אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיול לסוף השבוע: פריחה אביבית בעמק האלה צילום: אפי שריר

טיול לסוף השבוע: פריחה אביבית בעמק האלה

בתחילת האביב הפריחה בעמק האלה בשיאה. המסלול השבועי, המתחיל במצפה משואה, מציע מקום אידיאלי לפיקניק, חירבה מהתקופה ההלניסטית ואת המערות שבהן הסתתר בר כוכבא

10.04.2008, 11:05 | תמר וילרפורט

במרחק שעת נסיעה ממרכז הארץ תוכלו לראות איך הפריחה האדומה מפנה את מקומה לפריחה סגולה־כחולה, ובמקום הכלניות והנוריות תקבלו מרבדי לוטם מקומט, תורמוס, עצי כליל החורש ומרגניות. פה ושם תקלוט העין גם את הפרגים האחרונים והרקפות, אך אלה ימי פריחתם האחרונים. מכביש ירושלים־תל אביב (כביש 1) יורדים במחלף שער הגיא ימינה לכיוון בית שמש (כביש 38). עוברים את בית שמש, ואחרי הפנייה ליישוב לי־און פונים ימינה ועולים למצפה משואה. מכיוון שהמסלול אינו מעגלי, צריך להשאיר רכב אחד במרחק 10 דקות נסיעה משם, במגרש חניה קטן הצמוד לתל גודד.

מהיער לחירבה

במצפה משואה אפשר לראות ולהבין את תפקידו של שומר היער. מראש המצפה ניתן לתצפת על היער, החורש הטבעי והיישובים שבין מישור החוף להרי ירושלים. לאלה מבינינו שמעדיפים אוכל מהבית, זה המקום לערוך פיקניק. מצפה משואה שופע עצי חרוב, אורן ואקליפטוס. במקום תמצאו שולחנות, ספסלים וגם מים. אחרי שנהנים מהנוף מתחילים במסלול שאורכו כ־6 ק"מ ושאינו מיועד לילדים מתחת לגיל 6-7 ובוודאי שלא לעגלות. המסלול מלווה בסימון שבילים ירוק.

השביל יוביל אתכם בינות לעצים דרך יער משואה אל רמת אבישור, החשופה יחסית ובעיקר מישורית. בהמשך, חירבת צורה - שרידי חווה שנבנתה שם לפני כמאתיים שנה, אם כי השרידים שנמצאו במקום מלמדים כי גם החווה נבנתה על מקום יישוב קדום יותר, מהתקופות ההלניסטית והרומית. נוסף על שרידי המבנים המרמזים על בתים עם חצרות, תמצאו באתר גם גתות עתיקות, באר ומערות ששימשו עד תחילת שנות החמישים למסתור עבור רועי צאן מקומיים. השביל ממשיך עוד כשני ק"מ דרומה לכיוון תל גודד.

ההבדל בין חורבות החווה לתל שאנו מתקרבים אליו (ולתלים בכלל) הוא שהחורבות נמצאות מעל הקרקע, בעוד התל נחפר כדי להגיע למשקע ההיסטורי ולמזכרות הקבורים מתחת לאדמה. תל גודד הוא יישוב מתקופת המקרא הידוע כעיר הולדתו של הנביא מיכה. במערות המסתור חי בר כוכבא, ושרידי אמת המים שתראו הובילו מים לאזור בית גוברין. אלו שבכם המעוניינים להיכנס למערות, עליהם להצטייד בבגדים נוחים לזחילה ובפנסים. אנשים גבוהים במיוחד או רחבים - אל תנסו אפילו. נציין כי באזור שפלת יהודה פזורים אתרים רבים נוספים של מערות מסתור ותלים, ואפשר לבנות מסלולים חד־יומיים שבהם עוברים ברכב ממערה אחת לאחרת.

ובשביל הילדים, בקיבוץ נתיב הל"ה נפתח כפר אמנות אקולוגי. מה זה אומר? שפעם זה היה לול והיום מדובר בסטודיו חזרות של להקת המחול ורטיגו. בתיאום מראש (ולאחר שתתפנקו בתה ועוגיות) ישמחו לארגן לכם סיור והסברים על מיחזור, קומפוסט והפקת חשמל סולרי, וגם התנסות בסדנאות ריקוד ובניית מבנים מבוץ ואדמה. דברו עם תאיר, 02-9900235, והיא גם תתמחר לכם את הסיור.

הלינה באזור בצימרים קטנים במושבים הפזורים בסביבה. אנחנו נמליץ על נסיעה קצרה למושב תירוש, שם נמצא מרכז מורשת יהדות מרוקו - ארבע יחידות מיוחדות, ספא, מרפסת, ג'קוזי והמון פולקלור. נסו קודם באתר

www.moroccanhouse.co.il, הזמנות ב־077-3001998, 054-7256211.

תגיות