אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

AISRAEL 2024

"למה שילד בן 9 לא ייצא מרופאה עם סיכום שהוא מבין? בעזרת AI זה אפשרי"

רותי קידר, מנהלת מגזר הבריאות באירופה, מזרח תיכון ואפריקה במיקרוסופט דיברה בכנס AISRAEL של מיקרוסופט וכלכליסט על היישומים המרתקים של בינה מלאכותית במערכות הבריאות בעולם

11.04.2024, 12:22 | חגי גלבוע

"דמיינו שאתם נכנסים לביקור אצל הרופאה שלכם. אין מחשב או מקלדת, ואתם מקיימים רק שיחה נעימה עם הרופאה. כל הביקור מתועד בזמן אמת ונכנס לתיק הרפואי שלכם, וכאשר אתם יוצאים מהחדר יש לכם סיכום מאוד ברור עם הסברים על איזה בדיקות אתם צריכים לעשות, מה התרופות שעליכם לקחת, והצעות לתורים עתידיים שאתם צריכים לקבוע. נשמע כמו משהו עתידני? זה מה שקורה כבר היום".

כך תיארה את השפעות ה-AI על מערכת הבריאות העולמית רותי קידר, מנהלת מגזר הבריאות באירופה, המזרח התיכון ואפריקה במיקרוסופט. בנאום שנשאה בכנס AISRAEL של מיקרוסופט וכלכליסט דיברה קידר על האתגרים במערכת הבריאות ש"דומים בכל העולם" ועל הפתרונות שכבר מספקת להם הבינה המלאכותית.

לדברי קידר, יש דרישה עצומה לשירותי בריאות ברחבי העולם: "מטופלים באים בהמוניהם ומבקשים טיפול וזה הלך וגדל מאז הקורונה, ובאותו זמן השחיקה במערכת הבריאות עצומה. הרופאים, האחים והאחיות – כולם שחוקים".

קידר הסבירה ש"כולם בסוף רוצים לטפל ביותר אנשים, אבל אחד הקשיים הוא ש-40%-60% מהעבודה הרפואית היא בעצם עבודה אדמינסטרטיבית. האתגר הנוסף הוא מידע. יש המון דאטה בחוץ, יש המון דאטה במערכות שלא מדברות אחת עם השנייה ואי אפשר להגיע אליהן בשביל לקבל החלטות מבוססות מידע. המידע הזה הוא מכרה הזהב שלנו".

לדברי קידר, "דבר נוסף שצריך לזכור הוא שכולם רוצים חדשנות. הרופאים שרואים את זה בחוץ רוצים את זה, והמטופלים רוצים לקבל הכל לסמארטפון שלהם. האתגר הוא איך לייצר חוויה שהיא חדשנית ונעימה לכל המגזר".

קידר אומרת ש"אם דיברנו על דאטה אז הרעיון הוא שדאטה בעולם הבריאות נמצא בהרבה מקומות ומה שמיוחד ב-Generative AI היא שהוא יודע להגיע לדאטה לא משנה באיזה פורמט הוא נמצא. היכולת לגשת למידע, לא משנה אם הוא מובנה או לא ואיפה הוא נמצא, לאסוף ולהביא תובנות היא מדהימה".

קידר הביאה לדבריה מספר דוגמאות. "חשוב להבין ש-AI יכול לעזור לכל אדם בארגון שלכם. אז אם מדברים על ארגוני בריאות, הוא יכול לעזור קודם כל לרופאים ולרופאות. בית חולים בארה"ב למשל יודע לקחת את הדאטה של המטופל ולהגיד לכל רופא שאולי המטופל צריך בדיקה מסוימת, ואולי כדאי לשלוח אותו להדמיה מסוימת – במקום לשלוח אותו לארבע בדיקות שונות באופן אוטומטי, מה שהוכח כלא יעיל".

לדברי קידר, בבית חולים בליברפול יש לאחים ולאחיות צ'אט בוט שמנחה אותם מה לעשות בכל רגע, ומלווה אותם יד ביד בפרוצדורות הרפואיות שהן צריכים לבצע.

"ה-AI מייצר מהפכה גם בתהליך השחרור של חולים. אנחנו יודעים שזה תהליך שלוקח לעיתים כמה שעות. באימפריאל קולג' בלונדון בנו מודל שאוסף את כל הבדיקות שהמטופל עושה, רופא עובר על התובנות של המערכת, ואותו חולה משוחרר בתוך כמה דקות במקום בתוך כמה שעות".

לדברי קידר, מיקרוסופט עובדת עם שיבא על פלטפורמה בתחום בריאות הנפש שמאפשרת לזהות את הצרכים המידיים של החולה ולתת להם מענה – כאשר הרופא הוא זה שמקבל את ההחלטה. "הנגישות שיש לחולים למערכת שיכולה רק לתת להם את המענה הראשוני היא עולם ומלואו".

"למה שלא נצא מהרופאה עם הבן שלנו בן ה-9 עם סיכום שגם הוא יכול להבין?", היא ממשיכה. "אנחנו יודעים שמטופלים שיותר מעורבים בטיפול הם יותר פרו-אקטיביים ויותר בריאים או למה לא לתת לעובדים צ'אט בוט שיסביר להם על הזכויות שלהם במקום העבודה?".

קידר סיכמה את דבריה ופנתה לקהל: "אני רוצה שתצאו עם המחשבה מה אתם הולכים לעשות עם Generative AI לא מחר אלא היום. כל אחד מכם יכול לקחת יישום ולהטמיע אותו בארגון שלכם. תחשבו על זה כעל מין עוזר אישי, סוג של טייס משנה שעוזר בטיפול בפעילויות האדמינסטרטיביות שלא תמיד בא לכם לעשות. תתחילו לזהות תרחישים אופרטיביים שבא לכם עכשיו ליישם".

תגיות