אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום תיקבע אלופת הפרמיירליג : מפסידים בדרך להצלחה

היום תיקבע אלופת הפרמיירליג : מפסידים בדרך להצלחה

צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד הפסידו בשנה האחרונה 132 מיליון ליש"ט כדי להגיע למחזור האחרון עם סיכוי לזכות באליפות

11.05.2008, 09:54 | אוריאל דסקל
היום ב-17:00 תשחק מנצ'סטר יונייטד בוויגאן משחק אליפות במחזור ה-38 והאחרון של הפרמיירליג. באותה השעה, במרחק 265 ק"מ מוויגאן, יתקיים משחק אליפות נוסף בין צ'לסי לבולטון בסטמפורד ברידג', שבלונדון. אם יונייטד תנצח - היא תזכה באליפות. אם תפסיד נקודות, וצ'לסי תנצח - האליפות תהיה של אברם גרנט.

שתי שאלות: לאיזה משחק אליפות לוקחים את הגביע, שיוענק בטקס חגיגי בסיומו? וכמה הפסידו הקבוצות כדי להגיע לרגע השיא הזה?

תשובה ראשונה: הגביע המקורי יהיה בוויגאן. בסטמפורד ברידג' תונח רפליקה (אבל לשחקניו של רומן אברמוביץ' לא יהיה אכפת לשתות שמפניה מעותק זול). תשובה שנייה: היום הזה עלה לשתי הקבוצות בהפסדים של 132 מיליון ליש"ט בשנת 2007.

טובעים בדרך 

אם בעבר מנצ'סטר יונייטד היתה קבוצת הפרמיירליג היחידה שמסיימת מדי שנה ברווח אדיר, הרי שמאז שמשפחת גלייזר רכשה את המועדון העשיר - ערך מותג של 1.8 מיליארד דולר (מקום 1 ברשימת "פורבס") והכנסות של 212 מיליון ליש"ט בעונה (מקום 2 ברשימת "דלויט") - הקבוצה טובעת בחובות.

אמנם בינואר הודיע דיוויד גיל, מנכ"ל יונייטד, שרווחי המועדון בשנת 2007 היו 75 מיליון ליש"ט, אך הדו"חות המלאים מראים שהחברה-אם של הקבוצה הפסידה 58 מיליון ליש"ט ב-2007.

הגלייזרים, שלקחו הלוואה ענקית כדי לרכוש את המועדון ב-2005, שעבדו את יונייטד לחובות הגדולים בהיסטוריה של הכדורגל האנגלי, אבל לא צמצמו את ההוצאות כדי לרכוש שחקנים לחיזוק. בסך הכל, יונייטד חייבת סכום מדהים של 764 מיליון ליש"ט, שכוללים 56 מיליון ליש"ט שהיא חייבת למועדונים שמהם רכשה שחקנים.

ההפסדים הגדולים נובעים גם מתשלומי ריבית ענקיים על החובות - 22 מיליון ליש"ט בשנה. את החובות תצטרך יונייטד לשלם עד 2016, אלא אם כן תיקח הלוואה חדשה - משימה די בלתי אפשרית במצב השוק הנוכחי.

הגלייזרים הוציאו הרבה כסף כדי לתת גב למנג'ר האהוב אלכס פרגוסון ולרכך את ההתנגדות העזה של האוהדים לרכישת הקבוצה על ידיהם.

האוהדים טענו בזמנו, ודי בצדק, שההלוואות יהפכו את יונייטד לבור של חובות ושהם ייאלצו לשלם יותר על כרטיסים כדי לכסותם.

הגלייזרים מצדם מנסים להוכיח שלמרות המספרים הלא מחמיאים הם לא יהססו להוציא כסף כדי לחזק את הקבוצה. "המשפחה ממשיכה לנהל את יונייטד כעסק", הודיע דובר המשפחה, "והמודל שלנו מתבסס על הצלחה על המגרש כדי להגדיל את ההכנסות מחוצה לו. החובות יכוסו".

הדרך של רומן 

גם צ'לסי מפסידה כסף, אבל לה יש שוגר דדי, רומן אברמוביץ', והוא לא צריך הלוואות. האוליגרך הוציא עד כה 578 מיליון ליש"ט כדי לרכוש את צ'לסי ולהפוך אותה לאחת מהגדולות באירופה ולבטח הקבוצה בעלת התקציב הגבוה באירופה - 300 מיליון ליש"ט.

פיטר קניון, המנכ"ל, אמר לפני שלוש שנים שעד 2010 המועדון יהיה ב"ברייק איבן", אבל אחרי שאת 2007 סיימה הקבוצה בהפסדים של 74 מיליון ליש"ט ציין ששאיפות הברייק איבן "אמביציוזית" ושהמטרה היא "להגיע קרוב ככל האפשר". קשה לראות את זה קורה. צ'לסי אמורה להוציא בקיץ עשרות מיליונים על בניית הסגל לפי החזון של אברם גרנט - כולל הוצאה אפשרית של 80 מיליון ליש"ט על רכישת קאקה או ליאו מסי, החלומות הרטובים של אברמוביץ'.

הדרך השלישית 

מנכ"ל ארסנל קית' אדלמן יעזוב את המועדון בקרוב. אדלמן, המנכ"ל מאז 2000, הוא המוח מאחורי המעבר המוצלח לאצטדיון החדש והפיכתה של הקבוצה לאחד ממותגי הכדורגל החזקים בעולם - ערך מותג של 1.2 מיליארד דולר (מקום 3 ברשימת "פורבס") והכנסות של כ-177 מיליון ליש"ט בעונה (מקום 4 ברשימת "דלויט").

לפי הדיווחים, אדלמן פוטר על ידי הדירקטוריון. ההרגשה היתה שההתנהלות הקמצנית של אדלמן מקשה על המנג'ר ארסן ונגר להתמודד בעולם של מנצ'סטר יונייטד וצ'לסי, וזה הוכח שוב העונה.

ארסנל, בניגוד ליריבותיה, מסיימת את העונה ברווחים, אבל תקרת המשכורת שאדלמן הנהיג במועדון היא מהנוקשות באירופה, וגרמה לאיבוד שחקנים כגון אשלי קול, מתיו פלאמיני ובקרוב גם אלכס חלב. הקמצנות גם מנעה מוונגר להביא שחקנים שחשק בהם, כגון פרנק ריברי ואלכס פאטו.

"ונגר לא הסתדר עם אדלמן", אומר כתב אנגלי שמסקר את ארסנל, "אדלמן הוא לא איש כדורגל. הוא מנכ"ל עסקי שהפך את ארסנל לעסק רווחי, אבל על הדרך שכח שאוהדי ארסנל משלמים על הכרטיסים הכי יקרים בעולם ורוצים לראות כוכבים גדולים ותארים".

דני פיזמן, בעל המניות הגדול ביותר בדירקטוריון (כ-25%), הודיע לאנשיו: "תמצאו את איש הכדורגל הטוב ביותר לתפקיד, ומהר". החיפוש יהפוך את הקיץ של ארסנל לקריטי ומעניין, במיוחד לאור העובדה שונגר צריך סכומים גדולים כדי לחזק את קבוצתו.

"ארסנל חייבת לנצח במינוי המנכ"ל וחייבת לנצח מחוץ למגרש בשוק ההעברות עם קניות חכמות", כותב מיילס פאלמר, הגורו של אוהדי ארסנל בבלוג שלו, "אם לא תנצח, תפסיד גם בשנה הבאה על המגרש".

תגיות