אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלון העברות השחקנים באירופה נסגר עם שיא בריטי של צ'לסי אנסו פרננדס. צ'לסי רכשה אותו תמורת סכום שיא של 105 מיליון פאונד | צילום: EPA/RUI MINDERICO

חלון העברות השחקנים באירופה נסגר עם שיא בריטי של צ'לסי

צ'לסי הוציאה בחורף הזה בלבד סכום של כ-330 מיליון יורו - יותר מאשר כל קבוצות ארבע הליגות הגדולות האחרות ביחד. הקבוצה גם שברה את שיא ההעברות הבריטי עם רכישתו של אנסו פרננדס מבנפיקה בסכום של 105 מיליון פאונד. איך זה אפשרי בעידן בו אסור על קבוצה להוציא יותר מ-70% מההכנסות שלה על רכש?

01.02.2023, 10:47 | אוריאל דסקל

אמש (ג') נסגר חלון העברות השחקנים באירופה עם שיאים חדשים. צ'לסי שברה את שיא ההעברות הבריטי עם רכישתו של אנסו פרננדס מבנפיקה בסכום של 105 מיליון פאונד. זאת, מספר שבועות בלבד לאחר רכישתו של מיכאילו מודריק משאחטר דונייצק בסכום של כ-88.5 מיליון פאונד. העברתו של מודריק היא ההעברה החמישית הכי גדולה בכל הזמנים של קבוצה בריטית.

צ'לסי הוציאה בחורף הזה בלבד סכום של כ-330 מיליון יורו - יותר מאשר כל קבוצות ארבע הליגות הגדולות האחרות ביחד. בסך הכל, צ'לסי של טוד בוהלי, שהשלים את הרכישה של הקבוצה בתחילת העונה, רכשה בעונת 2022/23 שחקנים ב-611 מיליון יורו. זה כמעט 370 מיליון יורו יותר מאשר השנייה העונה - מנצ'סטר יונייטד (243 מיליון יורו). כמו כן, זו הוצאה שגדולה בכ-200 מיליון יורו מההוצאה הגדולה בכל הזמנים של קבוצה בעונה (פריז סן ז'רמן בקיץ 2017). צ'לסי של בוהלי פשוט ריסקה את שיאי כל הזמנים של העברות.

יש לציין כי זה חלק ממסע שבירת שיאים של קבוצות הפרמיירליג - הסופרליג המתגבשת באי הבריטי. בסך הכל, קבוצות הפרמיירליג הוציאו החורף סכום שריסק את השיא הקודם - 824 מיליון יורו (כמעט פי 2 יותר מהשיא הקודם - 480 מיליון יורו). הקבוצות האנגליות הבכירות ריסקו גם את שיא ההעברות לעונה והגיעו להוצאות על רכש של יותר מ-3 מיליארד יורו בעונת 2022/23 - כמיליארד יורו יותר מהשיא הקודם (שנקבע ב-2017/18).

הליגה הכי קרובה בהוצאות העונה היא הסריה A, עם הוצאה של 794 מיליון יורו, וגם הסכום הזה עשוי להיות קטן בהרבה בגלל מנהג ניפוח על הנייר של מחירי השחקנים באיטליה. קבוצות הליג1 הצרפתית הוציאו סכום שגדול במעט מהסכום שהוציאה צ'לסי - 696 מיליון יורו, וקבוצות הליגה הספרדית, כולל ריאל מדריד וברצלונה - הוציאו פחות מצ'לסי העונה (558 מיליון יורו). קבוצות הבונדסליגה הוציאו סכום של 555 מיליון יורו.

טוד בוהלי, הבעלים החדש של צ'לסי, הוא איש עשיר מאוד - שוויו עומד על כ-5.3 מיליארד דולר. בקבוצת הרכישה שהוא הוביל כדי לקנות את צ'לסי אמנם יש עוד מספר גורמים מאוד עשירים, אבל הוא לא קטאר או אבו דאבי, אז איך הוא יכול להוציא סכום כזה? ויותר מזה, איך אופ"א, שאחראית על רגולציית הפייר פליי הפיננסי שאמורה למנוע הוצאות ענק כאלו, איפשרה את ההוצאה הזו? כמו כן, לפרמיירליג יש תקרת הוצאות משלה. עברות על החוקים הללו עשויות להוביל לקנסות גדולים, הורדת נקודות ואף השעיות מתחרויות. אז איך, בכל זאת, צ'לסי הוציאה סכום של יותר מ-600 מיליון יורו בעונה אחת?

בואו נבחן את העברה הגדולה ביותר: רכישת אנסו פרננדס בשיא בריטי של 121 מיליון יורו מבנפיקה. צ'לסי רכשה אותו אמש בתשלום ראשוני של 34 מיליון יורו ותשלם את שאר הסכום בחמישה תשלומים נוספים. הוא הוחתם על חוזה ל-8.5 שנים.

בדוחות הכלכליים, העברות של שחקן נרשמות כפחת ביחד עם שכרו לאורך חוזה השחקן. כך שאם שחקן מגיע ב-10 מיליון יורו ומקבל לאורך חוזה של 5 שנים שכר בשווי 10 מיליון יורו - העברה שלו נרשמת כהוצאה שנתית של 4 מיליון יורו.

בהנחה שפרננדס חתם על חוזה בשווי 10 מיליון יורו כפי שדווח, ההוצאה עליו העונה תעמוד על כ-25 מיליון יורו. בהנחה שרק התשלום הראשוני על פרננדס יירשם העונה - אז מדובר על הוצאה שנרשמת העונה על פחות מ-5 מיליון יורו. כן, אלו המשחקים החשבונאיים שעושות קבוצות. כל הקבוצות.

כמו כן, צ'לסי תרשום כל הכנסה ממכירת שחקנים כהכנסה מיידית. צ'לסי הכניסה כ-70 מיליון יורו ממכירת שחקנים העונה - וכל ה-70 מיליון יורו הללו יירשמו העונה כהכנסה. כך היא "כיסתה" הרבה מההוצאה השנתית על פרננדס ומודריק. למשל, את ז'ורג'יניו, הקשר הוותיק, היא מכרה אמש לארסנל בכ-15 מיליון יורו. זה מכסה את רוב, או כל, ההוצאה על מודריק ופרננדס העונה. צ'לסי עוד תסיים את העונה ברווח.

זו לא רמאות, זה ניצול החוקים. חוקים שאופ"א, כעת, מעוניינת לשנות. מחלון ההעברות הבא אופ"א תמנע מקבוצות להחתים שחקנים על חוזה של יותר מחמש שנים בעקבות התרגילים של צ'לסי.

ועדיין, צ'לסי - בגלל חוקים שימנעו ממנה להוציא יותר מ-70% מהכנסותיה הטבעיות על שכר, רכש וסוכנים - תצטרך לעבוד קשה על צמצום הסגל בעונות הקרובות. לצ'לסי יש כרגע שלושה שוערים, שלושה מגנים ימנים, שלושה מגנים שמאליים, שישה בלמים, 10 קשרים מרכזיים ו-10 שחקנים קדמיים - לאחר שלא הצליחה לשלוח בהשאלה את חכים זייך לפריז סן ז'רמן. הצורך לצמצם את הסגל יהפוך לדחוף עוד יותר אם הקבוצה לא תצליח להעפיל לליגת האלופות בעונה הבאה - מה שיוביל לצמצום ההכנסות.

על פניו זה מפתיע שבוהלי, שיש לו רקע בקרנות הון, הוציא סכום כל כך עצום על רכש - אבל פרופיל הרכישות של צ'לסי, בעיקר שחקנים צעירים שאפשר למכור ברווח או בסכום שאינו הפסדי, עשוי לתת מעט הסברים על התוכניות שלו. עם זאת, צ'לסי תחת רומן אברמוביץ' הפסידה יותר ממיליון יורו בשבוע במשך 19 שנים - וזה לא שבוהלי הוביל לאיזשהי צמיחת ענק בהכנסות.

כך שכדי להתמודד עם ההוצאה העצומה העונה, צ'לסי תצטרך לעשות כמה דברים בשנים הקרובות. היא תצטרך למכור שחקנים, למצוא נותני חסות חדשים שישלמו יותר מאשר נותני החסות הנוכחיים על החולצה (כ-60 מיליון פאונד בעונה) ואפילו למכור מניות ונתחים מהמועדון עצמו. אבל הדבר הכי חשוב מבחינת צ'לסי - כדי להגדיל את ההכנסות ולמכור שחקנים במחירים לא נמוכים - הוא שהקבוצה תתחיל לשחק כדורגל טוב עם השחקנים הצעירים בסגל. כדורגל טוב והישגי. הלחץ העצום הזה עובר עכשיו לכתפיים של גרהאם פוטר, המאמן שצ'לסי רכשה ב-22 מיליון פאונד מברייטון העונה.

תגיות