אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים עיכבו כספי המס של לקוחות והרוויחו עשרות מיליוני שקלים צילום: שלום בר טל

הבנקים עיכבו כספי המס של לקוחות והרוויחו עשרות מיליוני שקלים

בלעדי ל"כלכליסט" - חוות דעת שהוגשה במסגרת הבקשה לתביעה ייצוגית נגד הבנקים מגלה: המס שמשלמים הסוחרים בני"ע מעוכב כחודש בבנקים לפני העברתו למדינה

14.04.2008, 10:28 | רונית גודמן

הבנקים הרוויחו בחמש שנים סכום מוערך של 46 - 110 מיליון שקל מריבית על סכומי כסף השייכים לציבור המשקיעים הסוחרים בניירות ערך. סכום הרווחים המיוחסים לבנק דיסקונט, לבנק לאומי ולבנק הפועלים, לפי ההערכות, הוא 35-84 מיליון שקל. הרווחים נובעים מכספי המס שחייבים הלקוחות לשלם על רווחי הון, שהבנקים מחזיקים אצלם לפני שהם מועברים למס הכנסה.

הנתונים עולים מחוות דעת שכתבו רו"ח רם לוי והכלכלן אסף סגל מחברת וריאנס ייעוץ כלכלי בע"מ, כעדות בהליך של בקשה לתביעה ייצוגית אשר הוגשה בשבוע שעבר נגד הבנקים.

התביעה טענה כי הבנקים גורפים רווח לא חוקי על ניכוי מס במקור על רווחי ני"ע. בינואר 2003 נכנסה לתוקף הרפורמה במס הכנסה, שעיקרה הפחתת נטל המס על הכנסות מעבודה, על הכנסות מחו"ל ועל הכנסות מריבית ומרווחי הון. במסגרת הרפורמה כל המרוויח ממכירת ניירות ערך משלם מס על רווחיו (20% ממכירת ניירות ערך צמודות מדד ו-15% על ניירות ערך שאינם צמודי מדד).

מאז נכנסו התקנות לתוקפן ב-1 בינואר 2003 מבצע הבנק ניכוי מס במקור ביום ביצוע מכירת נייר הערך, אך מעביר את הסכום המנוכה רק ב-15 בחודש הבא. כלומר הבנק מחזיק את כספי המס. כך למשל, לקוח שמכר ניירות ערך ב-1 באפריל ברווח של 100 שקל, יופקדו בחשבונו 80 שקל. 20 השקלים שהלקוח אמור לשלם למס הכנסה מוחזקים על ידי הבנק עד 15 במאי. כך נמנעים רווחי הריבית מן הלקוח ועוברים לבנק.

תגיות