אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השלב הבא לא רק בלחימה בעזה: נחוץ סיוע ממוקד לעסקים כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

ניתוח

השלב הבא לא רק בלחימה בעזה: נחוץ סיוע ממוקד לעסקים

נתוני כרטיסי האשראי מציגים לכאורה התאוששות, אבל יש עדיין ענפים שנותרו מאחור כמו תיירות ותרבות ופנאי. תוכנית המדינה לסיוע לעסקים הסתיימה, אך נדרש עכשיו מעבר לסיוע נקודתי לנפגעים

04.01.2024, 06:00 | עירית אבישר

תוכנית הפיצויים של המדינה למגזר העסקי בעקבות המלחמה פקעה בסוף דצמבר. כרגע אין כוונה במשרד האוצר לצאת בתוכנית חדשה, תחת הנימוק שהמשק כבר חזר פחות או יותר לשגרה. אלא שמניתוח נתוני ענף כרטיסי האשראי, שמשקף את מצב הצריכה במשק, אפשר לראות שהשגרה עדיין רחוקה בחלק מהענפים, והגיע הזמן לעבור לתוכנית הממוקדת בענפים או אזורים שממשיכים לסבול מהנזקים הכלכליים של המלחמה.

לפי נתוני שב"א, מנהלת תשתית התשלומים בכרטיסי אשראי, היקף השימוש בכרטיסים רשם ירידה נמוכה של 1% בדצמבר לעומת החודשים טרום המלחמה. אבל זאת בזכות נתוני השבוע האחרון שהיטו את המאזן, שכן בשלושת השבועות הראשונים בחודש היתה ירידה של 7%. כך או כך, הנתונים מראים לכאורה על שיפור מהותי לעומת ירידה של 15% בנובמבר וירידה חדה עוד יותר באוקטובר של 22%.

חשוב לסייג את נתוני דצמבר ולשים דגש על השבוע האחרון של השנה שבו נרשם זינוק של 19% לעומת שבוע ממוצע בשנת 2023 טרום המלחמה. זה כמובן נתון חיובי ומצוין, אבל הוא לא משקף את תמונת המצב האמיתית. טלי הולנברג, סמנכ״לית שיווק, פיתוח עסקי ומכירות של שבא, מציינת שהנתונים הגבוהים נובעים לא מעט מכך שמדובר בשבוע האחרון בשנה הקלנדרית, שכן זהו שבוע שמאופיין בהעברות כספים בהיקפים גבוהים באמצעות כרטיסי אשראי, לטובת הפקדות כספים בחיסכון ארוך טווח, תשלום עבור מינויים שנתיים, ביטוחים וכדומה. לכן אם משווים את השבוע האחרון של 2023 לשבוע המקביל לו בשנת 2022, רואים שהעלייה כבר מינורית יותר ועומדת על 4.8%, זאת בעוד קצב הגידול הממוצע השנתי בשימוש בכרטיסי אשראי עומד על 8%-6% בשנה.

שב"א מפרסמת גם פילוח של הנתונים לפי ענפים. מנתונים אלה עולה כי יש לא מעט ענפים שעדיין סובלים מפגיעה כלכלית משמעותית בעקבות המלחמה. הבולט ביותר הוא כמובן ענף התיירות. היקף השימוש בכרטיסי אשראי בבתי המלון וחדרי האירוח נמוך ב־65% גם בשבוע האחרון של דצמבר לעומת שבוע ממוצע בשנת 2023.

עם זאת, נציין כי חלק מהמלונות מקבלים תשלום מהמדינה בעבור אירוח מפונים בתקופת המלחמה, כך שבפועל הפגיעה בהכנסותיהם נמוכה יותר. אולם גם המפונים מתחילים לאט לאט להתפנות לפתרונות דיור אחרים, בעוד נראה כי הביקוש לחופשות עדיין אינו מתאושש באופן משמעותי, והירידה החדה של 75% בתחילת המלחמה צומצמה קלות לירידה של 65%. הפגיעה בתיירות מקרינה לענפים נוספים. כך, למשל, בקרב סוכני הנסיעות נרשמה ירידה של 63% בשימוש בכרטיסי אשראי בשבוע האחרון של דצמבר לעומת שבוע ממוצע ב־2023.

עוד בולטת הירידה בענף הבידור והפנאי שהשימוש בכרטיסי אשראי בו היה נמוך בכמעט 24% בשבוע שעבר לעומת שבוע ממוצע ב־2023. גם בענף זה נרשם שיפור מסוים לעומת תחילת המלחמה אז הירידה הגיעה ליותר מ־50%, אך נראה שגם היום הענף סופג פגיעה משמעותית מהמלחמה. בענפי הקמעונאות יש התאוששות בשבועות האחרונים, אבל גם הם עדיין לא חזרו לשגרה. למשל, בענף הצעצועים והספרים נרשמה בדצמבר ירידה של כ־10%.

ממוצע הוא נתון מתעתע. גם בענפים שלכאורה נראה שהתייצבו יש עדיין עסקים רבים שנמצאים בסכנת קריסה, בין שמדובר בעסקים בעיר אילת שסופגת פגיעה כלכלית קשה בשל התלות שלה בענף התיירות, בין שבעסקים קטנים שממילא חשופים יותר לטלטלות כלכליות ובין שבעסקים שבבעלות אנשי מילואים שכבר תקופה ארוכה נמצאים הרחק מניהולם השוטף.

תוכנית הפיצוי למגזר העסקי שהעניקה מענקים לעסקים עם מחזור מכירות של עד 400 מיליון שקל, שסבלו מירידה בהכנסות של 25% ומעלה, הוארכה עד סוף דצמבר. לתוכנית המענקים היה לא מעט ביקוש. מנתונים שחשפה רשות המסים עולה כי מתחילת המלחמה הוגשו 211 אלף בקשות של עסקים לפיצוי על פגיעה כלכלית הנובעת מהמלחמה. מתוכם שולמו מענקים ב־165 אלף בקשות, ובסך הכל קיבלו עסקים פיצוי בהיקף של 4 מיליארד שקל. מי שממשיכים לקבל פיצוי הם יישובי הספר הקרובים לגבול בצפון וברצועת עזה.

ניתן להאריך את התוכנית רק בתהליך חקיקה, אך לא נראה שבמשרד האוצר רואים צורך בכך לאור ההתאוששות בנתונים. אלא שהדבר הנכון הוא, בדומה ללחימה, לעבור לשלב הבא - סיוע נקודתי למי שצפויים להמשיך ולהיפגע כל עוד המלחמה נמשכת.

קצב קידום התוכנית למענקים הוא איטי למדי. רק אתמול בבוקר פורסמו התקנות למתן פיצוי מורחב ליישובים בעבור החודשים נובמבר־דצמבר. באחרונה אישרה ועדת הכספים את הארכת תוכנית המענקים על ירידה בהכנסות גם לחודש דצמבר. לתוכנית כמה מסלולים - המרכזי מתבסס על נוסחה שמפצה חלקית על ההוצאות הקבועות של עסקים. במקביל לכך יש מסלול מורחב יותר של פיצוי בגין ירידה בהכנסות ליישובי ספר הנמצאים קרוב לגבול בעזה ובצפון, והם ממשיכים לקבל פיצוי מוגדל כל עוד המלחמה נמשכת. בשל אופי הלחימה הפעם הוחלט להקים מסלול נוסף של פיצוי מוגדל גם ליישובים נוספים המרוחקים יותר מהגבול: בדרום מדובר על יישובים שעד 40 ק"מ מהגבול בעזה, ובצפון על אזור קו העימות, רמת הגולן ויישובים שחלו בהן מגבלות מיוחדות על ידי פיקוד צפון.

לפי התקנות שפורסמו אתמול, היישובים הנמצאים בקו ה־40-7 ק"מ מהגבול בעזה (כגון באר שבע, אשדוד, נתיבות ואופקים) יקבלו פיצוי מוגדל על הפגיעה בהכנסותיהם בחודש נובמבר כמו באוקטובר, ואילו בדצמבר יקבלו מענקים לפי הנוסחה שניתנה לשאר הארץ שמגלמת פיצוי נמוך יותר. לעומת זאת, היישובים שבגבול צפון ימשיכו לקבל פיצוי מוגדל.

תוכנית המענקים היתה מראש מורכבת למדי, והסתמכה על נוסחאות עם מקדמים, והגדרות של הוצאות קבועות ותקרות. אלא שבאישור התקנות הנוכחי נראה כי נעשתה קפיצת מדרגה נוספת ברמת המורכבות: לפי תוכנית הפיצוי הגשת הבקשה למענק מתבססת על נתוני נובמבר־דצמבר המאוחדים. על כן נוצרה בעיה טכנית בכל הקשור לפיצוי יישובי הדרום: מצד אחד מוגשת בקשה מאוחדת על נתוני שני חודשים, אולם מצד שני נוסחת הפיצוי שונה בעבור חודש נובמבר (פיצוי מוגדל) ובעבור חודש דצמבר (פיצוי נמוך יותר כמו בשאר הארץ).

כדי לפתור זאת הוחלט באוצר כי הנוסחה לפיצוי תישאר הנוסחה לפיצוי המוגדל בעבור נתוני שני החודשים, אולם היא תוכפל במקדם של 0.61 שאמור לבטא את הפער בין המסלול המורחב למסלול המצומצם שאמור לחול על לחודש דצמבר. באוצר מודים שפתרון זה הוא סוג של פשרה ואינו מודד באופן מדויק את הפיצוי שכל עסק זכאי לו. "המנגנון המוצע הוא נורמטיבי, ואינו יכול לקחת בחשבון את המצב האינדיבידואלי של כל עוסק ועוסק", נכתב בתקנות. כלומר יהיו עסקים שיקבלו מענק נמוך יותר בשל הנוסחה החדשה, ובכל מקרה הסרבול שאפיין את התוכנית רק הולך ומסתבך.

תגיות