אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירוע החצייה של הביטקוין עשוי לעלות לכורים 10 מיליארד דולר בשנה מכרה ביטקוין | צילום: קור סיינטיפיק

אירוע החצייה של הביטקוין עשוי לעלות לכורים 10 מיליארד דולר בשנה

בשבת הקרובה תיחתך בחצי כמות הביטקוין המתקבלת מפעולות הכרייה, כך שהחברות בתעשייה יצטרכו להשקיע הרבה יותר; גם ההתפתחות המהירה של עולם הבינה המלאכותית פוגעת בשוק הביטקוין, כשגופי ענק מעדיפים לנתב את השקעותיהם ל-AI ולא לקריפטו

15.04.2024, 12:06 | בלומברג

חסידי הביטקוין ושאר המתעניינים במטבע הווירטואלי ממתינים לאירוע ה"חצייה" (halving) המתוכנן לשבת הקרובה (20 באפריל).

האירוע הזה, שבמסגרתו תקוצץ בחצי כמות הביטקוין הנכרה, מתרחש אחת לארבע שנים ונחשב לאחד הגורמים העיקריים להעלאת השווי של מטבע הקריפטו.

לאחר החצייה כמות הביטקוין שהכורים יוכלו להרוויח בכל יום תקוצץ בחצי ל-450 מ-900. במקביל, ההערכה היא לירידה של מיליארדי דולרים בהכנסות החברות המבטיחות את התפקוד החלק של המטבע, זאת במקביל לזינוק בעלויות שלהן.

בהתבסס על המחיר הנוכחי של הביטקוין, המהלך עלול להוביל להפסד של סביבות 10 מיליארד דולר בהכנסות בשנה בתעשייה כולה. חברות כמו מרתון דיגיטל הולדינגס, קלינספארק ואחרות, שמתחרות על תגמול קבוע של ביטקוין עבור כרייתו באמצעות פתירת חידות מתמטיות באמצעות מחשבי על, השקיעו מראש בציוד חדש ופעלו לרכישת יריבות קטנות יותר, זאת כהכנה לירידה הצפויה בהכנסות.

"זוהי הישורת האחרונה עבור הכורים להעלות את ההכנסות ככל האפשר לפני שהייצור שלהם ייפגע", אמר מתיו קימל, אנליסט של נכסים דיגיטליים ב-CoinShares. "ההכנסות בכל התעשייה יופחתו בן לילה, כך שהתגובה האסטרטגית שבה ינקטו הכורים והאופן בו יסתגלו למצב החדש יקבעו מי ירוויח ומי יישאר מאחור".

עם זאת, יש לקחת בחשבון שמחיר הביטקוין עלה לשיאים חדשים לאחר אירועי חצייה קודמים, ועזר לקזז את הירידה המחזורית בתגמולים לכורים ואת העלויות הגבוהות יותר. החצייה הנוכחית מגיעה לאחר שמחיר הביטקוין זינק ביותר מפי ארבעה מאז נובמבר 2022.

אולם, שולי הרווח של התעשייה הולכים ומצטמצמים. הכורים יאלצו להוציא יותר ויותר כסף במירוץ חימוש טכנולוגי בלתי נגמר וזאת עבור תגמולים קטנים יותר. כמויות האנרגיה הנדרשות עבור הכרייה אמנם תמיד היו גבוהות, אך החברות מתמודדות כעת עם תחרות גוברת עבור האנרגיה גם מצד תעשיית ה-AI.

הזינוק במחיר הביטקוין עזר לקזז את עלויות האנרגיה הללו ולעודד צמיחה בכרייה. מאז שנכנסו לפעולה ב-2013 המכשירים המתמחים הראשונים, השווי המצרפי של 14 חברות הכרייה הנסחרות בארה"ב צמח לסביבות 20 מיליארד דולר, כך לפי דו"ח שפרסם בתחילת החודש הבנק ג'יי.פי מורגן.

החברות הללו אמנם נחשבות לפנים של התעשייה, אך הן מייצגות למעשה 20% בלבד מכוח המחשוב של הסקטור, כך להערכת חברת המחקר בקריפטו TheMinerMag. כורים פרטיים אחראיים לשאר ה-80%, והם ככל הנראה יהיו פגיעים יותר לאחר החצייה, שכן לרוב הם פונים לקבלת הלוואות או השקעות הון סיכון כדי לממן את הצרכים שלהם, זאת בעוד חברות ציבוריות יכולות לגייס הון באמצעות מכירת מניות. לנוכח ההתלהבות סביב אירוע החצייה המתקרב, מהמרים חלק מהסוחרים על ירידה של מניות חברות הכרייה הציבוריות.

זהו אירוע החצייה הרביעי המתקיים מאז 2012, והוא תוכנת מראש על ידי יוצר הביטקוין המסתורי סאטושי נאקאמוטו, על מנת לשמור על המכסה של 21 מיליון מטבעות במטרה למנוע לחצים אינפלציוניים כמו אלה המשפיעים על מטבעות רגילים.

עם זאת, האירוע הנוכחי נבדל מזה שנערך לפני ארבע שנים, שכן אז נסחר הביטקוין במחיר של מתחת ל-9,000 דולר, ומרבית פעילות הכרייה נערכה בסין. מאז עבר חלק ניכר מהפעילות לארה"ב, והתגברה התחרות על החשמל. "שוק האנרגיה בארה"ב הוא ריכוזי ביותר", הסביר אדם סאליבני, מנכ"ל Core Scientific, אחת מחברות כריית הביטקוין הנסחרות הגדולות ביותר. "בשלב זה, הכורים מתחרים נגד כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, שמנסות להפעיל את מרכזי הנתונים שלהן, הצורכים כמויות גדולות של אנרגיה".

בנוסף, תעשיית ה-AI הנוסקת מושכת כמויות הון גדולות, מה שמקשה עוד יותר על הכורים להשיג תעריפי חשמל מועדפים. כך, אמזון מתכננת להוציא קרוב ל-150 מיליארד דולר על מרכזי נותנים בעוד שבלאקסטון בונה אימפרייה בשווי 25 מיליארד דולר של מרכזים, וגוגל ומיקרוספט מבצעות גם כן השקעות נרחבות.

"החברות העוסקות בבינה מלאכותית מוכנות לשלם על חשמל פי שלושה או ארבעה ממה ששילמו כורי הביטקוין בשנה שעברה", אמר דיוויד פולי, מנהל Bitcoin Opportunity Fund, שביצעה השקעות בחברות כרייה ציבוריות ופרטיות. לדבריו, התופעה הזו מתרחשת בכל רחבי העולם.

ענקיות הטכנולוגיה נהנות גם מיתרון בהשגת חשמל בשל תזרים ההכנסות הקבוע שלהן, זאת בעוד ההכנסות מכריית ביטקוין משתנות בהתאם לתנודות במחיר המטבע. חברות החשמל אף מתייחסות לחברות הטכנולוגיה כאל קונות מהימנות יותר בהתבסס על המאזנים החזקים שלהן, הוסיף טאראס קוליק, מנכ"ל SunnyDigital המספקת שירותים לחברות הכרייה.

גרג בירד, מנכ"ל חברת הכרייה הציבורית Stronghold Digital Mining הוסיף כי בשל התחרות הזו, יהיה קשה לחברות הקריפטו לחדש חוזים בתעריפים נמוכים.

באופן כללי, חברות הכרייה זקוקות לכמה שיותר כוח מחשוב, כדי להבטיח שיקבלו את התגמול עבור הכרייה – שיירד לאחר החצייה ל-3.125 ביטקוין מ-6.25 כיום. כוח המחשוב הנדרש לכריית ביטקוין זינק כמעט פי שישה מאז החצייה ב-2020, זאת בשל העלייה במספר הכורים בעוד התגמול נותר קבוע.

תגיות