אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ניתוח

המשבר העמוק בהייטק מתגלגל למרכזי הפיתוח

המשבר העולמי הפתיע בעוצמתו לא רק את חברות ההייטק המקומיות אלא גם את החברות הרב־לאומיות. התגובה היתה גלי פיטורים והאטה בגיוסי עובדים. אבל יש גם חברות שמזהות הזדמנות בתוך המשבר ומחזקות את מרכזי הפיתוח בישראל המהווים עבורן נכסים אסטרטגיים

29.06.2022, 06:00 | מאיר אורבך

החברות הרב־לאומיות ומרכזי הפיתוח בישראל מעסיקים כ־70 אלף עובדים ומהווים חלק משמעותי מליבת ההייטק של ישראל. ענקיות דוגמת אינטל, גוגל, אפל, מיקרוסופט, סיסקו ואחרות אחראיות בנוסף לכך לחלק ניכר מהיזמות והחדשנות בישראל.

בשנות הפריחה של ההייטק היו המרכזים דוגמה לא רק למשכורות עתק, אלא גם למסיבות נוצצות בעלויות של מיליוני שקלים וגיוסי כוח אדם ללא מעצורים של הטבות. המשבר העולמי של 2022 הפתיע בעוצמתו לא רק את חברות ההייטק המקומיות אלא גם את החברות הרב־לאומיות. בארה"ב פוטרו השנה עשרות אלפי עובדים בתעשיית ההייטק, כיום מתחילות גם כמה ענקיות להאט את קצב הגיוסים, וחלקן אף לפטר. כל זאת לצד מספר לא קטן של חברות שמגייסות עובדים.

מייסד עליבאבא ג מייסד עליבאבא ג'ק מא. 60 עובדים פוטרו ומרכז הפיתוח של עליבאבא בישראל נסגר | צילום: גטי מייסד עליבאבא ג

הראשונות לפטר ולסגור הן עדיין לא הענקיות מעמק הסיליקון, ואין בכך הפתעה. בכל המשברים בעבר, מרכזי הפיתוח הראשונים להיפגע היו מרכזים יחסית קטנים ולא משמעותיים אשר הסגירה שלהם היתה קלה יותר לחברה־האם בארה"ב או באסיה.

הסנוניות הראשונות בין מרכזי הפיתוח בישראל שהחלו בצעדי קיצוצים ופיטורים היו חברת ברייט משינס, איירספאן ועליבאבא. ענקית הקמעונאות הסינית סגרה כאן את מרכז הפיתוח שלה ופיטרה כ־50 עובדים. איירספאן שהיא חברת טכנולוגיה לעולם התקשורת פיטרה כ־40 עובדים, זמן לא רב לאחר שהודיעה על כוונתה לגייס עובדים למרכז. ברייט משינס שמחזיקה בישראל כ־150 עובדים פיטרה 30 עובדים לאחר קיצוץ רוחבי של 8% בחברה. בכולן הפיטורים והסגירה היו תוצאה של המשבר שעובר כיום על העולם והחלטה מהמטה העולמי של חברות־האם על קיצוצים מיידיים.

כך לדוגמא עליבאבא שהחזיקה כאן מרכז פיתוח שאחראי על שורה של אפליקציות מרכזיות. אך החלטה של החברה־האם לצמצם את פעילות המחקר הביאה לסגירה של המרכז שכבר סבל מנטישת בכירים. ברייט משינס גם היא שונה בנוף מאחר שהיא פוצלה ב־2018 מענקית הייצור פלקס ומנוהלת על ידי הישראלי ליאור סוסן שאף גייס לה כ־280 מיליון דולר. מטה החברה נמצא בסן פרנסיסקו אך מתוך 400 עובדים 150 מועסקים בישראל ואתמול נפרדה החברה מכ־30 מהם.

מנכ"ל ברייט משינס ליאור סוסן. 30 מפוטרים מתוך 400 בעולם ו־150 בישראל, צילום: Eclipse Ventures מנכ"ל ברייט משינס ליאור סוסן. 30 מפוטרים מתוך 400 בעולם ו־150 בישראל | צילום: Eclipse Ventures מנכ"ל ברייט משינס ליאור סוסן. 30 מפוטרים מתוך 400 בעולם ו־150 בישראל, צילום: Eclipse Ventures

הפיטורים שהם הצעד הקיצוני ביותר עדיין לא הגיעו לשיאם. חברות רבות ובהן כמה ענקיות החליטו לעצור, להאט ולהקפיא גיוסי עובדים חדשים. הראשונה לעשות זאת היתה מטא, החברה־האם של פייסבוק ואינסטגרם, שהקפיאה גיוסי עובדים באופן מיידי, הקפאה שגם מגיעה לישראל.

ענקית אחרת שהפתיעה עם החלטה דומה היא אינטל - שצועדת במתווה של האטה בישראל והקפאה בעולם. בהודעה פנימית בחברה היא הודיעה על הקפאת גיוסי עובדים באחת החטיבות המרכזיות שלה. החלטה שאמורה להיות בתוקף לשבועיים אך עד כה החברה לא הוציאה הודעה על חידוש הגיוסים או ביטול ההקפאה. עבור אינטל שמעסיקה בישראל כ־14 אלף עובדים זהו צעד מאוד לא פשוט מאחר שהחברה בארץ נמצאת בשיא של פעילות מקומית עם רכישת טאואר וגרנולייט, ומפעל נוסף בקריית גת שנמצא בשלבי הקמה מתקדמים.

גם ענקית השבבים אנבידיה, המתחרה הישירה של אינטל, מדווחת על האטה בגיוסי כוח האדם שלה בעולם ובישראל. ההאטה אינה עצירה מוחלטת והחברה מדווחת שתעמוד ביעדי הגיוס של 1,000 עובדים נוספים בישראל, אבל המהירות שבה יגויסו אותם עובדים כנראה תואט משמעותית.

מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי. אינטל האטה גיוס כוח אדם מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי. אינטל האטה גיוס כוח אדם מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי. אינטל האטה גיוס כוח אדם

ככל שהמשבר יתארך, מרכז הכובד של חברות שמאטות ומקצצות יגדל. הבעייתיות של אספקת רכיבים בעולם והבעיות בעולם התעופה מקשות על הענקיות הבינלאומיות שצריכות לקצץ בכל מקום שבו הן יכולות. לעתים מרכזי פיתוח שאינם בליבת הפעילות של החברה הם הסובלים העיקריים. כבר במשברים הקודמים של שנת 2018 ושנת 2000 מרכזי פיתוח נאלצו לספוג סגירות וקיטון משמעותי.

מרבית חברות הענק שפיטרו בארה"ב עד כה היו חברות דוגמת נטפליקס, קוינבייס ואחרות אשר אינן מחזיקות מרכזים משמעותיים בישראל, אם בכלל. אבל התארכות המשבר בעיקר בשוק האמריקאי יכולה להביא להידרדרות מהירה גם אצל חברות שעד כה חשו מוגנות ממנו. חברות דוגמת אמזון וולמארט אשר מחזיקות בישראל מרכזי פיתוח ויכולות לחוש פגיעה דומה לענקיות קמעונאות דוגמת טרגט ואחרות.

נשיא ומנכ"ל אנבידיה העולמית ג נשיא ומנכ"ל אנבידיה העולמית ג'נסן הואנג. אנבידיה האטה גיוס כוח אדם | באדיבות אנבידיה נשיא ומנכ"ל אנבידיה העולמית ג

2022 מייצגת אווירה חדשה ואחרת לעומת המשברים הקודמים. ענקיות דוגמת מיקרוסופט וגוגל מחזיקות בישראל כיום מרכזים שהם אסטרטגיים לפעילותן, ומהווים חלק מהותי מהעתיד של החברה. כך מיקרוסופט שבכל העולם מדווחת על האטה ממשיכה לגייס במרץ בישראל. זאת משום שמרכז הפיתוח כאן אחראי על טכנולוגיית הסייבר של הענקית. דובר מיקרוסופט העולמית אמר ש"כחלק מההכנות של מיקרוסופט לשנה הפיסקאלית החדשה, אנחנו מוודאים שהמשאבים הנכונים מוקצים להזדמנויות הנכונות. מיקרוסופט תמשיך להעלות את מספר העובדים בשנה הקרובה אך תתמקד בצוותים שאליהם מועברים המשאבים הללו".

המרכז בישראל גדל בשנתיים האחרונות ביותר מ־55% ומונה מעל 2,700 עובדים. כיום החברה מגייסת ליותר מ־100 משרות ב־40 קבוצות מוצר שונות. בנוסף, מיקרוסופט הכריזה על פתיחת 5 מרכזים נוספים בישראל בשנים הקרובות, כולל בירושלים ובבאר שבע, ועל גיוס 2,500 עובדים נוספים.

מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מיכל ברוורמן־בלומנשטיק. 100 
משרות פתוחות, צילום: יוסי זליגר מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מיכל ברוורמן־בלומנשטיק. 100 משרות פתוחות | צילום: יוסי זליגר מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מיכל ברוורמן־בלומנשטיק. 100 
משרות פתוחות, צילום: יוסי זליגר

גם גוגל ישראל אחראית לחלק נכבד מהפיתוחים המשמעותיים של החברה - לרבות תחום החיפוש, הקמת מרכז פיתוח חומרה ורכישה של חברת סייבר בכחצי מיליארד דולר - ובאתר החברה יש כיום 121 משרות פתוחות לשוק המקומי בחיפה ובתל אביב.

מגייסות נוספות שבולטות הן חברת אפלייד מטיריאלס שמעסיקה כיום למעלה מ־2,150 עובדים בישראל. בשנתיים האחרונות החברה חוותה צמיחה משמעותית, הכוללת גידול של כ־450 במצבת העובדים. אפלייד ממשיכה בגיוס עובדים למרכז בישראל שהוא יחידה עסקית רווחית, ויש לה כ־170 משרות פתוחות, בדגש על תפקידים טכנולוגיים.

גם חברת פיתוח השבבים קיידנס המחזיקה מרכזי פיתוח בפתח תקווה ובחיפה, מעסיקה 300 עובדים ומגייסת כ־20 עובדים. בדומה לסיסקו שמעסיקה בישראל מאות עובדים במרכזי הפיתוח השונים שלה, גייסה 20 מהנדסים בשנה האחרונה, ובימים אלה מדווחת שיש לה 20 משרות פתוחות נוספות.

יש בישראל כיום כ־400 מרכזי פיתוח של חלק גדול מחברות הענק בעולם הטכנולוגי. מספר השכירים בענף ההייטק הישראלי עמד ב-2021 על כ־362 אלף איש, על פי דו"ח של רשות החדשנות. כ־18% מכוח האדם בתעשיית ההייטק מועסקים במרכזים הרב־לאומיים, כלומר כ־70 אלף עובדים.

מאינטל נמסר בתגובה: "שנת 2022 מסתמנת כשנה שיא בהיקף השקעות, כאשר רק ב-5 החודשים הראשונים של השנה גייסנו 23 אלף עובדים חדשים בכל העולם, והשלמנו גיוס של מעל ל-1,000 עובדים בישראל. ב-90 יום הקרובים נתרכז בקליטת 23 אלף העובדים החדשים, לצד האטה בקצב גיוס כ"א אל מול הצרכים העסקיים. תוכניות הצמיחה והגדילה שלנו לישראל: בינוי מפעל אינטל קרית גת בעלות של 10 מיליארד דולר; הקמת קמפוס חומרה ל-6,000 מהנדסות ומהנדסים בחיפה; והקמת פעילות פיתוח חדשה בבאר שבע - נותרות ללא כל שינוי".

ממטא נמסר: "החברה מבצעת הערכה מחדש של מדיניות גיוס העובדים מפעם לפעם בהתאם לצרכים העסקיים שלנו. בהתאם למדיניות ההוצאות שלנו לרבעון הקרוב, אנו מאיטים את הצמיחה שלנו. נמשיך לגדול במספר העובדים שלנו על מנת להבטיח עמידה ביעדים שלנו בטווח הארוך".

תגיות