אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המסים עדיין תקועה ולעוה"ד נמאס: "ככה לא מנהלים משבר"

רשות המסים עדיין תקועה ולעוה"ד נמאס: "ככה לא מנהלים משבר"

לעו"ד טל עצמון, מנהל מחלקת המסים בגולדפרב ושות', יש בטן מלאה על מה שקורה ברשות המסים. "זה כבר ממש לא מעניין את מי תביאו, העיקר שתביאו"

11.05.2008, 10:33 | הדר קנה

"צריך ללמד בפקולטות למינהל עסקים את הדרך שבה מנהלים את רשות המסים בשנה וחצי האחרונות, ללמד כיצד לא מנהלים משבר", כך אומר עו"ד טל עצמון, מנהל מחלקת המסים של משרד גולדפרב, לוי, ערן, מאירי ושות'.

עו"ד עצמון מתוסכל ממצבה של רשות המסים. בתור מנהל מחלקת המסים במשרד הוא מבלה זמן ניכר מול פקידי הרשות ובעיקר מול המחלקה המקצועית שלה, סגני פקידי השומה הבכירים והמחלקה המשפטית. לדבריו המצב נהפך לבלתי נסבל: "יש משברים בכל חברה. לפעמים המנהלים הבכירים עוזבים, והדבר הכי אלמנטרי הוא קודם כל לבחור מנהל חדש. ברשות המסים קרה דבר מדהים. כבר שנה וחצי עברו מאז ההתפטרות של המנהל הקודם, ולא מצאו מחליפים למי שעזב. תמצאו כבר מישהו, אתם לא מבינים שאנשי הרשות סובלים? זה כבר ממש לא מעניין את מי תביאו, העיקר שתביאו".

עצמון. מתוסכל ממצבה של רשות המסים, צילום: אוראל כהן עצמון. מתוסכל ממצבה של רשות המסים | צילום: אוראל כהן עצמון. מתוסכל ממצבה של רשות המסים, צילום: אוראל כהן

עצמון הצטרף למשרד גולדפרב ב־1995 והקים בו את מחלקת המסים, שכוללת צוות של כ־13 עורכי דין. לדברי עצמון, 70% מפעילות המחלקה היא ייעוץ מס נלווה ללקוחות קיימים של המשרד, ו־30% היא שירותי ייעוץ מס ללקוחות חיצוניים. בין לקוחות המשרד נמצאת אשת העסקים שרי אריסון, שבה מטפל המשרד עם עו"ד פנחס רובין ממשרד גורניצקי, בנק הפועלים, קבוצת אי.די.בי, קבוצת יצחקי, ניו קופל, אזורים, גב־ים ואנליסט.

אי־ודאות גדולה

מאז פרצה פרשת רשות המסים, בינואר 2007, נראה כי הרשות אחוזת שיתוק. פרויקטים ורפורמות שונות שתוכננו עוכבו או נעצרו. רבים מרואי החשבון ובעלי התפקידים האחרים שתלויים ברשות המסים אומרים שהם מרגישים תקועים. לטענתם, המערכת פוחדת לקבל החלטות, פקידים מפחדים להעביר שומות המתבססות על הערכות של אנשי הרשות, ומגלגלים את ההחלטה לפתחם של היועצים המשפטיים.

מנהל הרשות הנוכחי יהודה נסרדישי מכהן כבר יותר משנה בתפקידו, אך מתקשה לתפקד. ועדת איתור פועלת חודשים ארוכים למציאת מחליף, דבר שמקשה עליו לקבל החלטות לטווח ארוך. כמו כן, עובדים רבים מתוך רשות המסים מעדיפים לעזוב את הרשות, ואלה שנשארים מתפקדים תחת אי־ודאות גדולה.

עו"ד עצמון סבור שהתנהלות רשות המסים הפכה לבלתי נסבלת: "שנה וחצי לא מינו אנשים לתפקידים חדשים, אנשים עוזבים, יש פקידי שומה שמנהלים בלי סגן, סמנכ"לים שעובדים ללא מנכ"ל. הם עובדים שם בחוסר כוח אדם. אנשים נהפכו שם למתוסכלים ועזבו. לפחות פעם בשבוע אני מקבל טלפון של אנשים טובים מתוך הרשות ששואלים אותי אם יש מקום אצלנו במשרד".

ממה זה נובע לדעתך?

"ראית פעם חברה ציבורית שמתנהלת שנה וחצי ללא מנכ"ל? אני משמש דירקטור בחברת שיכון ובינוי ולפני כמה חודשים אורי שני עזב אותנו בהפתעה. הדבר הראשון שעשתה החברה היא למצוא מחליף. ראית פעם חברה שמתנהלת בלי מנכ"לים, בלי סמנכ"לים ולא יודעת אם מתכוונים למזג אותה או לא? ברשות המסים זה מתנהל כך כבר שנה וחצי".

אין את מי לשאול איך זה משפיע בפועל?

"חברות גדולות רוצות ודאות בסוגיית המס של עסקאות גדולות, אז הן רוצות שאני אציף את הסוגיה, ואין לי את מי לשאול ברשות המסים. אתמול טיפלתי בעסקה של 300 מיליון שקל. יש בעסקה הזו סוגיות מס קשות. התייעצתי עם חבורה מכובדת של יועצי מס וכולם הסכימו שאין למי ללכת ברשות ולשאול. החלטנו לא לשלם מס על העסקה וזהו. הגשנו דו"ח ובו חוות דעת בה טענו שאחוז המס שמגיע בעסקה הוא אפס. זה לא קרה כי אנחנו לא רוצים לשלם מס, אלא כי אין עם מי להתייעץ. אולי יום אחד רשות המסים תתקוף אותנו על זה, ואולי זה ייעלם. רשות המסים לא יכולה לבדוק את הכול".

הם לא מקבלים החלטות בכלל?

"אין להם רצון להתמודד עם הסוגיות הקשות. שוקי ויטה טיפל בתיקים קשים (ארקדי גאידמק, זאב רוזנשטיין ולב לבייב - ה.ק), כעת הוא במשפט על אותם תיקים".

את מי אתה היית ממנה למנהל רשות המסים?

"אני כרגע בגישה של רק תביאו מישהו. תראי מה עשו לזאב פלדמן ומה עושים לאלכס הילמן עכשיו. אתם רוצים את הילמן? תסדרו את סוגיית ניגוד העניינים, ואם לא - תשחררו אותו".

עצמון מכוון בכך לסוגיית המינוי של זאב פלדמן למנהל רשות המסים. פלדמן היה המועמד המוביל לתפקיד, אך הסיר את מועמדותו בעקבות חשיפת "כלכליסט" שלא דיווח לוועדת האיתור על כך שמסר עדות במשטרה בנוגע לייצוגו את ארקדי גאידמק בפרשת השומות של שוקי ויטה. מרגע שפלדמן הודיע על הסרת מועמדותו החלה הוועדה לבדוק את סוגיית ניגוד העניינים של המועמד המוביל אלכס הילמן כדי שמצב דומה לא ייווצר שוב.

גם כלפי רשות ניירות ערך יש לעו"ד עצמון בטן מלאה, בעיקר בסוגיה של חלוקת אופציות. "כשמחלקים אופציות בחברה למנכ"ל זה מעניין עיתונאים ואת רשות ניירות ערך", הוא אומר. "אני חושב שזה טיפה פופוליסטי מצדם. יש הבדל אדיר בין בעלי שליטה שלוקחים כסף לעצמם לבין חלוקות אופציות למנכ"ל. חלוקה כזו מתרחשת אחרי משא ומתן רציני בין הבעלים למנכ"ל, לכן ההתנהלות של הרשות היא מוגזמת ואף גורמת לחברה עודף של הוצאות מיותרות. הדיון אם לתת למנכ"ל של חברה 10 מיליון או 20 מיליון צריך להיות ציבורי ולא מעניינה של הרשות. אם הכול נעשה בתום לב עם גילוי מלא, מה הם רוצים מהחברות?".

"צריך להוריד את הכובע שהם ממשיכים לתפקד בכלל"

עו"ד משה שקל ממשרד שקל ושות': "חלה פגיעה דרמטית ביכולת של רשות המסים, החל מאנשי המחלוקות המקצועיות בקצה הפירמידה ועד פקידי השומה. זה מתבטא בכך שאישורים שנראים על פניו טריוויאליים עוברים להרבה אנשים לצורך אישור. יש התיישרות לקו זהיר ופחות ליברלי. יש עודף 'משפטיזציה'. כל דבר צריך לעבור אישור של המחלקה המשפטית. זה יצר צוואר בקבוק במחלקה והתמשכות עד אין קץ של תהליכים. מצד שני צריך להוריד את הכובע בפני מי שמצליחים לתפקד ברשות שהמנהל בה לא מקבל גיבוי ראוי משר האוצר".

עו"ד אלי דורון ממשרד דורון־טיקוצקי־עמיר: "ישנה תחושה שיש יותר זהירות בטרם מתקבלות החלטות ברשות. יש משנה זהירות כלפי כל דבר שחורג מדפוס ההתנהגות הרגיל ודורש מעוף או חשיבה, עצם אי־קבלת ההחלטות מעבירה את העניין לערכאות שיפוטיות. הם פשוט מעדיפים שבית המשפט יקבל את ההחלטה במקומם. זה יוצר עומס על מערכת המשפט הן בנושאי מס פלילי והן בנושאי מס אזרחי".

עו"ד אודי ברזילי (לשעבר יועץ משפטי במס הכנסה): "לאור התמשכות החקירות ומכיוון שלא נראה שיש מועד לסיומן, צריך להוריד את הכובע בפני אנשי רשות המסים שממשיכים לתפקד בכלל, כשכל אחד מהם יושב וחושב על החרב המתהפכת מעל ראשו. עם זאת הם עדיין מקבלים החלטות לאט מדי ועדיין נותנים תשובות שליליות רבות מדי".

עו"ד ענת טנא ממשרד אלתר ושות': "המצוקה הגדולה נובעת מהעובדה שאחרי הזעזוע הגדול שעבר על רשות המסים אין מינוי של קבע למנהל. כשאין ראש שיש לו גיבוי מלא וסמכויות מלאות יש קושי לאגף להתנהל בצורה שבה הוא צריך להתנהל. יש המון משרות חסרות ברשות המסים שאף אחד לא ממלא".

תגיות