אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אגירת האורז נמשכה - למרות ניסיונות ההרגעה של הרשתות צילום: תומריקו

אגירת האורז נמשכה - למרות ניסיונות ההרגעה של הרשתות

בהלת האורז הגיעה לישראל: בכמה מרשתות השיווק נרשם אתמול מחסור, באחרות הגבילו את הרכישה, במסעדות מתכוננים לעליית מחירים ובשוק המוסדי מורידים את תחזית הצמיחה

28.04.2008, 09:41 | כתבי "כלכליסט"

בהלת האורז הגיעה לישראל. הכותרות בעיתונים שהודיעו על עליית מחירים, הגבלת רכישה של אורז ומחסור צפוי הניעו צרכנים מבוהלים לקנות אורז בכמויות גבוהות מהרגיל.

אתמול העלתה סוגת את מחירי האורז ב-60%-75%, לפי סוג האורז. קילו אורז, שנמכר עד כה תמורת 7.5 שקלים, יימכר מהיום ב־12.5 שקל. דיוויד פרנקלין, מנכ"ל סוגת, אמר כי עלייה זו עדיין אינה משקפת את עליית מחירי האורז בשוקי העולם.

בעקבות התייקרויות חומרי הגלם, ובהם האורז, צפוי ענף ההסעדה לספוג מכה קשה. "בשלוש השנים האחרונות צמח השוק ב־8% בשנה", אומרת איריס פיין, מנכ"ל תנובה שף, חטיבת השוק המוסדי (בתי מלון, חדרי אוכל ומסעדות) של תנובה. "בהנחה שישראל לא תיכנס למיתון, הורדנו את תחזית הצמיחה ל-3%-5%. אנחנו לא מאמינים שיצאו לבלות פחות, אבל הרווחיות תיפגע".

לדבריה, האורז היה המוצא היחיד של מסעדנים לנוכח עליות המחירים הדרסטיות, ועליית מחיר האורז לא תותיר להם ברירה אלא לגלגל אותן לפתח הצרכנים. "אני רואה קושי גדול מאוד של הלקוחות", מספרת פיין. "עם כל עליית מחיר הם מחפשים מוצר תחליפי, ועכשיו כבר אין לאן לברוח".

"יש בעיה אצל כל יבואני האורז ובכל הסוגים, או לפחות ככה זה מוצג", אומר סיטונאי האורז ניר קפלן, שמוכר לשוק המוסדי. לדבריו, המחירים כבר עלו ב־80% ומי שנאלץ לשאת בהתייקרות הם הלקוחות הסופיים: כלומר חברות ההסעדה, ואחריהן מי ששוכר את שירותיהן.

דוד לרון, מנכ"ל חברת ההסעדה הגדולה נורקיט, אומר כי הם כבר העלו את המחירים ב־10% - וצפויות עליות נוספות. "אנחנו כבר תשעה חודשים בתוך צונאמי בתשומות המזון. האורז זוכה עכשיו לפרסום, אבל כבר הרבה זמן יש מחסור בפירות ובירקות בגלל קרה, מחסור ועלייה דרסטית במחירי ההודו ומחסור עולמי בתחום הדגה, שגוררים עליות מחירים דרמטיות".

שופרסל מטילה מכסות קנייה

רשתות השיווק ניסו להרגיע את היסטריית האורז, רגע לפני שהמחירים עולים. שופרסל, שרק שלשום הודיעה כי אין בכוונתה להטיל מכסות קנייה, נאלצה להתמודד עם תמונות של שלטים שהוצגו בסניפיה שלפיהן היא אינה מתירה לרכוש יותר משתי חבילות אורז. ברשת מיהרו להסביר שמדובר היה בהגבלה של שעתיים בלבד, ושמטרתה לא לאפשר קנייה סיטונאית של אורז.

"לאור עליית המחירים בעולם ובישראל, ביקשה שופרסל למנוע מסוחרים קנייה בחנויות הרשת על מנת לצבור מלאים ולעשות הון על חשבון הלקוח", נמסר. "לאחר עליית המחיר מאפשרת שופרסל לכל קונה לרכוש במחירים המלאים וללא הגבלה". מהרשת נמסר עוד כי "בשלב זה אנו מסירים את ההגבלה, אך במידה ויחול שינוי עקב תנאי אספקת האורז בעולם נצטרך לשקול מחדש את נושא הגבלת הקנייה". גורמים ברשת אמרו אתמול כי ביום שישי חלה עלייה של 300% ברכישות האורז לעומת יום שיא.

בסניף שופרסל ברמת אביב ג' נראו במדפי האורז חוסרים קלים. בסניף אמרו כי בסוף השבוע האחרון נרשמה תכונה רבה סביב מדפי האורז, וכי המלאי במחסן אזל ולא בטוח שתישלח סחורה מהמחסנים הראשיים. בשופרסל דיל בקניון אורות באור עקיבא התנוססו על מדפי האורז שלטים שעליהם כתוב כי אין מכירה לסיטונאים וכי המכירה מוגבלת לשש יחידות ללקוח.

למרות זאת, המדפים נראו מלאים ומולם נראתה עגלת סופר מלאה בסחורה. הסדרן טען כי זה כל המלאי שנשאר במקום ואין לדעת מתי יגיע מלאי נוסף. גם בסניף שופרסל ביג בקריית גת נוצר אתמול מחסור באורז למספר שעות. גורם בשופרסל טען כי מדובר היה במחסור נקודתי כתוצאה מהיציאה מימי החג.

המתחרה הגדולה של שופרסל, רבוע כחול, מסרה כי אין עליית מחירים באורז ואין מחסור במלאי. למרות זאת, בסניף מגה בעיר ברחוב יהודה המכבי בתל אביב היו מדפי האורז ריקים למדי, אך הסדרן במקום טען כי הסיבה לכך היא קניות החג ולא עליית המחירים הצפויה.

בסניף מגה בעיר ברחוב הרב קוק בנתניה מדפי האורז היו כמעט ריקים. שם טרחו לעדכן כי במהלך חול המועד היתה תנועה ערה של קונים והמלאי בחנות חוסל. לטענתם, הוזמן מלאי גדול שצפוי להגיע בימים הקרובים. בנוגע להתנפלות של קונים סיטונאים מסרה הרשת: "כמדיניות, החברה מאפשרת קניות קמעונאיות ללקוח הקצה ואינה מאפשרת קניות סיטונאיות".

"אנשים קנו פי שניים"

"מי שרצה לקנות קילו אורז, קנה היום שניים. אנשים קנו פי שתיים ממה שהם צריכים", אמר רמי לוי, מנכ"ל ומבעלי רמי לוי שיווק השקמה, המפעילה תשעה סניפים. לדבריו, ברשת אין מחסור באורז ומחירו לא עלה, שכן הקפיד להצטייד במלאי. לדברי לוי: "יש עלייה טבעית במכירות כי אנשים באים לקנות חמץ אחרי פסח. אנחנו לא מגבילים בכמויות, אבל אם בעל חנות ירצה לקנות 50 ק"ג לא ניתן לו".

ברשת הפרטית מחסני להב, המפעילה שבעה סניפים, דיווחו אתמול על בהלת קניות: "מיום חמישי בשבוע שעבר כבר התחיל הלחץ עם הפרסומים על העלייה במחיר", אמר איגור גורביץ, סמנכ"ל הסחר של מחסני להב. לטענתו, יש מחסור חלקי באורז ספציפי - האורז הפרסי המוביל של סוגת. "המחירים עוד לא עלו כי נשאר מלאי, אבל סחורה חדשה כבר תעלה פי שניים".

בטיב טעם לא נתקלו בביקוש יוצא דופן לאורז. "אנחנו לא חשים שום דבר קרדינלי בנושא", אמר יוסי שלו, סמנכ"ל הסחר של הרשת. לדבריו, מחירי האורז יעלו היום ב-40%-30%, למרות שהספקים העלו את המחיר בכ־70%. "אין לנו ולא נטיל מגבלות", אומר שלו. "אנחנו לא בתקופת הצנע".

"משבר האורז משפיע גם על השוק האורגני, אבל יותר בשוליים כי עדיין לא מדובר במוצר קומודטי כמו באורז הקונבנציונלי", אמר אלעד להב, מנכ"ל רשת המזון האורגני אורגניק מרקט, המפעילה שבעה סניפים. "ראינו את הנולד והתארגנו עם מלאי אורז על מנת לעצור את עליית המחירים. במקביל אנחנו פועלים לייבא בעצמנו אורז, כדי לוותר על פערי התיווך. כרגע לא צפוי מחסור ובשלב המיידי גם לא נעלה מחירים".

מאז תחילת השנה עלו מחירי האורז בבורסת שיקגו ביותר מ־80%, על רקע הגבלת יצוא של הספקיות העיקריות. כדי להרגיע את הרוחות מסר שלשום דובר מטעם ממשלת תאילנד, שמספקת כמעט שליש מהאורז הנסחר בעולם, כי ממשלתו לא תטיל מגבלות על היצוא.

הדובר הדגיש כי מדינתו תעמוד בכל התחייבויות הייצוא שלה. "אנחנו לא צריכים להגביל את היצוא מתאילנד משום שבחודשים הקרובים יצמחו יבולים חדשים", אמר. אינדונזיה, עד כה יבואנית אורז, מנסה להפוך בעקבות המחסור ליצואנית. סגן נשיא אינדונזיה, יוסוף קאלה, אמר שלשום כי המדינה תשקיע השנה שישה טריליון רופי (651 מיליון דולר) כדי לספק לחקלאים זרעי אורז, כדי להגביר את התפוקה.

שני שקים ללקוח

בעלי חנויות אסיתיות ברחבי בריטניה התחילו להגביל את מכירת האורז כדי למנוע אגירה ובהלה בציבור. טילדה, היבואנית הגדולה ביותר של אורז בסמטי לבריטניה, מסרה כי הרוכשים הסיטונאיים, אשר מוכרים למסעדות הודיות וסיניות, מגבילים את הלקוחות לשני שקים לכל אחד.

 

ג'ונתן קלאנד, מנהל בכיר בחברה, אמר: "שמעתי מאנשי המכירות שלנו שאישה אחת ניסתה לרכוש שמונה שקים בני 20 ק"ג כל אחד". גם בחנויות למאכלים אסיאתיים בטורונטו, קנדה, מדווחים על רכישות מוגברות של אורז. הסופרמרקט האסיאתי הונג תאי מדווח על לקוחות שאוגרים שקים של שמונה ק"ג מסוג אורז תאילנדי משובח.

 

"אנחנו אומרים להם כל הזמן, שני שקים למשפחה, אבל הם חוזרים כל יום לרכוש שני שקים", סיפרה מנהלת החנות, אן לואנוג. ראש ממשלת קנדה, דולטון מקגינטי, אמר בסוף השבוע כי ממשלתו "תפקח על המצב מקרוב".

בהכנת הכתבה השתתפו גלי ברגר, תמר טוניק, אורנה יפת ורונית צין־קרסנטי

תגיות