אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות הצלחתו המרשימה של אברהם גרנט, יותר ויותר מאמני כדורגל ישראלים יוצאים להשתלמויות מקצועיות בחו"ל צילום: ראובן שוורץ

בעקבות הצלחתו המרשימה של אברהם גרנט, יותר ויותר מאמני כדורגל ישראלים יוצאים להשתלמויות מקצועיות בחו"ל

מנג'ר צ'לסי היה הישראלי הראשון שיצא ללמוד בחו"ל - והגיע לאן שהגיע. מה בעצם לומדים בהשתלמויות בארסנל, אייאקס, רומא ומילאן? מה אפשר להביא לארץ משם? למה חשוב לצאת להשתלמויות, ואיך זה לבלות עם אברהם גרנט? מאמני ליגת־העל משתפרים ומספרים

09.04.2008, 14:59 | אביתר לנג

רן בן שמעון, מאמן הפועל קריית שמונה ובקרוב מאמן מכבי תל אביב, לא חשב שאפשר ללמד אותו משהו חדש לחלוטין על כדורגל. שנים בתפקיד קפטן הפועל חיפה ומאמן נוער ובוגרים בישראל הספיקו לו כדי ללמוד את מה שצריך ללמוד כדי להיחשב לאחד המאמנים המבטיחים בכדורגל הישראלי. לכן כשהגיע לארסנל היה בשוק טוטאלי כשצפה באחד האימונים. "כשהייתי בארסנל ראיתי אותם עובדים על דבר שלא ידעתי שקיים בכדורגל העולמי", הוא אומר, "שמירה אזורית במצבים נייחים, בניגוד למה שהיה נהוג - לשמור כל שחקן באופן אישי. ראיתי את ההתנהלות ואת צורת החשיבה, שהיו מדהימים".

מאמנים ישראלים רבים יוצאים לאירופה כדי ללמוד איך עושים את זה בחו"ל. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מדובר במסע תענוגות. "זה חשוב מאוד", אומר בן שמעון, "זה מחדד אותך ונותן לך יותר מידע בנוגע למה שקורה בעולם".

המאמנים הישראלים יוצאים להשתלמויות אצל המאמנים הגדולים בעולם כדי ללמוד ולרכוש מידע חדש על כדורגל. המשחק אולי נחשב לפשוט מאוד, אבל כשמגיעים לאימונים של ברצלונה, אייאקס או ארסנל, אפשר לראות בוודאות שההתנהלות הנכונה מסביב והניהול של המתקנים ושל אנשי המינהלה הם אלה שלמעשה חשובים ומשפיעים מאוד על המהלכים שקורים על הדשא.

אברם אבינו

מי שהתחיל בארץ את גל העלייה לרגל למועדוני הפאר באירופה היה אברהם גרנט, כיום מנג'ר צ'לסי. הוא גם מדגיש זאת פעמים רבות. גרנט, שלא היה שחקן כדורגל בעברו, לא רק האמין שמעבר לים קורים דברים מרתקים יותר, טובים הרבה יותר ורציניים יותר, הוא גם האמין שחיזוק הקשרים עם קודקודי מועדוני הפאר יביא לו ביום מן הימים הזדמנות שלא חלם עליה. בדיעבד, הוא צדק.

היום כמובן גרנט נמצא בצדו השני של המתרס ומעביר השתלמויות למאמנים מאנגליה, אבל בעיקר מנסה לעזור לחבר'ה מישראל ולמשוך אותם למעלה.

מרקו בלבול, לשעבר מאמן הפועל באר שבע, חזר לפני כחודשיים מביקור אצל החבר הטוב בלונדון. "בצ'לסי אתה רואה דברים שקשה לך מאוד ליישם בארץ", הוא אומר, "בעיקר לנוכח בעיות תקציב, שמתבטאות בחוסר תשתיות ומתקנים. למרות זאת אני למדתי שם איך מודדים שחקן, מה דורשים משחקן ואיך עוקבים אחרי כל נתון שקשור אליו. ההגדרה הכי טובה לכך היא ששם אתה לומד איך שחקן מקצוען צריך להתנהג ושכדורגל הוא מקצוע. אני חושב שרק מערך הסקאוטינג שלהם חוסך להם מיליוני דולרים של הוצאות מיותרות וגורם לדיוק מקצועי".

נראה לך שהכדורגל הישראלי יוכל להגיע אי פעם לרמת המקצועיות של צ'לסי מבחינה כלכלית?

"בגדול כן, רק שזה ייקח כמה שנים. הכניסה של המיליארדרים החדשים לכדורגל שלנו התחילה כבר לעשות דברים טובים. אני גם כל הזמן שומע שהם מנסים לחקות את מה שקורה בחו"ל, וזה מראה לי שיש סיכוי שבשנים הקרובות רמת המקצועיות, שמן הסתם תלויה בכסף ובתקציב, תעלה פי כמה וכמה".

הכל תלוי בקשרים

אבל אברם יש רק אחד. הרבה מאוד מאמנים ישראלים יוצאים להשתלמויות בקבוצות הגדולות באירופה כדי לראות איך זה עובד שם, אבל מסתבר שאם אתה לא מכיר אנשים ואין לך קשרים, ההשתלמות שלך תהיה הרבה פחות מוצלחת. מאמן בכיר בליגת־העל מספר: "כשאתה מגיע להשתלמות בברצלונה, למשל אצל רייקארד, אתה צריך להפקיד שם את הדרכון שלך. אתה מקבל איזו חתיכת קרטון שכתוב עליה 'אורח' ורואה את האימון מבחוץ. אם אתה רוצה לדבר עם המאמן אתה צריך לתאם עם הדובר. זה הרבה פחות טוב".

מסתבר שככל שאתה יותר מקושר, כך גדל הסיכוי שלך לדרוך על המדשאות לצד המאמנים הגדולים.

גיא לוזון, לדוגמה, נחשב למאמן שאוהב ללמוד וכאחד שביקר כבר בעשרות מועדונים ברחבי אירופה. העובדה האחרונה כנראה משמעותית במיוחד, מאחר שלוזון צבר מספיק קרדיט כדי לחזור לפני חודש לארץ משהייה בת עשרה ימים לצד סוואן גוראן אריקסון. לוזון היה צמוד לישבנו של מאמן נבחרת אנגליה לשעבר במשך כל האימונים, לפניהם או אחריהם.

מדובר בחיזוק חיובי

"הרבה פעמים", מספר מאמן בני סכנין אלישע לוי, "אתה מוצא את עצמך בהשתלמויות בחו"ל ומבין שהצורה שבה אתה עובד נכונה וטובה, ואפילו מקבל הרבה מאוד חיזוקים לדרך שבה אתה עובד ושבה עבדת עד היום".

לוי, שברזומה שלו יש השתלמויות אצל הארדי רדנאפ בווסטהאם, בברצלונה אצל קרויף ובצ'לסי של ג'יאנלוקה ויאלי, מודה שהוא נהנה מאוד, אבל מה שיותר חשוב: לדעתו זה גם הכרחי. "אני מאוד בעד השתלמויות כאלה, בעיקר בארץ, ואם יש בחו"ל - אז עוד יותר טוב. בכל ביקור חזרתי עם עוד ועוד דברים. זה חשוב, זה כמו שמי שמתעסק בבגדים חייב ללכת לתצוגות אופנה כדי לראות מה עדכני היום".

אבל תתפלאו, יש גם מי שלא כל כך מאמין בהשתלמויות האלה. מאמן בית"ר ירושלים יצחק שום חושב שאין כזה דבר השתלמויות, ושגם בארץ אפשר לצפות באימונים ברמה גבוהה. "בגדול, זה תמיד טוב לראות דברים, אבל תלוי איזה מערכי אימון אתה נוסע לראות. הרבה תלוי גם בתקופה של העונה. לדעתי, ההשתלמות היחידה שבאמת עונה להגדרה 'השתלמות' היא רק כאשר אתה מאמן נבחרת ומוזמן לנבחרת אחרת לראות איך שם מתנהלים. יש כאן בכל חורף קבוצות רוסיות ואפשר ללכת ולראות את האימונים שלהן וללמוד הרבה - למרות שאף מאמן לא הולך ועושה את זה".

תגיות