אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיסקונט: השותף של מתיו ברונפמן מוכר את מניותיו צילום: עמית שעל

דיסקונט: השותף של מתיו ברונפמן מוכר את מניותיו

שנתיים אחרי הפרטת בנק דיסקונט ועלייה של 74% במחיר המניה החליט רובין שראן, השותף הפיננסי של הברונפמנים, לקחת את הכסף וללכת. ברונפמן מתכוון להגדיל את חלקו

14.04.2008, 10:28 | רונית גודמן

מתיו ברונפמן ורובין שראן, בעלי השליטה בבנק דיסקונט, נפרדים לאחר יותר משנתיים של בעלות משותפת בבנק. לאחרונה פנה שראן לברונפמן בבקשה שירכוש את חלקו בקבוצת בעלי השליטה, דבר שיאפשר לו לממש את הרווח הגדול שצבר מאז בוצעה הרכישה, הנאמד בקרוב ל-800 מיליון שקל.

בדיווח שהעביר הבנק לבורסה אתמול נמסר כי השניים החלו במשא ומתן שלפיו ימכור שראן את אחזקותיו (10.4% מהמניות) בבנק לברונפמן (15.6% מהמניות). הזמן שהוקצב להשלמת העסקה הוא 45 ימים, שלאחריהם ייוותר ברונפמן הבעלים היחידים של הבנק, עם אחזקה של 26% ואופציה לעוד 25%.

גורמים המקורבים לבעלי השליטה אמרו כי המכירה נובעת מרצונו של שראן להתמקד בעסקי הנדל"ן בארצות הברית מתוך ניצול המחירים הנמוכים שם בעקבות משבר האשראי. אותם גורמים ציינו כי רכישת המניות בדיסקונט היתה במקורה פיננסית וכעת הוא החליט לנצל את המחיר הגבוה ולהיפרד מהאחזקה.

היקפה הכספי המדויק של העסקה, אם תצא לפועל, לא נמסר, כך שלא ברור לגמרי מה יקבל שראן. ואולם לפי מחיר המניה בשוק, אם היה מוכר שראן את מניותיו, היתה התשואה שהיה רושם על הרכישה המקורית כ-74%, והוא היה מרוויח על ההשקעה כ-385.5 מיליון שקל.

עם זאת, מחיר המכירה אמור להיות כאמור גבוה בהרבה, בשל האופציה המצויה בידי הקבוצה להגדיל את חלקה בבעלות על הבנק. לקבוצת השליטה אופציה לרכוש מהמדינה את יתרת אחזקתה במניות דיסקונט (25%) עד סוף דצמבר 2008 באותו המחיר שבו רכשה אותן בינואר 2006, כלומר 5.1 שקלים למניה.

מחיר מניית דיסקונט בבורסה הוא כיום כ-8.88 שקלים, כ-74% כאמור מעל מחיר מימוש האופציה שעליו הוסכם. בהנחה ששראן יתוגמל גם על חלקו היחסי ברווח הגדול הטמון במימוש האופציה, הרי שהיקף העסקה עתיד להתקרב לכ-800 מיליון שקל. המחיר האטרקטיבי והרווח הגדול הגלום ברכישה מחזקים את ההערכות שברונפמן יממש את האופציה ויהפוך לבעל מלוא השליטה בבנק.

בסביבתו של ברונפמן הוסיפו כי אף שרכישת גרעין השליטה בבנק מחייבת אחזקה לתקופה של חמש שנים ומעלה, הרי שבכוונתו להישאר בבנק תקופה ארוכה בהרבה. לדברי המקורבים, ברונפמן מאמין בכלכלה הישראלית בכלל ובבנק דיסקונט בפרט.

אישור מבנק ישראל 

ביצוע העסקה בין ברונפמן לשראן יחייב אישור מוקדם של בנק ישראל וכך גם הגדלת האחזקה של ברונפמן בבנק ל-51%. בסביבתו של ברונפמן אומרים כי הוא כבר פנה באופן לא רשמי לבנק ישראל ובחן את נושא ביצוע שתי העסקאות. בבנק ישראל העריכו אתמול כי ברונפמן לא ייתקל בקשיים לבצע את שני המהלכים, אם כי פנייה רשמית עדיין לא בוצעה.

כאשר הופרט בנק דיסקונט התכוונה קבוצת ברונפמן לרכוש אותו לבדה ואף נערכה למהלך זמן רב טרם ביצועו. שנתיים לפני שיצא המכרז השקיעו הברונפמנים מאות אלפי דולרים בניסיון להבין בדיוק איזה בנק הם רוכשים. בנק ישראל ומ.י. נכסים (נציגי המדינה) התרשמו שמדובר בקבוצה רצינית, ותהליך הרכישה יצא לדרך. שראן, הידוע יותר כמשקיע בנדל"ן, הצטרף לקבוצה כמשקיע פיננסי לאחר שזו ביקשה לפזר את הסיכון הכרוך בהשקעה בבנק. השותפות שנוצרה נקראה קבוצת טריטופס.

עד 31 בינואר 2006 החזיקה המדינה 57.09% בבנק דיסקונט. באותו תאריך הושלמה העסקה והשליטה נמכרה לקבוצת טריטופס אשר נמצאת כאמור בבעלות משותפת של משפחות ברונפמן ושראן.

מבנה האחזקות של קבוצת ברונפמן־שראן בבנק (26%) נחלק לשתי אחזקות: טריטופס שבבעלות משפחת ברונפמן, המחזיקה ב-15.6% מהבנק. קבוצה זו כוללת את בני המשפחה ובהם אדגר, מתיו, ואדם. כל אחד מהשלושה מחזיק ב־6.424% מהון הבנק.

אחזקתו של שראן בבנק נעשתה דרך קבוצת טריטופס 2, המחזיקה ב-10.4% מדיסקונט. טריטופס 2 מוחזקת על ידי קבוצה בשם דיסקונט קאמ, שבה מחזיק רובין שראן במלוא המניות.

מתמקדים בקמעונאות 

בשנים האחרונות, מאז מונה גיורא עופר למנכ"ל, עובר בנק דיסקונט שינוי ניכר: הוא מנקה את תיק האשראי שלו ומשפר את יעילותו התפעולית. מאז העברת השליטה לידיים פרטיות מתמקד הבנק בהגדלת חלקו בתחום הקמעונאות ובמיתוג מחודש. הבנק זכה במכרז למתן שירותים בנקאיים לעובדי מדינה ולעובדי ההוראה, יצא בקמפיין מתוקשר להגדלת נתח השוק בתחום המשכנתאות, ובמקביל פעל לגייס הון והחל להשקיע בהשקעות ריאליות. כמו כן, הבנק מעורב במימון עסקאות מרכזיות בתחומי התשתית, ההייטק והנדל"ן.

דיסקונט סבל שנים מתיק אשראי בעייתי ומחוסר יעילות תפעולית, בעיקר בשל הלוואות לא מבוקרות לתחום הנדל"ן ובשל הסכמי שכר גבוהים עם ועד העובדים.

בשנים האחרונות הפריש הבנק הפרשות גבוהות לחובות מסופקים ובהדרגה ניקה את תיק האשראי, כשבמקביל נוצר קשר טוב יותר עם הוועד.

רווחיות הבנק והתשואה להון שלו עלו בשנים האחרונות והוא מגדיל את חלקו בכל תחומי פעילותו במערכת. 

תגיות