אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשיפת "כלכליסט": הרשימה הסגורה של הכונס הרשמי צילום: מיכאל קרמר

חשיפת "כלכליסט": הרשימה הסגורה של הכונס הרשמי

בלי לערוך מכרז ובניגוד למנהל ציבורי תקין, גיבש הכנ"ר רשימה של 30 עורכי דין שהוא ממנה כבעלי תפקידים בתיקי חדלות פרעון. לא תמיד מדובר באנשי מקצוע שצברו מוניטין בתחום

05.05.2008, 08:26 | ענת רואה והדר קנה

אגף כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) במחוז תל אביב ערך רשימה של 30 עורכי דין שלא נבחרו במכרז כמקובל אלא לפי שיקול דעתה של הנהלת המחוז; אלו מתמנים או מומלצים למינוי על ידי הכנ"ר כבעלי תפקידים בתיקי חדלות פרעון.

בחודש שעבר הוגשה לבג"ץ עתירה בה נחשף קיומה של הרשימה. העותר טען כי בקשתו לקבל העתק ממנה לא נענה. כעת חושף "כלכליסט" לראשונה את שמות הפרקליטים המופיעים ברשימה - חלקם עורכי דין מהמשרדים הגדולים, ואחרים עורכי דין ממשרדים קטנים או עצמאיים העוסקים בתחום חדלות הפירעון. כששה מעורכי הדין המופיעים ברשימה עבדו בעבר במשרדו של הכנ"ר.

בין עורכי הדין המופיעים ברשימה גם עו"ד ארז חבר, שותף במשרדו של סגן ראש לשכת עורכי הדין, איתן ארז. חבר מונה בחודשים האחרונים לתפקיד יו"ר ועדת הפירוקים בלשכה. "זו רשימה שהכנ"ר אסף במשך שנים", הגיב חבר לפניית כלכליסט. "מדובר בתיקים רגישים, וישנם אנשים לא מקצועיים בתחום".

עו"ד פביאן סלמן (ממשרד יצחק אבירם), המופיע אף הוא ברשימה, מסר בתגובה כי לא ידע על קיומה של הרשימה. "אני עובד על 20 תיקים במקביל", סיפר, "וכבר יותר משנה שלא קיבלתי שקל באף אחד מהם".

עו"ד עופר שפירא, שותף במשרד צלרמאיר־פילוסוף המופיע ברשימה, ביכר שלא להגיב. עו"ד יריב שי ממשרד גילת קנולר גראוס, שעבד בעבר במשרד הכנ"ר אמר בתגובה: "עדיין לא מוניתי לטפל בתיקים. יש לי ניסיון של 5-6 שנים בתחום כתוצאה מכך שעבדתי בכנ"ר".

צמיר חושף את הרשימה הסודית 

העתירה לבג"ץ הוגשה בתחילת אפריל על ידי עו"ד מיכה צמיר, נגד הכונס הרשמי עו"ד שלמה שחר, ונגד שר המשפטים פרופ' דניאל פרידמן. צמיר, בעל משרד עורכי דין ברחובות, ביקש מבג"צ להורות על צירופו לרשימת עורכי הדין שברשימה. בעתירתו הוא טען שהוא עוסק בתחום חדלות הפירעון, ושעיקר פעילותו בפשיטות רגל. לדבריו, עד 2007 הוא מונה או הומלץ על ידי הכנ"ר כבעל תפקיד בתיקי פשיטות רגל ופירוק תאגידים, לתפקידי מנהל מיוחד, נאמן, מפרק וכדומה.

אבל, טוען צמיר, מחוז תל אביב בכנ"ר הכין רשימה סגורה מצומצמת של עורכי דין, ללא מכרז ובניגוד לדין הציבורי וכאשר הוא אינו נכלל בה. לדבריו, הוא הבחין כי תקופה ארוכה הוא לא קיבל מינויים בתיקי פשיטות רגל, לא מינויים שבסמכות הכנ"ר ולא מינויים שבהמלצתו. הוא טוען כי בשנה האחרונה שוחררו במשרד הכנ"ר מאות תיקים שהיו מעוכבים - אבל צמיר ועורכי דין נוספים העוסקים בתחום מזה שנים, ונהגו להתמנות בתיקים הללו, לא מונו באף אחד מהם. "כל התיקים נותבו למספר מצומצם של עורכי דין ששמם הופיע ברשימה הסגורה", נטען בעתירה.

עוד טוען צמיר כי כל ניסיונותיו להצטרף לרשימה או אף לעיין בה עלו בתוהו. יתרה מכך: לדבריו, כאשר ניסה לברר עם הממונים האחרים במחוז מדוע אינו מופיע ברשימה, הוכחש תחילה עצם קיומה של הרשימה. מאוחר יותר הודו הממונים בקיום הרשימה, אך טענו כי היא זמנית, עד שייצא מכרז מסודר לגיבוש מאגר עורכי דין שימונו כבעלי תפקידים. אלא שלטענת צמיר, "הרשימה הפכה קבועה והיא מתפקדת כבר כשנה. מאות רבות של תיקים חולקו לחברים שברשימה, ומכרז לא פורסם מעולם".

"בקרוב נפרסם מכרז"

לאחר הגשת העתירה לבג"ץ, פנה "כלכליסט" למשרד הכונס הרשמי בבקשה לעיין ברשימה. במשרד המשפטים נענו לבקשה, ומסרו לראשונה עותק מהרשימה. בתגובת המשרד נכתב כי "הרשימה גובשה על ידי הנהלת המחוזי, והיא כוללת עורכי דין שהוכיחו בעבודתם ניסיון וידע בתחום, וכן התאמה לעבודה בסטנדרטיים הנדרשים על ידי הכנ"ר". עוד נמסר כי "אופן חלוקת התיקים לעורכי הדין שברשימה נעשה על ידי ראש צוות פרקליטים במחוז, לפי סדר רץ של הרשימה".

ביחס לעובדה שכמה מעורכי הדין ברשימה עבדו בעבר בכנ"ר, נמסר ממשרד המשפטים כי "ידע מקצועי וניסיון מוכח בתחום מהווה מרכיב מרכזי בהכללת עורך דין במאגר. צביעת ידע וניסיון במסגרת הכנ"ר אינה יכולה למנוע את צירופם של עורכי דין למאגר".

עוד נמסר ממשרד המשפטים כי בימים אלו נערך המשרד לפרסם מכרז להקמת מאגר חדש של עורכי דין באגף, בחלקו בשיתוף עם לשכת עורכי הדין, וכי בנסיבות אלו נפסק צירופם של עורכי דין חדשים לרשימה.

ימים אחדים לאחר הגשת העתירה, מסר שופט בית המשפט העליון חנן מלצר החלטה המורה לכנ"ר ולשר המשפטים להגיב לה בתוך 30 יום. בשבוע שעבר, עוד טרם הוגשה התגובה לבית המשפט העליון, פרסם הכנ"ר הודעה לפיה ירחיב את מאגר עורכי הדין שימונו כמנהלים מיוחדים בתיקי פשיטות רגל.

דובר המשרד הודיע כי בימים הקרובים יפורסמו הנחיות למינוי בעלי התפקיד בתיק, ועל פי ההנחיות יפורסם מכרז ובו הזמנה לעורכי דין ולרואי חשבון להיכלל במאגר של בעלי תפקיד בהליכי פשיטת רגל.

ידידי הכנ"ר - הרשימה המלאה

עו"ד יניב אינסל (אינסל־מילוא): "אני עובד עם הכנ"ר כבר הרבה שנים, אבל לא ידעתי שאני נמצא ברשימה כזו. כנראה יש הרבה עורכי דין שלא יודעים לטפל בתיקים כאלה; זה תחום של מומחיות. אני עוסק בפשיטות רגל ובפירוקים כבר 12 שנה.

"העבודה הזאת היא סיזיפית ושחורה. 99% מהתיקים זה לא קלאבמרקט, אלא תיקים של אנשים מהיישוב שלוקח הרבה זמן עד שאתה רואה מהם שקל.

"ביחס לייצוג אחותה של עורכת דין לבונה קורן, סגנית הכנ"ר: הדבר נעשה תמורת תשלום מלא, ושנים רבות לאחר שהתחלתי לעבוד עם הכנ"ר. ההיכרות ביני לבין עורכת דין לבונה הינה מועטה ביותר".

עו"ד עינת רוזנצוייג: "זו לא רשימה סגורה; אנשים יכולים להתמנות לבעלי תפקיד על פי בקשתם. הרשימה היא של אנשים שמתעסקים בתחום הרבה שנים ויש המלצות לגביהם".

עו"ד ארז חבר (איתן ארז): "אני לא בניתי את הרשימה. זו רשימה שהכנ"ר אסף במשך שנים. מדובר בתיקים רגישים; ישנם בתחום הזה אנשים לא מקצועיים ולא אמינים, ורצוי שהם לא יתעסקו בו. אני יו"ר ועדת פירוקים בלשכת עורכי הדין".

עו"ד אורן הראל: "לא ידעתי שיש רשימה סגורה, אבל זה מחמיא שאני שם. אני מתאר לעצמי שזה נובע מעבודה משפטית טובה שעשיתי. אני יודע שמשרד המשפטים מתכוון להגיש מכרז בנושא".

עו"ד רן מסיקה (וקסלבאום־מסיקה): "לא ידעתי שיש רשימה. אני אכן מקבל באופן שוטף תיקים מבית המשפט. מי שעובד טוב, ממונה על ידי בית המשפט; כך זה עובד בכל תחום".

עו"ד פביאן סלמן (יצחק אבירם): "לא ידעתי על קיומה של הרשימה. ברוב התיקים מדובר באנשים מסכנים, שהשיטה הקפיטליסטית יכלה להם: קובעים להם תשלום ממוצע של 500-1,000 שקל, ומי שמתמנה למנהל מיוחד גוזר שכר טרחה מהתשלום הזה. אני עובד כיום על 20 תיקים במקביל, ויותר משנה שלא קיבלתי שקל באף אחד מהם".

עו"ד דוד גולדבלט־לוי: "לכבוד הוא לי להיות ברשימה. אין לי פה זכויות בלעדיות: המיונים נעשו על ידי בית המשפט והמלצות הכנ"ר. דווקא התיקים השמנים והטובים באמת מגיעים מהבנקים, עם עורכי דין שממונים מטעמם. שם באמת יש רשימה סגורה, וזה לא קשור לכנ"ר".

עו"ד יצחק סימון: "לא הייתי מודע לקיום הרשימה. מי שחושב שעושים מזה מיליונים, יש לי הפתעה בשבילו: זו עבודה קשה וארוכה, ולעתים אין בתיקים כלום. לעיתונות מגיעים התיקים הבודדים שיש בהם בשר. לצערי, לא הגיע אליי תיק כזה".

עו"ד דורון ערוסי (ברוכשטיין, בירו, רייף רוהר): "אני עובד כבעל תפקיד בכמה תיקים. זו לא מחמאה, כי אני בתחום הזה כבר חמש שנים. אין לי שום פריבילגיה שקושרת אותי לרשימה סגורה".

עו"ד יואב שרון: "מי שנמצא ברשימה אין לו שליטה על העניין הזה; הוא לא בחר להיות ברשימה. אני מניח שהכנ"ר ייתן תשובה על העתירה בבית המשפט".

עו"ד עומר גדיש (כהן־וילצ'יק): "אני לא מכיר את הרשימה. הם יכולים למנות את מי שירצו, לי אין שום בעיה עם זה. כנראה זה קשור לוותק ולניסיון בתחום".

עו"ד יריב ישי (גילת, קנולר, גראוס): "עדיין לא מוניתי לטפל בתיק. יש לי ניסיון של חמש־שש שנים בתחום, בתיקי פשיטות רגל ופירוקים שהצטברו כתוצאה מכך שעבדתי בכנ"ר. אני חושב שאני ראוי להיות ברשימה בגלל הניסיון הזה".

עו"ד אמיר סטמרי: "קבלת תיקים כאלה היא הבעת אמון מצד הכנ"ר, וזה נחמד, אבל אלו לא התיקים שמהם מתפרנסים. אין כזו כמות גדולה של תיקים, והתיקים הגדולים גם ככה מגיעים מהבנקים יחד עם עורכי דין שהבנקים ממנים.

"מה שייצא מהעתירה זה שיהיו 200 עורכי דין, שכל אחד מהם יקבל תיק עם שכר טרחה של 500 שקל, וכולם יהיו מבסוטים".

עו"ד מיטל צפורני (ולד־צפרוני): "אני מודעת לזה שאני מופיעה ברשימה. זה בגלל המקצועיות שלי: אני מתעסקת בתחום כבר שש שנים".

עו"ד דן הלפרט (מרום־הלפרט): "אין לי בעיה שיפתחו את העניין למכרז. מי שנמצא ברשימה הם אנשים ראויים ומתאימים לתפקיד, שיכולים לנהל את התיקים בצורה מקצועית".

עו"ד שרונה שטיינברג־ליפשיץ: "אני עובדת הרבה שנים בתחום, וזה מה שהכנ"ר מחפש. ככל הנראה, מפני שעבדתי פעם בכנ"ר הוא יודע שזאת המומחיות שלי ושאני אעשה את עבודתי על הצד הטוב ביותר".

סירבו להגיב: עורכי הדין עופר שפירא (צלרמאיר־פילוסוף), רונן בצלאל, איתן צנעני וערן אטלס.

לא העבירו תגובה עד לסגירת הגיליון: עורכי הדין רוני כהן, מאלק עמרור, אורית לוין, יואב גמרסני, אלונה בומגרטן־שהרבני, איל ארנברג, משה דרפנר, ערן קאופמן, שגיא שוורץ ואילן מוריאנו.

תגיות