אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל ליהמן ברדרס ישראל: "גם ב־1998 הפיצו עלינו שמועות דומות" צילום: עמית שעל

מנכ"ל ליהמן ברדרס ישראל: "גם ב־1998 הפיצו עלינו שמועות דומות"

"יום שני הטראגי" - כך מכנה לן רוזן את היום שבו צנחו מניות בנק ההשקעות ליהמן ברדרס ב־45%. בראיון ל"כלכליסט" הוא מספר על ההתמודדות עם חרושת השמועות, ועל עתיד שוק ההנפקות

27.04.2008, 08:58 | שי אספריל

בשתי הקומות האחרונות של מגדלי הפלטינום, בלב אזור העסקים של תל אביב, ממוקם הסניף הישראלי של בנק ההשקעות האמריקאי ליהמן ברדרס.

לן רוזן, מנכ"ל הנציגות הישראלית, יושב במשרד לא גדול ונוף תל אביבי ניבט מעבר לגבו. רוזן גאה בייעוץ שסיפק בשנה האחרונה לחברות ענק ישראליות שביצעו רכישות כמו טבע (שקנתה את קוג'נסיס), צ'ק פוינט (פרוטקט דאטה) ונייס (אקטימייז).

הרומן שלו עם ליהמן ברדרס החל לגמרי במקרה. כבוגר בית הספר למשפטים של אוניברסיטת קולומביה עבד רוזן במשרד עורכי דין בניו יורק, ובאחת מנסיעותיו העסקיות לישראל הוא פגש את מי שהיה אז מנכ"ל ליהמן ישראל, רון לובש. שבוע לאחר מכן נכנס רוזן בשערי הפירמה - והשאר כאמור, הוא כבר היסטוריה רחוקה.

"העולם התהפך"

רוזן פתח את דבריו בהתייחסו לשמועות שנפוצו בחודש שעבר, לפיהן נקלע ליהמן ברדרס - שמנהל נכסים ב־282 מיליארד דולר - לקשיי נזילות. שמועות דומות גרמו לבנק השקעות אמריקאי אחר, בר סטרנס, לקרוס ולהימכר במחיר מגוחך לג'יי.פי מורגן. באותו יום דרמטי, 17 במרץ, התרסקה גם מניית ליהמן ברדרס ואיבדה כ־45% מערכה.

"יום שני ההוא", נזכר רוזן, "היה יום טראגי. בעבור אנשים רבים העולם התהפך תוך כמה ימים. מובן שגם לנו זה לא היה יום קל".

"היו לנו תוצאות כספיות טובות שהתכוונו להציג יום למחרת, ולא היינו יכולים לומר דבר", מסביר המנכ"ל. "ידענו שמצבנו איתן, ואף ששמועות עשויות ליצור בעיית נזילות, האמנתי בהנהלה של ליהמן - שאכן הרגיעה את השוק, כפי שעשתה ב־1998. גם אז הפיצו עלינו שמועות דומות".

מדוע נקשר שמו של ליהמן ברדרס לקשיי נזילות?

 

"אנשים היו בפאניקה. הם ראו מה קרה לבר סטרנס, שהיה בנק ההשקעות החמישי בגודלו, ושאלו את עצמם מי יכול להיות הבא בתור. ליהמן ברדרס הוא הבנק הרביעי בגודלו. אני לא אומר שהפיצו שמועות מכוונות מבלי להסתכל על המצב בפועל, אבל לבסוף השוק העלה את מחיר המניה עוד באותו היום".

ובכל זאת, לאחר כמה ימים גייסתם 4 מיליארד דולר על ידי הנפקת מניות בכורה.

 

"ידענו שהמצב שלנו איתן, אבל היינו חשופים לשמועות וידענו שיש ביקוש למניות. אז בהתחלה הצהרנו שנגייס 3 מיליארד דולר, ובשל הביקוש העלינו במיליארד דולר נוספים. זו היתה דרכנו להזים את השמועות על מצב הנזילות ובאותו הזמן להקטין את רמת המינוף שלנו. כיום אף אחד לא טוען שיש לנו בעיות נזילות".

האם היו קיצוצים בכוח אדם בכלל, ובסניף הישראלי בפרט?

 

"בחודש האחרון פוטרו מליהמן ברדרס 1,100 עובדים, כאשר המשך הקיצוצים תלוי במצב. אם השוק יהיה חיובי, נוכל להתרחב. אם לא, נצטמצם. הדבר נכון גם לגבי הסניף הישראלי שכרגע צפוי לגדול, ואולם גם צמיחתו תלויה במצב השוק".

רוזן נמנה עם קבוצה הולכת וגדלה של כלכלנים ואנליסטים הסבורים כי ארצות הברית כבר נמצאת בעיצומו של מיתון. "הנגיד ברננקי מתמקד בסוגיות הנכונות. יש לו כרגע שלוש בעיות על הראש: המיתון ומשבר הסאב־פריים מצד אחד, והאינפלציה מצד שני. הוא לא יכול לטפל בשלוש הבעיות יחדיו, אז הוא מעדיף את הטיפול בהאטה הכלכלית ובמשבר, שזה כרגע הדבר החשוב ביותר".

האם אתה צופה השפעה של המשבר על הכלכלה הישראלית?

 

"זה אמנם נתון לוויכוח, אבל מה שאני יכול לומר הוא שלישראל יש כיום את אחת הכלכלות הטובות בעולם. המשבר עדיין לא פגע בגופים בארץ, למעט השפעה מסוימת על בנק הפועלים. למשל, בנק השקעות אמריקאי שבעבר העדיף לגייס כסף במקומות אחרים, מגייס כבר שלושה חודשים כסף בישראל. להערכתי, זו לא תופעה חד־פעמית, זו תחילת מגמה".

עם זאת, רוזן סבור כי הדבר היחיד שעלול להכתים את התמונה הוורודה הוא התחזקות נוספת של השקל, שעשויה להוביל לכך שפישר יעלה את הריבית. לדעתו, "עדיף שפישר יוריד את הריבית כדי לעודד צמיחה".

בשנת 2007 סבלתם מנחיתות מסוימת בשוק ההנפקות הישראלי לעומת מריל לינץ'.

 

"תלוי איך סופרים. היינו מעורבים בשתי עסקאות - רכישת פעילות אירופה של שברון על ידי דלק וגיוס חוב של ורינט - שלא נכנסו לסטטיסטיקה. אני יכול לומר בלא היסוס שאנחנו בנק ההשקעות הפעיל ביותר בישראל במגוון פעילויות".

ומה אתה חושב על תחום ההנפקות בישראל?

 

"מניסיון של 14 שנה בתחום ההנפקות אני יכול לומר שחברות ישראליות להוטות להנפיק. הן פשוט רצות מהר מדי. אולי זה האופי היזמי של חלק מהחברות הללו שמבקשות אקזיט מהר. ליהמן, בכל אופן, זהיר בחברות שהוא בוחר ללוות בהנפקות".

האם שוק ההנפקות עתיד להתאושש?

 

"אני מעדיף שלא להתייחס לשוק ההנפקות באופן ספציפי אלא לפעילות הפיננסית. לשאלתך, התשובה היא כן. אני מאמין שהגרוע מכל מאחורינו, אבל אני לא רואה כרגע שום זרז שישפר את המצב בטווח הקרוב".

מה בדבר עסקאות גדולות בשוק הישראלי?

"מבלי להתייחס באופן ספציפי, אני יכול לומר שבישראל יש כמה משפחות עם הון נזיל רב שבהחלט עשויות לנצל את ההאטה הכלכלית העולמית ולבצע עסקאות בינלאומיות גדולות".

תגיות