אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן המטבע: "להעביר הפיקוח על הגירעון לגוף לא פוליטי" צילום: שלום בר טל

קרן המטבע: "להעביר הפיקוח על הגירעון לגוף לא פוליטי"

בקרן המטבע הבינלאומית מציינים כי הורדת הגירעון תסייע לישראל להקטין עד 2015 את יחס חוב־תוצר לרמה המקובלת במדינות המפותחות. הקטנת היחס צפויה לשפר את דירוג האשראי של ישראל, להבטיח את יציבות המשק ולעודד גורמים נוספים להשקיע בה

24.04.2008, 08:34 | אדריאן פילוט

קרן המטבע הבינלאומית (IMF), שבראשה עומד דומיניק שטראוס־קאהן, ממליצה לישראל להעביר את הבקרה על המשמעת הפיסקאלית הממשלתי לגוף לא פוליטי. כיום בקרה זאת מתבצעת בידי משרד האוצר.

מחברי נייר העמדה, נתן אפשטיין ויורג דקרסין, מנהל צוות ה־IMF בישראל, מציינים כי היעד המרכזי של המדיניות הפיסקאלית הישראלית חייב להיות מכוון להקטנת יחס חוב־תוצר של המדינה ל־60% עד 2015, השיעור המקובל בקרב מדינות המשתייכות ל־OECD (ארגון המדינות המפותחות).

הקטנת היחס צפויה לשפר את דירוג האשראי של ישראל, להבטיח את יציבות המשק ולעודד גורמים נוספים להשקיע בישראל. ישראל הצליחה להוריד בתוך חמש שנים את יחס חוב־תוצר מ־102% ב־2002 ל־80% ב־2007.

לצורך כך ממליצים ב־IMF להוריד את הגירעון הממשלתי ל־1% מהתוצר לעומת 1.6% כיום.

לצורך הקטנת הגירעון, מפרט הדו"ח, יש צורך בהקמת גוף שלא יהיה מושפע בהחלטותיו משיקולים פוליטיים.

בדו"ח מבקרים את העובדה שחישוב תחזיות הצמיחה ותקבולי המס נעשה כיום על ידי משרד האוצר, שבראשו עומד פוליטיקאי. נוהל זה בוטל ברוב מדינות המשתייכות ל־OECD. במקביל ממליצים בדו"ח לאפשר למקבלי ההחלטות בירושלים גמישות בכל הקשור לקביעת שיעור הגידול של ההוצאה הממשלתית, שעמד השנה על 1.7%, ולא לקבוע יעד רב־שנתי.

לפי נייר העמדה, יש לאפשר למקבלי ההחלטות לשנות שיעור זה כדי להתמודד עם משברים כלכליים או צרכים חברתיים, תוך שמירה על הקטנת החוב. בנייר העמדה נכתב עוד: "ישראל משנה את יעד הגירעון לעתים קרובות מדי, ולא נראה כעת כי יעד גידול ההוצאה שקבעה הממשלה, שסייע להקטין את החוב הממשלתי ל-80%, יחזיק מעמד לאורך זמן".

נוסף על כך נכתב: "הקמת סוכנות שתפקח על הממשלה בנושאים פיסקאליים ותעניק תחזיות ואומדנים מהימנים לגבי הצמיחה ותקבולי המס, תבטיח את יישום היעדים". כיום הפיקוח על הכללים הפיסקאליים נתון בידי משרד האוצר. גם תחזיות הצמיחה ותקבולי המס מתבצעות, כאמור, על ידי משרד האוצר, נוהל שזכה לביקורת קשה במדינות רבות ולבסוף, כאמור, בוטל ברוב החברות ב־OECD.

ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות הקרובים צפויה המועצה הלאומית לכלכלה להציג בפני ראש הממשלה אהוד אולמרט מסמך מקיף בנושא, המאמץ חלק מהמלצות ה־IMF. כמו כן נדונה בו, לבקשת ראש הממשלה, סוגיית ביטול חוק ההסדרים.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "עמדות קרן המטבע מקובלות עלינו".

בכיר באוצר הוסיף בהקשר זה ל"כלכליסט": "העמדות המוצגות במסמך זה גובשו ברובן בצוותא עם בכירי האוצר".

המועצה הלאומית לכלכלה מסרה בתגובתה: "המועצה שוקדת בימים אלו על עבודה מעמיקה בנושא כללים פיסקאליים, תהליך התקצוב וחוק ההסדרים, על פי בקשת ראש הממשלה אהוד אולמרט. היא מקווה להביא לידיעת הציבור את כל התוצרים כבר בשבועות הקרובים".

בנק ישראל: "אנו נמצאים בתהליך של גיבוש עמדה משותפת עם משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר לגבי העמדות ביחס לכללים פיסקאליים".

תגיות