אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הירידה החדה בשער הדולר עלולה להשפיע על מחירי יצירות האומנות צילום: בלומברג

הירידה החדה בשער הדולר עלולה להשפיע על מחירי יצירות האומנות

הטלטלה בשווקים הבינלאומיים והירידה בשער הדולר צפויות להשפיע על מחירי יצירות אמנות ועל ענף המכירות הפומביות, שלקראת פסח הקרוב עומד להרים פטיש

08.04.2008, 16:38 | טלי שמיר

היא נולדה ב־1895 ובילתה את עלומיה במשחקי טניס ובמסיבות כנערת חצר בארמונו של הקיסר פרנץ יוזף. בשנת 2000 היא נפטרה, מאחוריה 105 שנות חיים, חמש מערכות נישואים ואוסף תכשיטים מכובד אחד.

ובינתיים בצד השני של העולם, בירושלים, התגורר חייט חרדי שאהב אמנות והסכים לתקן לאמנים עניים חליפות בתמורה לציורים. הוא נפטר לא מזמן, ויורשיו שפינו את הדירה שהתגורר בה בדמי מפתח מצאו אוסף ציורים בשווי של כ־200 אלף דולר, בהם של הצייר הידוע אבל פן.

המשותף לתכשיטים של נערת החצר ולציורים של החרדי מירושלים הוא שפריטים משני האוספים יוצעו לכל המרבה במחיר במכירה פומבית שתתקיים ב־16.4 בבית המכירות שורשים.

"אנחנו מתפרנסים מזה שהדור הצעיר לא רצה את הדברים שההורים אספו", מודה דב חזן, הבעלים של בית המכירות תירוש, "אם הם היו רוצים ומעריכים את מה שהמבוגרים אספו, הדברים לא היו מגיעים לשוק".

"הסיפור שמאחורי, למשל מי ענד את התכשיטים, פעמים רבות מועיל למכירה", מוסיף שמעון עמוס לאומי, הבעלים של שורשים, "מכרנו את הכתר של נערת החצר לפני כמה שנים. הוא היה עשוי זהב ויהלומים וערכו הישיר היה 1,500–2,000 דולר, אבל בגלל הסיפור הוא כמעט ריבע את המחיר ונמכר סביב 7,000 דולר".

הצמידים של נערת החצר והציורים מירושלים הם רק חלק קטן מהפריטים שיעמדו החודש למכירה פומבית בישראל. אווירת הסדר הכללית לא פוסחת על בתי המכירות, וכמדי שנה לקראת הפסח, מצחצחים שם את הפטישים ומתכוננים לעונת מכירות האביב. אלפי פריטים עתיקים ויצירות אמנות נדירות מירושות ומעזבונות מחכים למצוא בית חדש.

האספנים עדיין קונים

השנה המתח בזירה מקבל תפנית מעניינת, כיוון שאף אחד עוד לא יודע בוודאות איך, או אם בכלל, ישפיע משבר הבורסה על השוק הזה. "המכירה האחרונה שלנו התקיימה בינואר, והסתיימה נפלא עם 91% מכירה. הטלטלה הגיעה מיד אחרי כן, כך שרק בימים הקרובים נדע אם ובאיזו צורה זה ישפיע", אומר חזן. בבית המכירות שלו יתקיימו החודש שלושה ימים של מכירות שבהם יוצעו 1,300 פריטי יודאיקה, תכשיטים, שטיחים, ריהוט עתיק, שעונים, פורצלן ועוד. "המכירות של היודאיקה והעתיקות לרוב לא ממש מושפעות ממצב השוק", מסביר חזן, "על הגברת שקונה טבעת ב־200 דולר או על אדם דתי שרוצה עוד חנוכייה לאוסף שלו זה לא משפיע באופן משמעותי". בין ההיילייטס במכירה של תירוש ניתן יהיה למצוא פריטים מאוסף בצלאל מהשנים 1900–1930, שהמיוחד שבהם הוא שעון נחושת ושנהב שעיצב הצייר שמואל חרובי ב־1916 ושמבנהו משחזר את חזית גימנסיה הרצליה. זהו אחד משעוני השולחן הבודדים שיוצרו בבצלאל, והוא מוערך ב־40–60 אלף דולר. "מאז 1993 לא עשינו מכירה גדולה של אוסף בצלאל", מספר חזן, "זו האמנות הישראלית הראשונית ביותר. בכל מדינה בעולם היו מקימים לפחות מוזיאון אחד שינציח את האוסף, אבל פה זה עובר בין בתי המכירות".

בבית המכירות מונטיפיורי, שמתרכז באמנות בלבד, יציעו במכירה הקרובה כ־350 פרטי אמנות ישראלית ובינלאומית בערך כולל של כשני מיליון דולר, בהם "איסוף החיטה" של ראובן רובין, שמוערך ב־120–150 אלף דולר, שתי עבודות של שגאל, היהודי השולט במכירות הפומביות, ועבודה של עליזה אולמרט — לחובבי האקטואליה. גם שם לא חוששים מירידה במכירות, להפך: "אנחנו מוכרים בדולרים בשער יציג של יום המכירה, והסכומים בדולרים לא השתנו, כך שהשער הנמוך הוא יתרון", אומר יובל בן שלוש, הבעלים של מונטיפיורי.

המחירים מציאותיים

לצד ירידת שער הדולר, שאותה מציינים כל בתי המכירות כיתרון, מוסיף חזן גם את מחירי הזהב כפקטור: "הזהב עלה בערך ב־20% והדולר ירד ב־20%, כך שסחורה שנתנו לנו לפני ארבעה חודשים תוצע בערך ב־40% פחות מהשווי. נראה שיהיה אקשן סביב ההזדמנות, אם כי אנחנו מקווים שבסופו של דבר המחירים יתיישרו עם המציאות".

ומעבר לכל זה מספרים בבתי המכירות שהטלטלות במניות הביאו קהל חדש לתחום. "אנחנו רואים הרבה אנשים שמשכו כספים מהבורסה ולא יודעים מה לעשות", מספר לאומי, "מה, הם יקנו דולרים? הם מבינים שאמנות היא השקעה סולידית שלפעמים נותנת פירות משמעותיים לאורך זמן".

אז מה שקורה בבורסה עשה רק טוב למכירות הפומביות?

"יש צפי לירידת מחירים בעיקר בשוק הבינלאומי. שם יש אמנים שנמכרים בעשרות מיליונים. אלו מחירים פיקטיביים, שהגיעו מאנשים שקיבלו בונוסים של מיליונים ולא היה אכפת להם להשקיע את הכסף כדי לעשות רושם. ברגע שיש פשיטות רגל זה כבר לא ריאלי. בארץ האמנות הקלאסית נמכרת באלפים, או עשרות אלפים לעתים נדירות, כך שגם ככה מדובר פה במחירים נמוכים. יש מעט אמנים שנסחרים על בסיס קבוע, והשוק עוד מאוד רחוק ממילוי הפוטנציאל המסחרי. על כל עבודה טובה יש יותר מתחרים מבעבר".

ואכן, עבודות של אמנים ישראלים ותיקים ומתים הולכות ונעשות נדירות. דוגמה לעבודה כזו היא "עצי שקמה עתיקים" של ראובין רובין, שהיא אחת משלוש יצירות חשובות שאחת מהן אבדה ואחת נוספת כבר נמכרה במכירה פומבית לפני כמה שנים, "כך שזו העבודה האחרונה מסוגה בשוק", אומרת רוני גילת־בהרב, מנכ"ל כריסטיס ישראל. "עצי שקמה עתיקים" היא אחת העבודות שתוצע בכריסטיס (תמורת 250–350 אלף דולר) במכירה שתתקיים ב־27.4 ושתחתום את שטף הנפות הפטיש האביבי.

תגיות