אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"להרבה יזמי נדל"ן הכיסא רועד כעת" משתתפי הפאנל, מימין לשמאל: עו"ד דורון אריאל, דורון אריאל ושות'; דפנה לנדאו, בנק לאומי; יעקב ניצן, רובי קפיטל; עו"ד מיכל גוטסמן ברק, שבלת ושות'; ערן קונפינו, קבוצת BST; עדי פארי הרפז, קרן יסודות; אלי לוי, מור בית השקעות | צילום: אוראל כהן

"להרבה יזמי נדל"ן הכיסא רועד כעת"

בפאנל שהתקיים תחת הכותרת "הזדמנויות וסיכונים בעידן הכסף היקר" ונערך במסגרת כנס מרכז הנדל"ן באילת אמרה עדי פארי הרפז מחברת יסודות: "הענף חייב החלטות". יעקב ניצן, רובי קפיטל: "הקונים על הקצה"

28.03.2024, 06:52 | מאיר אורבך

"יש הרגשה שמטאטאים משהו מתחת לשטיח", פתח את מושב הזדמנויות וסיכונים המנחה עו"ד דורון אריאל, שותף ומייסד בפירמת דורון אריאל ושות'. "התחושה היא שיש הרבה יזמי נדל"ן שהכיסא שלהם רועד. המימון הוא הגורם המרכזי אבל גם בבנקים יש חוסר ודאות קיצוני, עם ירידה בביקושים — והרבה יזמים מרגישים שלא הכל נפלא: עם מחסור בפועלים וזינוק בעלויות הביצוע והיעדר ודאות — הכל הולך קשה".

לדברי דפנה לנדאו, ראש מערך בנייה ונדל"ן, בנק לאומי "יזמים ורגולטורים חושקים שיניים וזה החוסן של הענף: הכל קשה אבל מתמודדים. . הענף באי ודאות אבל יש מי שרואים ביזמות לא רק עסק אלא גם שליחות. שלב הביצוע מתארך מאוד, צריך לקחת בחשבון את התייקרות הביצוע והריבית לא יורדת כל כך מהר. כך, כשאנחנו עושים חיתום צריך לשים לב למינוף ולתזרים ולהכיר את כל דרכי המימון ולהבין שזה מסע של שנים ארוכות. כולנו היינו שמחים לראות מחירי דירות שפויים לילדינו ויש חזרה של ביקושים לשוק. דברים שהיו קפואים בעיקר בגלל הריבית ולא המלחמה".

לדברי יעקב ניצן, מנכ"ל ושותף רובי קפיטל, ששכל את בנו גלעד נחמיה במלחמת חרבות ברזל, "השוק היום לא קל וכל מממן במדינת ישראל נזהר וחושש. אני כלי עזר לדלג לעבר המימון. החשש הגדול שלי הוא שלקראת סוף השנה נראה גל של עליות מחירים נוסף, וכולם, גם הקונים וגם המוכרים, מגיעים לקצה. נתוני המאקרו מראים שניתקע בקיר".

לדברי ערן קונפינו, משנה למנכ"ל קבוצת BST "כמו שמדינת ישראל צריכה מערכת בנקאית יציבה וגם ענף הנדל"ן צריך יזמים חזקים. בעיקר בהתחדשות עירונית צריך לדעת איך לנהל סיכונים. בחברה שלנו שמים ההון האנושי הוא הכי חשוב. אין פתרון שהוא רק הנדסה או פיננסים. בסיכוני הקרקע יש כשל: קרקע שעומדת עולה כל שנה 50 אלף שקל ליחידת דיור. אבל בעיני המחסור בכוח אדם ועליית המחירים הם לא הנזק הכי גדול — אלא לוחות הזמנים המשתנים, וכאן איש לא נושא בנטל למעט רוכשי הדירות.

עו"ד מיכל גוטסמן ברק, שותפה במחלקת הנדל"ן, שבלת ושות' אומרת ש"תחום המימון מתמודד עם מצב שונה מבעבר. לכך יש להוסיף היבטים שצופים מחזורים עתידיים ושינויים מול דיירים ובעלי קרקע, כניסה של שותף הוני או שותף שבא במימון אשראי"

לדברי עדי פארי הרפז, מנכ"לית קרן יסודות, "יזמות היא מקצוע לאנשים שרוצים מקצוע מאתגר ואנחנו שם. כל אחד בחר את תיק האשראי שלו וצריך לדעת לנהל גם בעת במשבר. בכל חוסר ודאות ניתן למצא ודאות אך הענף משווע לקבלת החלטות מהמחוקק והכי חשוב להחזיר את הענף לעבוד ולהרוויח כי זה משפיע ישירות על המדינה. בלי כח אדם הענף לא יכול לעבוד ומרבית האתרי הבניה לא עובדים היטב".

את המושב סיכם אלי לוי, מנכ"ל משותף, מור בית השקעות: "מחיר הכסף האמיתי יותר טוב. בזמן המלחמה תשואות האג"ח ירדו וזה מוביל ישירות למימון: חברות שנותנות הלוואה ב־9% החוב שלהן ירד ל־6% בשוק אגרות החוב, וזה עשוי לעזור לקבל אוויר. זה עוד סוג של הפחתת ריבית".

תגיות