אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הרובוט מרמת גן שרוצה לעזור לסבתא לתקשר עם הנכדים

הסטארט־אפ הישראלי Intuition Robotics פיתח רובוט העונה לשם ElliQ שמשמש כמתווך בין מבוגרים לעולם המקוון. מנכ"ל החברה דור סקולר: "איך סבתא תשמע מוזיקה? תעשה סטרימינג מספוטיפיי לרמקולי הבלוטות' שלה? זה לא טריוויאלי"

12.01.2017, 07:56 | עומר כביר

כשהעולם רץ קדימה מבחינה טכנולוגית, תמיד יהיה מישהו שנשאר מאחור. לרוב, מדובר באוכלוסייה מבוגרת יותר, אזרחים ותיקים שמתקשים לתפקד עם המכשירים ולפעול בשירותים שמהווים את מרכז העולם של צאצאיהם. כעת, סטארט־אפ ישראלי בשם Intuition Robotics מנסה לגשר על הפער הזה באמצעות רובוט שפיתח.

הרובוט, שעונה לשם ElliQ, משמש כמעין מתווך בין האזרח הוותיק לעולם המקוון ומאפשר לו לשמור על קשר גם עם בני משפחה שמתקשים להתנתק מהמסנג'ר. "אלי Q לא תעזור לאנשים להרגיש פחות בודדים, אבל היא כן יכולה לקרב בין בני אדם", אומר ל"כלכליסט" מייסד ומנכ"ל Intuition Robotics דור סקולר.

"הרגשה ששיתפת עם מישהו"

סקולר, לשעבר סגן נשיא בכיר באלקטל־לוסנט, שם ניהל את חטיבת Cloud Band, הקים את Intuition Robotics עם רועי אמיר ואיתי מנדלסון, גם הם יוצאי אלקטל־לוסנט. החברה, שנוסדה רשמית ב־2016, פעלה עד היום בחשאיות ונחשפת עתה לקראת תערוכה מיוחדת ב־Design Museum בלונדון, שמתמקדת בפתרונות לגיל השלישי, שבה תוצג גם אלי Q.

דור סקולר, ממייסדי חברת Intuition Robotics , צילום: עמית שעל דור סקולר, ממייסדי חברת Intuition Robotics | צילום: עמית שעל דור סקולר, ממייסדי חברת Intuition Robotics , צילום: עמית שעל

הפעילות של אלי Q, שעוצבה על ידי המעצב התעשייתי המוערך איב בהר, מורכבת משני חלקים: החלק הפיזי, שנמצא בבית של האזרח הוותיק, ואלמנט בינה מלאכותית שיושב בענן, ושכולל צ'טבוט במסנג'ר של פייסבוק. "המטרה של הרובוט היא להוריד חיכוך, לשתף תוכן — תמונות, הודעות, לינקים — ולערב את האזרח במה שקורה בחיים שלהם, בלי צורך להיכנס לאפליקציה מיוחדת או להתקשר אליו", מסביר סקולר.

האלמנט הפיזי של אלי Q מורכב מרובוט שמחקה תנועות אנוש, ונועד להאניש את המוצר הטכנולוגי ולהקל על התקשורת עמו, וטאבלט שמשמש להצגת מידע כמו תמונות או שיחות וידיאו. "אלי Q יודעת להביע את עצמה בצורות מאוד אינטואיטיביות באמצעות מחוות שמחקות שפת גוף. למשל, אם שולחים תמונה, התמונה תוצג על המסך, ואלי Q תסתובב ותסתכל על התמונה ביחד עם המשתמש, ואז תסתכל בחזרה אל המשתמש ותשאל אם הוא אהב אותה. גילינו שזה יוצר הרגשה ששיתפת את החוויה עם מישהו. זה לא כמו לראות את זה עם עוד בן אדם, אבל זה גם לא לראות את זה לבד".

אלי Q מצוידת בשבעה מיקרופונים, מצלמות מד חום ומד גז, ועיקר התפעול שלה מתבצע באמצעות פקודות קוליות. כך, למשל, יכול המשתמש לבקש ממנה לחבר אותו לבת או לנכדה בשיחת וידיאו, או לספק לו עדכונים ומידע בנושאים שונים. "המסך נשלף ואפשר לקחת את השיחה לאיפה שרוצים. אפשר לצפות, להגיב ולשלוח הודעות, לנגן מוזיקה או להקריא ספרים אלקטרוניים, לשחק משחקים קוגניטיביים כמו סודוקו, לצפות בהרצאות מ־TED ועוד".

"בא לך לשמוע סינטרה?"

חלק מהותי מהפעילות של אלי Q הוא הפעולות הפרואקטיביות שהיא יוזמת, כאלו שמניעות את האזרח הוותיק לפעולה. "היא יכולה להציע, למשל, 'היי, בא לך לשמוע פרנק סינטרה', או, 'יש יום יפה, אולי תצא להליכה'". 

הרובוט של Intuition Robotics , צילום: עמית שעל הרובוט של Intuition Robotics | צילום: עמית שעל הרובוט של Intuition Robotics , צילום: עמית שעל

דוגמה נוספת היא מתחום שירותי המוזיקה. "אין יותר חנויות למוזיקה. אז איך סבתא תשמע מוזיקה? תעשה סטרימינג מספוטיפיי לרמקולי הבלוטות' שלה? זה לא טריוויאלי. הרגשנו שאפשר לפתח פתרון משמעותי לבעיה הזו באמצעות מערכת אינטואיטיבית לשימוש שעוזרת לקרב משפחות".

לדברי סקולר, הרעיון לפתח את אלי Q נולד מתוך רצון ליצור משהו עם אימפקט חברתי גבוה. "זיהינו ב־2015 טרנד שיאפשר לנו לבנות מערכות חכמות באמצעות מגוון שירותי ענן", הוא מספר. "עד אז, זיהוי דיבור היה חייב להיות באמצעות תוכנה שאתה פתחת". בשוק יש כעת שני רובוטים דומים מתחרים: Zenbo של אסוס ו־Pepper של Softbank.

"אף שאלי Q כבר מוצגת בתערוכה בלונדון, לחברה אין עדיין מועד השקה. "בעוד כמה ימים נתחיל ניסויים בבתים של אנשים", מסביר סקולר. "אנחנו רוצים לגלות מה יקרה בניסויים, וזה יכתיב את מועד היציאה לשוק".

פרופ' שרי טרקל מ-MIT הזהירה כבר לפני כמה שנים מרובוטים לאזרחים ותיקים, שמהווים בעבורם תחליף לקשר עם בני אדם. זה לא מטריד אתכם?

"אני לא חושב שזה נכון שרובוטים יחליפו בני אדם, לא כבני משפחה ולא ביצירת קשר רגשי מעמיק בין אדם לרובוט. מה שכן אפשר לעשות זה להקל על בני המשפחה לתקשר עם אמא וסבתא, כי היום יש פער משמעותי ביניהם לבין השיח שמתנהל בערוצי מדיה חברתית. אני אנחנו יודעים שלעת זקנה אנחנו הוכפים לפחות פעילים ונכנסים לשגרה. אבל כשמציעים משהו רלוונטי, הסיכוי להסכמה גבוה. לצד התקשורת יש לנו אפשרות אמיתית לעזור לאזרחים ותיקים להיות יותר אקטיבים ולהנתסות בדברים חדשים.

"יש מחקרים שמראים קשר ישיר בין בדידות ובידוד חברתי לבין האצת דימנציה, דיכאון וירידה כללית במצב הבריאותי. מצד שני, אנשים יותר אקטיביים ומחוברים דוחים מחלות שכחה ב-47% מהמקרים ואפילו מחלימים מהר יותר. אם נצליח אפילו בקצת להעביר אזרחים ותיקים מהקטגוריה הראשונה לשנייה יש חשיבות עצומה למה שאנחנו הולכים לעשות".

האזרחים הוותיקים של היום, מי שיוצאים בימים אלו לפנסיה, זה לא הדור של סבא וסבתא שלנו. אלו אנשים שעבדו עם מחשבים ומשתמשים באינטרנט לפחות משנות ה-40 לחייהם. אולי הם לא צריכים את הרובוטית שלכם?

"כשאנחנו מבוגרים יש יכולת ללמוד דברים חדשים, אבל זה דורש יותר זמן וממאמץ. במקביל, השינויים הטכנולוגיים מתקדמים בקצב גבוהה ומואץ. תמיד יהיה פער שמוצרים כמו שלנו יוכלו לגשר עליו".

תגיות