.
זה הפשט.
אבל, בני הזוג יכולים להחליט והחשוב הוא לנסח נכון, כי גם רכוש שנחשב פרטי יהפוך להיות משותף בתנאים מסויימים, אחרי מספר שנות נישואין, אחרי מספר ילדים שנולדו. בני הזוג יכולים להחליט שגם פירות הרכוש הפרטי יישאר תמיד רכוש פרטי כמו למשל מניות, אופציות, זכויות שעובד מקבל (מקובל בעובדי היי טק בעיקר אך לא רק), בני הזוג יכולים להחליט שהרישום חזות הכל, או שאין ברישום כדי לקבוע בעלות או שותפות.
חשוב להבין שיש את החוק היבש. ויש את החיים.
אנשים לא משפטנים ולא חיים על פי החוק, הם רומנטיקנים, חיים בזוגיות ולא מתחשבנים ואז כשמגיע הפירוד, מה שאדם סבר שזה רכוש נפרד לפתע הופך להיות משותף.
קחו לדוגמא, דירה מלפני הנישואין שיש עליה משכנתא. אם המשכנתא שולמה מחשבון משותף יוכל הצד שהדירה אינה רשומה על שמו לטעון כוונת שיתוף רק מעצם תשלום המשכנתא יחד, יוכל לטעון הסתמכות ועוד.
קחו לדוגמא, מניות שמחזיק עובד מכוח הסכם העסקה, נקבע שהן רכוש נפרד או קרן השתלמות שנקבע כי זכויות סוציאליות או של עובד הן רכוש נפרד אבל הכספים הללו הבשילו או נפרעו במהלך החיים המשותפים ונכנסו לחשבון המשותף או נרכש מהם נכס ונרשם בחלקים שווים, יהיה קשה לאותו צד שפרע את הזכויות הכספיות לטעון שלמשל הפנסיה לא משותפת כי את קרן ההשתלמות פדה, או כי מניות אחרות שממשיכות להיסחר בניי"ע לא תהיינה משותפת כי את המניות הקודמות פדה לתוך הפול המשפחתי.
מה נכון?
מה משותף?
תלוי ניסוח הסכם הממון, שניסוחו סופר חשוב, שהתייחסות לשלל תרחישים עתידיים שיכולים בהחלט לקרות בזוגיות סופר חשוב ומונע אי אילו אי הבנות, מחלוקות ופרידה לא נעימה.
קיבלתם כספים במתנה מההורים במהלך חיי הנישואין? קיבלתם ירושה במהלך חיי הנישואין? במקרה מסויימים יהיה רכוש משותף במקרים אחרים יהיה רכוש בנפרד – מה תרצו עבורכם?
חלוקת הרכוש במקרה של גירושין
הסכם הממון קובע כיצד יחולק הרכוש המשותף במקרה של פרידה או גירושין. בני הזוג יכולים לפרט בהסכם זה כל סוג של חלוקה שהם מעוניינים בה, כגון:
• חלוקה בהסכם ממון שווה- כל אחד מבני הזוג יקבל מחצית מהרכוש המשותף.
• חלוקה בהסכם ממון לא שווה- אחד מבני הזוג יקבל יותר מהרכוש המשותף, זאת בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה.
• חלוקה בהסכם ממון משולבת- חלוקה אשר משלבת בין חלוקה שווה לבין חלוקה לא שווה, או שמתבססת על קריטריונים אחרים. לדוגמה, בני זוג יכולים להחליט כי במקרה של גירושין, הדירה המשותפת תהיה שייכת לאישה, והבעל יקבל את הרכבים המשותפים, כי הם רכבי יוקרה, ולערוך איזון רכושי כבר בהסכם הממון.
• חלוקה בהסכם ממון על בסיס רישום – האם הרישום חזות הכל, החלוקה מתבססת על הרישום, ואם אחד השקיע 80% והשני 20% החלוקה תעשה על פי יחס ההשקעה.
• חלוקה בהסכם ממון על בסיס שנות נישואין ו/או מספר ילדים – מתאים למקרים בהם יש פערים כלכליים כבר בתחילה. ככל ששנות הנישואין ארוכות יותר תהיה שיתופיות רבה יותר גם כאן חשיבות ניסוח הסכם הממון הינה עצומה בחשיבותה שלא לומר החשיבות שברגישות בניית ההסכם לצד הזוגיות שיש לשמר כמובן, השיתופיות תיבנה בהדרגה, על פני שנים.
סעיפים נוספים
הסכם הממון יכול לכלול סעיפים נוספים, בהתאם לצרכים ולרצונות האישיים והמשותפים של בני הזוג.
לדוגמה, בני זוג יכולים להחליט על סעיפים בנושאים הבאים:
• חלוקת חובות- כיצד יחולקו החובות המשותפים במקרה של גירושין.
• חלוקת זכויות סוציאליות- כיצד יחולקו זכויות סוציאליות כגון פנסיה, דמי אבטלה וכדומה.
• פיצוי כספי כזה או אחר בגין סיבת הפרידה
• חיוב ברכישת נכס משותף (מתאים למקרים עם פערים כלכליים גדולים)
• הערכת שווי עסק או מוניטין אישי ופערי השתכרות - איך מבצעים את זה במקרה של פרידה
• סעיפי חיים משותפים
ועוד..
הסכם ממון ויתרונותיו
הסכם ממון הוא תעודת ביטוח לכך שחלילה וחס יהיה פירוד הוא יעשה בדרך של שלום והסכמות.
קביעת חלוקת הרכוש בהסכם ממון אשר נקבע ונחתם מראש על ידי שני בני הזוג מאפשר להם ביטחון כלכלי ושקט נפשי במקרה של גירושין שלא צריך לדאוג ללכת לעורכי דין כל אחד נפרד או להיכנס לעימות משפטי. קבענו מראש איך תהיה החלוקה עכשיו צריך רק ליישם את החלוקה פרקטית על פי סעיפי ההסכם.
הסכם ממון שמנוסח היטב וחכם, פותר מחלוקות ואף מונע מאבקים משפטיים ארוכים ומיותרים, דבר המשרה כאמור שקט נפשי. בנוסף לזאת, הסכם זה מאפשר להביע שקיפות בין בני הזוג בנוגע לרכושם וכן מגן על האינטרסים של כל אחד מהם, והאינטרס המשותף של אין עימות משפטי בעת פרידה ככל שתהיה.
טיפים לעריכת הסכם ממון
• היו כנים ושקופים לגבי מידע אודות הרכוש שלכם, לרבות רכוש שנצבר לפני הנישואין, רכוש שנצבר במהלך הנישואין, וכן רכוש שנצבר בצורה בלתי צפויה, כגון זכייה בהגרלה.
• חשוב לשוחח בפתיחות על כלל הצרכים והרצונות שלכם לגבי חלוקת הרכוש במקרה של גירושין.
• מומלץ להתייעץ עם עורך דין לגירושין שניהל מאבקי גירושין בבתי המשפט, שכן הוא יקח את מקרה המאבק וינסח עבורכם סעיפים שימנעו מכם את אותו מאבק שמנוהל כרגע בבית המשפט. הסכם ממון הינו מסמך מחייב, לכן יש לערוך אותו בצורה נכונה ומקצועית באמצעות עו"ד לדיני משפחה, העוסק בכך יום יום שעה שעה, אשר יכול לסייע לכם להבין את הזכויות והחובות שלכם, ולערוך הסכם ממון שיענה על הצרכים והרצונות שלכם עו"ד מנוסה ילווה אתכם ברגישות הנדרשת לחתימה על ההסכם, לאחר החתימה לשים במגירה ולהמשיך בחיי זוגיות טובים, ארוכים ושקטים.
אם אתם שוקלים לערוך הסכם ממון ומעוניינים לדעת כמה עולה הסכם ממון אצל עורך דין, יש לדעת כי זה תלוי במספר גורמים, כגון, מורכבות ההסכם. ככל שהוא מורכב יותר, כך מחירו יהיה גבוה יותר. כמו כן, דבר נוסף שיש לקחת בחשבון זה עורך דין בעל ניסיון רב יותר, יגבה מחיר גבוה יותר ולו בשל הסיבה כי הוא יעלה בפניכם תרחישים עתידיים שאתם לא חשבתם עליהם, עורך הדין התנסה בהם או בעימותים משפטיים שייצג או בניסוחים שערך לאחרים והכי חשוב יעלה לתודעה שלכם אירועים שעליהם, תחשבו יחד מה תרצו והפתרון לדילמה העתידית יבוא על פתרונו בניסוח הסכם הממון .
מחיר הסכם ממון הוא השקעה אשר תוביל זוגיות בשקט נפשי – כמה זה שווה לכם? השקעה שמוזילה את עלויות המאבקים המשפטיים ושכ"ט עו"ד במאבקים כאלו שיש, למי שאין לו הסכם ממון מנוסח כראוי. אל תחסכו כאן בניסיון של עורך דין שמנסח הסכמי ממון ביום יום שלו.
לוסי מאיר, עורכת דין לדיני משפחה, הבעלים של משרד עורכי דין בדיני משפחה וגירושין, עם ניסיון של 20 שנים, של ליווי וייצוג של למעלה מ-1,000 תיקי משפחה וגירושין. מרבית האנשים המעוניינים להתגרש, חווים טלטלה רגשית וחוששים מעצם התהליך. לכן, ברוב המקרים הסכם ממון יכול להעניק שקט נפשי לבני הזוג ולנקות את כל החששות המיותרים מהיום הראשון של הזוגיות. מובטח לכם כי עוה"ד מאיר תשחרר אתכם לזוגיות רגועה.
במשרדנו תקבלו את המענה המשפטי והרגשי הטוב ביותר. אנו אוהבים ומאמינים במה שאנחנו עושים, מנהלים את תיקי הלקוחות בגילוי רגישות והבנה לצרכים המיוחדים של כל לקוח ולקוחה תוך שמירה על האינטרסים שלהם ומשקיעים את כל הלב והנשמה.
צוות המשרד ואני כאן ללכת אתכם יד ביד אל תוך השינוי, צרו קשר במספר 050-9993466.
מאת לוסי מאיר עורכת דין לענייני משפחה
d&b – לדעת להחליט