אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם מותר לפטר אתכם כשבן או בת הזוג נמצאים במילואים? חיילי מילואים, ארכיון | צילום: אפי שריר

מדריך

האם מותר לפטר אתכם כשבן או בת הזוג נמצאים במילואים?

האם מותר להגיע לעבודה כשאתם בשירות מילואים ומי משלם לכם על כך, ומה קורה אם התקבלתם לעבודה אבל אז גויסתם למילואים? כלכליסט עושה סדר בזכויות המילואימניקים ומשפחותיהם

07.01.2024, 11:34 | מעין מנלה

שירות המילואים הארוך של מאות אלפי חיילים מאז תחילת המלחמה מעלה שאלות לגבי זכויותיהם כעובדים וזכויות בני ובנות הזוג. האם למשל, מותר לפטר עובדים בזמן שבן או בת הזוג נמצאים במילואים? וכיצד מקבל עובד שהיה אמור להתחיל עבודה חדשה אך גוייס למילואים את שכרו? בעזרת עו"ד קליה קליין, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד פרל כהן, עו"ד ספיר כהן-סטביסקי, ממחלקת דיני עבודה במשרד פרל כהן ועו"ד אוהד גלעדי, שותף במשרד נ.פינברג ושות' ומומחה בדיני עבודה, הכנו מדריך למשרתים במילואים ולבני הזוג שנשארו בעורף.

האם מותר לפטר אותי כאשר בן זוגי במילואים?

ביום 28.11.2023 פורסם ברשומות חוק הגנה על עובדים בשעת חירום תיקון אשר מרחיב את המקרים בהם חל איסור לפטר עובדים שתקפה עד היום (7.1.24) לפיו לא ניתן לפטר עובדת או עובד בשל אי ביצוע עבודה או היעדרות לצורך השגחה על ילד עד גיל 14 הנמצא עמם עקב שירות המילואים של בן או בת הזו או ההורה הנוסף של הילד. כמו כן, למשל אסור לפטר עובדים שנאלצים להעדר מעבודתם בשל הנחיות פיקוד העורף (כאשר מקום עבודתם לא פעיל בשל המלחמה או בשל היותם מפונים עקב הנחיות פיקוד העורף).

עו"ד קליה קליין , צילום : ניקי ווסטפל עו"ד קליה קליין | צילום : ניקי ווסטפל עו"ד קליה קליין , צילום : ניקי ווסטפל

האיסור לפטר עובד שנעדר מעבודתו לצורך השגחה על ילדו תלוי בשאלה אם מתקיימים כל התנאים הבאים: הילד לא עבר את גיל 14, ואם מדובר בתלמיד עם צרכים מיוחדים אז לא עבר את גיל 21, מוסד החינוך שבו לומד הילד נסגר בשל הוראה של פיקוד העורף או הרשות המקומית או של מוסד החינוך. והעובד עונה על אחד התנאים הבאים: העובד הוא הורה יחיד, ובמקום העבודה שלו אין סידור הולם להשגחה על הילד או ההורה השני הוא עובד שכיר או עצמאי ולא נעדר מהעבודה לצורך השגחה על הילד או שהוא לא מסוגל להשגיח על הילדים, ובנוסף אין במקום העבודה של אף אחד מההורים סידור הולם להשגחה על הילד.

ההגנה על בן זוג של משרת מילואים שנעדר לצורך השגחה על ילדיו הורחבה והיא תקפה גם לגבי בן זוג המשרת באחד הגופים הבאים: צה"ל (גם לנשות הקבע), כוחות הבטחון, משטרה ,שירות בתי הסוהר, שירות הבטחון הכללי המוסד, ארגונים שעוסקים בהצלת חיי אדם, מד"א כבאות ומקומות שהוגדרו מפעלים חיוניים.

בעלי נקרא לשירות מילואים, האם אני זכאית לזכויות במקום העבודה בעקבות כך?

עוד טרם מלחמת חרבות ברזל, קבע חוק עבודת נשים זכות לשעת היעדרות לבני ובנות הזוג של משרת המילואים, שעה אחת בכל יום עבודה בתשלום, עד לתום תקופת המילואים. הזכאות לזכות זו מוענקת לעובדות המועסקות במשרה מלאה, עם ילד בן פחות מ-13 שהציגה את אישור המילואים של בן זוגה. אין לקזז שעה זו ממכסת ימי מחלה או חופשה והיא ניתנת בנוסף לזכויות הקיימות. עובדת שזכאית לשעת הורות לא זכאית גם לשעת היעדרות מחמת מילואים של בן זוגה וגם לשעת הורות.

אני עובדת מדינה האם יש לי הקלות נוספות כעובדת מדינה שבעלה נמצא בשירות מילואים?

עובדי מדינה שבני זוגם נקראו למילואים בצו פתע (צו 8 או צו 9), זכאים להעדר שעה ביום לצורך סידורים הכרחיים הנובעים מהקריאה לשירות המילואים (תקף לכל עובדי המדינה ולא רק להורים). בנוסף, בתום שירות המילואים, עובדת או עובד המדינה זכאים ליום חופש על חשבון המדינה בנוסף לימי החופש הצבורים הקיימים. הזכאות תקפה לשירות מילואים של לפחות 10 ימים בשנה.

אני עובדת במפעל חיוני, האם מותר לי להיעדר מהעבודה?

אם מקום העבודה הוכרז על ידי פיקוד העורף כמפעל חיוני, קיימת חובה לעובד להגיע למקום העבודה. חובה זו חלה גם אם העובד הוא הורה יחיד לילד מתחת לגיל 14.


עו"ד ספיר כהן , צילום: ניקי ווסטפל עו"ד ספיר כהן | צילום: ניקי ווסטפל עו"ד ספיר כהן , צילום: ניקי ווסטפל

בן הזוג שלי נפצע במילואים, האם אני זכאית לתוספת שכר בשל היעדרותי מהעבודה?

מבחינת המעסיק ובכפוף לחוק, עובדים שנעדרו מעבודתם בשל הצורך לטפל בבני משפחה שנפצעו במהלך המלחמה, עשויים להיות זכאים לתשלום דמי מחלה בתקופת ההיעדרות, עד מכסת ימים מסוימת ובתנאי שעומדים לרשותם ימי מחלה צבורים.

במקרה שהפצוע הוא בן הזוג של העובדת היא תוכל להעדר מהעבודה על חשבון 6 ימי מחלה לכל היותר אם בן הזוג הפך להיות תלוי בזולת לביצוע פעולות יום יומיות. עם זאת בני משפחה מדרגה ראשונה של הפצועים עשויים להיות זכאים להחזרים על הוצאות שנגרמו להם בתקופת האשפוז של הנפגעים, כאשר שהו לידם או ביקרו אותם בקביעות, גובה הסיוע נקבע בהתאם לחומרת הפגיעה של הפצועים ולמצבם המשפחתי, החזרים אלו ינתנו בעזרת המוסד לביטוח לאומי עבור אבדן של ימי עבודה של בן הזוג ששהה בתקופת האשפוז, כלכלה בעת שהייה בבית החולים, נסיעות, חניה, הוצאות לינה וכו'.

האם מגיע לבת הזוג פיצוי כספי בשל מילואים של בן זוגה?

ככל ובת הזוג של משרת המילואים תוכיח כי נפגעה הכנסתה עקב שהות בן הזוג בשירות מילואים, היא עשויה לקבל פיצוי חד פעמי עד לסך של 10,000 שקל בעזרת הקרן לסיוע של משרתי המילואים.

האם מותר להגיע לעבודה במהלך המילואים והאם זה פוגע/מגדיל את השכר?

אין איסור על הגעה לעבודה וביצוע עבודה בזמן שירות מילואים. כמובן, שלאור הפניוּת המצומצמת של העובד המשרת במקביל גם במילואים – יש צורך בכך שהעבודה תהיה בעלת תועלת למעסיק והיקפה המוגבל מקובל ומוסכם עליו ונדרש.

עובד כאמור המשרת במילואים ואשר מגיע לעבודה בזמן המילואים בנוסף לשירות המילואים – עשוי למעשה להגדיל את היקף התשלומים להם יהיה זכאי באותו החודש. מבחינת המעסיק, התשלום 'על חשבון' תגמולי המילואים קטן ואינו כולל ימים בהם העובד עבד. עבור ימים אלה משולם שכר שאינו על חשבון תגמול המילואים.

יחד עם זאת, מבחינת המוסד לביטוח לאומי – ימים אלה בהם העובד גם עבד וגם שירות במילואים מזכים את העובד בתגמול מילואים. לכן, במקרה כזה, הפער בין תגמול המילואים שהמעסיק יקבל לבין התשלום ששולם 'על חשבון' תגמול המילואים – יגדל, וכאמור יש להעבירו לידי העובד.

התקבלתי לעבודה והייתי אמור להתחיל כאשר גוייסתי למילואים, האם אהיה זכאי לתשלום?

ישנם מקרים בהם למרות שמשרת המילואים הוא עובד שכיר – הוא יצטרך להתנהל ישירות מול הביטוח הלאומי ולא יהיה זכאי לתשלום 'על חשבון' גמול המילואים ממעסיקו. למשל, משרתי מילואים שלא היו עובדים שכירים במקום העבודה בתחילת שירות המילואים, אולם החלו לעבוד במקום עבודה תוך כדי השירות. כך למשל, לגבי עובדים שסיכמו על תחילת עבודה טרם המלחמה וגיוסם.

עו"ד אוהד גלעדי, צילום: אופיר אייב עו"ד אוהד גלעדי | צילום: אופיר אייב עו"ד אוהד גלעדי, צילום: אופיר אייב

עובדים כאלה צריכים להגיש באופן אישי תביעה לביטוח הלאומי לקבלת תגמולי מילואים. מקרים נוספים בהם העובד יצטרך להתנהל ישירות מול הביטוח הלאומי הם עובדים שאינם חודשיים אלא שעתיים או יומיים שהועסקו משך פחות מ-75 ימים בשלושת החודשים שקדמו לשירות המילואים.

גוייסתי למילואים, האם אמשיך לקבל שכר כרגיל מהמעסיק? איך מחשבים את השכר במילואים?

ככלל, עובד שכיר שיוצא לשירות מילואים ממשיך לקבל את שכרו ואת הזכויות הסוציאליות שלו כרגיל מאת המעסיק – כאילו לא נעדר. ככל שהדבר נוגע לימי מילואים, תשלום השכר שהמעסיק משלם לעובד השכיר הוא תשלום 'על חשבון גמול המילואים'.

לאחר שהמעסיק מדווח למוסד לביטוח לאומי על מספר הימים בהם היה העובד במילואים באותו החודש – ובתקופת המלחמה חלות הקלות בעניין הדיווח - מעביר המוסד לביטוח לאומי את גמול המילואים לידי המעסיק.

בנקודה זו, עשויים להיווצר פערים בין התשלום ששולם על ידי המעסיק לעובד 'על חשבון' גמול המילואים, לבין הגמול שהועבר לידי המעסיק.

ככל שתגמול המילואים גבוה מהתשלום ששולם על ידי המעסיק 'על חשבון תגמול המילואים' – המעסיק צריך להעביר את הפער לידי העובד, אף שהעובד קיבל כבר את מלוא שכרו ולא נפגע.

מדוע יכול להיווצר פער? הסיבות לפער עשויות להיות נעוצות, בין היתר, באופן בו המוסד לביטוח לאומי מחשב ערך יום מילואים לצורך תשלום הגמול, לעומת האופן בו מחושב שכר העבודה.

כך, ככלל, הבסיס לחישוב ערך יום מילואים במוסד לביטוח לאומי הוא סך ההכנסה בגנה משלמים ביטוח לאומי ברבע השנה שקדמה לשירות (סך ההכנסה כאמור עשויה לכלול גם רכיבי שכר שונים כמו שעות נוספות שלא בהכרח משולמים בתקופת המילואים) חלקי 90 ימים קלנדריים, כולל שישי ושבת. בהתאם, על כל שבעה ימי מילואים – כולל בסופ"ש ובימים שאינם ימי עבודה – משולם על ידי הביטוח הלאומי תגמול שגובהו ערך יום מילואים כפול 7 ימים.

בנוסף, ככל שיתרת ימי המילואים עומדת על שישה ימים קלנדאריים – משולם על ידי הביטוח הלאומי תגמול בגובה שבעה ימים; ככל שיתרת ימי המילואים עומדת על פחות משישה ימים קלנדאריים – משולם על ידי המוסד לביטוח לאומי תגמול בגובה 1.4 ימים עבור כל יום ויום.

כלומר, בעת שירות במילואים – עובד שכיר אמור להמשיך לקבל את שכרו כסדרו, ללא פגיעה וייתכן שיהיה אף זכאי לתשלום הפרשים לאחר שהמוסד לביטוח לאומי יעביר את תגמול המילואים למעסיק. במסגרת המלחמה הורחבו סוגי והיקפי תשלומים ומענקים שונים למשרתי מילואים לרבות התגמול המינימלי ליום מילואים, תשלומים בגין הוצאות שונות ועוד.

חזרתי ממילואים והמעסיק הוציא את כלל העובדים לחל"ת האם גם אני מחוייב לצאת לחל"ת?

יציאה לחל"ת הינה בהסכמה בין המעסיק לעובדיו, גם במלחמת חרבות ברזל, אין לכפות יציאה לחל"ת בשונה ממקרים שחווינו במהלך תקופת הקורונה. לאנשי מילואים קיימת הגנה בת 30 ימים מפיטורים ככל והעובד שירת למעלה משני ימים רצופים.

ככל ויש הסכמה בין העובד (ששב מהמילואים) למעסיק ליציאתו לחל"ת אין מניעה שהעובד יצא לחל"ת, עם זאת ככל והעובד מסרב קמה לו הגנת הפיטורים בת 30 הימים.

אם יצאתי לחל"ת ונקראתי לשירות מילואים. אוכל לקבל גם דמי אבטלה וגם תגמולי מילואים?

לא ניתן לקבל את שתי הקצבאות, כעקרון ישולמו לך תגמולי המילואים בלבד. אולם אם מדובר בשירות מילואים חצי יומי- ניתן לקבל גם דמי אבטלה בעד אותו היום. עם זאת סכום תגמולי המילואים לא יפחתו מסכום דמי האבטלה שהיו מגיעים לך לולא היית יוצא למילואים.

תגיות