אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ כופף את היד לממונה על ההגבלים: תחויב לקנוס מונופולים שגובים מחירים מופרזים צילום: תומריקו

בג"ץ כופף את היד לממונה על ההגבלים: תחויב לקנוס מונופולים שגובים מחירים מופרזים

שופט העליון חנן מלצר מתח ביקורת חריפה על החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, להקפיא את מדיניות האכיפה עד לסיום השימוע הציבורי בעניין: "קביעה זו לא מתיישבת עם החלטות שיפוטיות קודמות שניתנו בעניין"

09.06.2016, 20:45 | תומר גנון

שופט בית המשפט העליון, חנן מלצר, הורה היום לרשות ההגבלים העסקיים להמשיך לאכוף את האיסור על מונופולים לגבות מחיר מופרז מצרכנים, וזאת עד החלטה בעתירה שהוגשה בנושא לבג"ץ. מדובר בהחלטה דרמטית של בית המשפט העליון שמתח ביקורת על החלטתה של הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, להקפיא את פעולות האכיפה עד סיומו של השימוע הציבורי בנושא. 

קראו עוד בכלכליסט

 במסגרת העמדת מדיניות האכיפה לשימוע ציבורי כתבה הרשות כי "עד להשלמת הבחינה מחדש של גילוי הדעת (מדיניות האכיפה, ת.ג) – תימנע רשות ההגבלים העסקיים מפעולה על פי גילוי הדעת". השופט מלצר מתח היום ביקורת על החלטה זו, וכתב שהיא אינה מתיישבת עם החלטות של בתי המשפט בשני הליכים – התביעה הייצוגית נגד תנובה על גביית מחיר מופרז בקוטג', שמתנהלת בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, וכן על החלטה של העליון להורות לתנובה למסור מסמכים במסגרת תביעה ייצוגית נוספת נגדה על גביית מחיר מופרז בגבינה לבנה ושמנת מתוקה.  

שופט בית המשפט העליון חנן מלצר, צילום: אוראל כהן שופט בית המשפט העליון חנן מלצר | צילום: אוראל כהן שופט בית המשפט העליון חנן מלצר, צילום: אוראל כהן

מלצר כותב ביחס להחלטת הלפרין להקפיא את מדיניות האכיפה כי: "קביעה זו אינה מתיישבת לכאורה עם מה שעולה מהחלטות שיפוטיות תקפות שניתנו מספר ימים קודם לפרסום ההזמנה להערות הציבור". לפיכך ומטעמים נוספים שפורטו בעתירה היא מותלית עד החלטה אחרת".

נציין כי זאת אינה הביקורת היחידה מכיוון בתי המשפט על עמדתה של הלפרין בנושא. כך למשל שופט בית המשפט המחוזי מרכז, עופר גרוסקופף, ששיגר לפני שבועיים במהלך כנס שנערך באוניברסיטת חיפה רמז עבה לכיוונה של הלפרין. "יש נושאים שהרשות לא מטפלת בהם", אמר השופט שדן בתביעות ייצוגית לפי חוק ההגבלים."זאת זכותה, אבל זה לא אומר שלאזרחים אין אפשרות לטעון שזה לא מספיק חשוב. זה קורה למשל בתביעות נגד קרטלים בין לאומיים, וגם בנושא של תמחור מופרז. אם הרשות תחליט לא לטפל בזה, יכול להיות שבתי המשפט יצטרכו לקחת את הלפיד הזה".

הויכוח סביב הטלת קנסות על מונופולים שגובים מחירים מופרזים הגיע לבג"ץ לפני שלושה שבועות. עו"ד אופיר נאור, שהגיש תביעה ייצוגית נגד תנובה על גביית מחיר מופרז על קוטג' שאושרה, ופרופסור ירון זליכה, התובע הייצוגי נגד תנובה על גביית מחיר מופרז בגבינה לבנה ושמנת מתוקה, פנו לבג"ץ בבקשה שיוציא צו על תנאי שיאסור על הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, מלעסוק בנושא. זאת בשל הסכם ניגוד העניינים שעליו חתמה עם כניסתה לתפקיד, ואוסר עליה לטפל בנושאים שיש להם השפעה מהותית על גופים עסקיים שייצגה בעבר, ובהם תנובה.

כן דרשו העותרים, המיוצגים על ידי עו"ד שחר בן מאיר, רנן גרשט, דוד דנינו ויצחק אבירם, לקבוע כי לרשות ההגבלים אין כל סמכות שלא לאכוף את האיסור החל על מונופול לגבות מחיר מופרז. זאת בהמשך להחלטת הרשות להעמיד לשימוע ציבורי את מדיניות האכיפה שהנהיג בנושא הממונה הקודם פרופ' דיויד גילה. כאמור, בג"ץ נתן היום צו ביניים שמקבל, לפחות זמנית, את עמדתם, ומורה לרשות להמשיך במדינות האכיפה עד הכרעה בעתירה.

תגיות

45 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

42.
זה די ברור שהגברת הלפרין מתחננת התפטרות מהתפקיד
זה די ברור שהגברת הלפרין מתחננת התפטרות מהתפקיד היות וזה היה הסיבה שהיא נשלחה לתפקיד כדאי לשמור על מקומה אצל חברות המזון הגדולות היות ובית המשפט עצר זאת אין לה מה לעשות בתפקיד זה לכן היא תעזוב מרצונה........................
Button  |  11.06.16
41.
שומרי הסף - ברח' שערי המשפט בכל מחדל
שומרי הסף - ברח' שערי המשפט בכל מחדל ביטחוני הורגלנו להאשים את הש.ג. אבל מה דינו של מפקד שבמחדל היה לשומר הסף? או מנהל שסילק לקוחות על הסף? ויותר מכך, מה דינו של שופט עליון שנעל את שערי המשפט? היום יותר מתמיד ברור שיש קרטל בתעשיית המזון בישראל. חמש חברות שולטות בכ50% מהשוק – תנובה, אוסם, תלמה, קוקה-קולה ושטראוס. ו"עוף החול" קם שוב לספר לנו: שם הייתי ונלחמתי. איבדתי הון רב ו- 1,100 עובדים שהיו בשל קרטל המזון שקשר נגדי, יחד עם השופטת ורדה אלשיך ובעלה שהיה דירקטור בקרטל המזון. כן, מר משה בדש מפיקנטי שב לדבר, כמו עוף החול. הוא עמד בשערי בית המשפט המחוזי בתביעה נגד קרטל המזון, בלי יכולת לממן אגרת משפט על נזקיו הנאמדים במיליארד ₪, ומצא כי נעלו את השער. גם ברח' שערי משפט בירושלים – שם ממוקם בית המשפט העליון - נעלו את השער, כאשר דחו את ערעורו וגם חייבוהו בהוצאות. מי אשם בהתחזקות קרטל המזון, שעשק עד היום את עם ישראל במאות מיליארדי ₪? כמובן הש.ג. שנעל את שעריו מכל דיון במחדל הכלכלי הכי גדול במשק- עושק העם בדבר היסוד ביותר, זה המזון. כמה מכובד הוא בית המשפט שנותן יד לחלש ולרעב. כמה מפואר הוא השופט ששומע יתום ואלמנה, וכמה צודק ונכון הוא לשמוע וויכוח ציבורי על קרטל המזון – לא במצעד ברחובות תל-אביב, אלא דווקא בבית המשפט – שם המילים נהגות אחת לאחת, הטיעונים נשמעים היטב והאמת תהדהד בכל מהדורות החדשות לעין כול. אכן, צדק מי שאמר כי שופטי בית המשפט העליון אשמים במחדל הכלכלי הכי גדול של ישראל - ובמיוחד כאשר זה שופט עליון שהפך לש.ג. ונעל את השער. שומרי הסף, שישבו ברח' שערי המשפט בשנת 2009 וגרמו לעם לצאת בשנת 2011 ולקרוא לצדק חברתי ברחוב לא בבית המשפט, הם הש.ג.: מרים נאור – כיום נשיאת בית המשפט העליון, וכן אילה פרוקצ'יה ויורם דנציגר. ורצוי כי עם ישראל יזכור את שמם לדראון במחדל הש.ג. הגדול ביותר בישראל. למי שירצה לבחון את המילים שסחררו את שלושת הש.ג. הללו בעת מילוי תפקידם, מופנה להחלטה מיום 15.6.09 בע"א 10770/06 ניצולת הקרטל בע''מ [לשעבר פיקנטי תעשיות מזון ישראל בע"מ], פיקנטי תעשיות בשר בע''מ [1982] נגד אוסם תנובה ואחרים. שם רואים כי "מנהלים עיוורים, מסננים את היתוש ובולעים את הגמל" (מתי כג 24). מדקדקים באגרות ובקטנטנות ובולעים את קרטל המזון.
Dog  |  11.06.16
לכל התגובות