אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר מותו של בני גאון - מה יקרה לחברת האחזקות? צילום: אביגיל עוזי

לאחר מותו של בני גאון - מה יקרה לחברת האחזקות?

בני גאון הותיר אחריו חברה מלוכדת עם שלוש זרועות עצמאיות וחזקות, אבל לכתו מההגה מותירה אותן ללא דבק מאחד. בקרוב יידרשו בחברה לחשוב על יורש ראוי, שיממש את התוכניות שהתווה גאון עצמו

12.05.2008, 09:17 | נעמה סיקולר

גאון אחזקות, שהוקמה לפני כעשור, היא חברת אחזקות שמשקיעה בשלושה תחומי פעילות עיקריים: תחום הקמעונאות והסחר, שבו האחזקה הבולטת היא החברה אייס אוטו דיפו; תחום האגרו (באמצעות גאון אגרו), שבו האחזקה הבולטת היא חברת צינורות המזרח התיכון; ותחום השירותים הפיננסיים, באמצעות גאון השקעות.

בסך הכל מדובר באימפריה בינונית בגודלה, הנסחרת לפי שווי שוק של 217 מיליון שקל. באמצע 2007 נוספה לקבוצה זרוע פעילות חדשה בתחום הנדל"ן, שלה כמה השקעות קטנות בישראל ותוכניות גדולות להשקעת עשרות מיליונים בחו"ל.

שותפיו ומכריו של גאון התקשו אתמול לומר בבירור מה יהיה על הקבוצה ביום שאחרי לכתו של המייסד. מנכ"ל חזק וותיק (שי פרמינגר), חברת אחזקות מסועפת, בנים ובת שלא סימנו עצמם כיורשים - כל אלה הקשו עליהם להעריך לאן עכשיו. חלקם אמרו שלא לציטוט כי ייתכן שבימים הקרובים נגלה כי בני, שלא נהג להשאיר דבר ליד המקרה, השאיר אחריו גם הוראות להמשך הדרך.

מצנח זהב פוסט־מורטם

בינתיים, מתברר כי גאון פעל לפי אותו ההיגיון - לפחות מהבחינה הפיננסית של הבטחת משכורת למשפחתו: בדיקת "כלכליסט" מעלה כי בדוחות הכספיים של החברה מסתתר סעיף המבטיח לגאון 18 חודשים של תשלום המשכורת שאושרה לו בראשית מאי 2007 - גם לאחר מותו. מדובר בשכר של 142 אלף שקל, רכב צמוד וטלפון סלולרי.

החשש הוא לא לגורלה של הקבוצה: גאון מותיר אחריו מורשת מסודרת ויציבה, והחברות שבקבוצה מונהגות בידי הנהלות מנוסות ודירקטוריונים מכובדים שישמרו עליהן גם לאחר לכתו של האב הגדול. בשוק ההון העריכו אתמול כי הקבוצה תשאר בדבוקה אחת, עם מנהיג אחד. מימושים כנראה שאינם על הפרק כרגע, לפחות לא בליבת העסקים.

אבל החלל הגדול שנפער הוא החיסרון בדבק המחבר את כל נדבכי הפעילות, "מוביל המחנה". אחד השמות שהועלו בהקשר זה הוא שמו של הבן, משה גאון - איש פרסום ותיק שהוכשר לתפקיד בחופזה ורק בחודשים האחרונים.

"בני משאיר בלכתו חלל גדול", אמר אתמול בני שריג, מנכ"ל צינורות המזרח התיכון מקבוצת גאון. "כגודל פועלו במשק, כגודל החזון שלו וכגודל היכולת שלו לייצר למנכ"לים סביבת עבודה. יחד עם זה, אם מסתכלים על צינורות המזרח התיכון, יש לחברה את שדרת הניהול שלה. קומה אחת למעלה גם בגאון אגרו יש קבוצה של מנהלים מוכשרים, וגם בגאון אחזקות יש אנשי עסקים שכל אחד מהם מוביל ממלכה משל עצמו, והם התקבצו סביב בני".

מי יהווה את הדבק?

 

"אם היית שואלת אותי לפני עשר שנים, כשהקימו את גאון אחזקות, הייתי אומר שבני הוא הדבק ובלעדיו הטיל לא יתרומם. אבל היום זו מערכת מבוססת, מאורגנת בשלוש חטיבות עצמאיות. זה לא שמחר אנשים לא ידעו מה לעשות. בלי לגרוע כהוא זה מהתרומה של בני, מדובר בחברה שהיא ישות בפני עצמה. יגיע יום שבצורה מבוקרת לחלוטין ימנו משהו לתפקידים בהם הוא נשא".

אתה כבר יכול לזהות מי זה יהיה?

 

"לא. אני כן יכול לומר שאנשים רבים, ובהם אני, ניתקל בשבועות הקרובים בשאלה 'מה בני היה אומר'".

תוכניות ההמשך: פיתוח אייס בטורקיה והשקעות בפלמחים

גם קובי מויסה, מנכ"ל אייס, התקשה לדבר בבירור על היום שאחרי. "אנחנו חברה ציבורית יש דירקטוריון והנהלה ואני מניח שהדירקטוריון יצטרך להחליט מי יקח על עצמו את התפקיד של בני ואני ממש לא יודע להגיד מי זה יהיה אבל ברמת הניהול השוטף זה לא צריך להשפיע. האובדן הוא ברמה האישית. הוא היה איש איתו הייתי מתייעץ מתלבט ומדבר אבל הוא ממש לא היה מעורב בניהול השוטף מעבר לניהול של דירקטוריון".

אין לי שום יכולת לתת על תכניות עתידיות של החברה", אמר אתמול גם מוטי דבי, יו"ר גאון אגרו. "אני לא יודע לאן נלך. המערכת צריכה להתייצב ואחרי זה נתחיל לשאול שאלות. מה שברור הוא שתהיה המשך תנועה חלקה של החברה. מאז שבני עזב את כור הוא הקים חברה לתפארת וברור שהאיש השאיר נעליים גדולות".

מי שסימן אתמול כיוונים ראשוניים היה פרס וינקלר, חבר דירקטוריון בקבוצה. "לפני שבוע הייתה לנו פגישה בנושא תכניות עתידיות", גילה אתמול. "דיברנו על תכניות המשכיות של החברה, נושאים כמו פיתוח רשת אייס בטורקיה, תכניות של קרן המים והשקעות במפעל ההתפלה בפלמחים והגדלת כמות המים המותפלים בהם, וכמובן בנוגע לגאון שוקי הון, שבעבורה תיכננו שיתוף פעולה עם אחד מבתי ההשקעות הגדולים בשוק בארץ. בעקבות מותו של בני התכניות יתעכבו עד שהדברים יחזרו למסלולם, אבל בתום ימי האבל נטפל בהן".

משה גאון, היורש הטבעי? 

מי שנראה כעת כמועמד אפשרי להחליף את גאון הוא בנו משה, פרסומאי ואיש תקשורת ואסטרטגיה ותיק המוכר כמנכ"ל לשעבר של משרד הפרסום באומן בר ריבנאי. לאורך השנים הוזכר לא אחת החיבור העסקי בין גאון הצעיר לאביו — למשל, בעת שמשרד הפרסום בניהולו החזיק חוזה ריטיינר עם חברת האופנה H&O שבבעלות גאון החזקות.

משה גאון, בעל תואר שני בפרסום מאוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו, החל בחודשים האחרונים להיכנס למעורבות גדולה יותר בעסקיו של האב, אם כי לא באופן מסודר ופורמלי. "המעורבות שלו באמת התגברה בחודשים האחרונים", מודה וינקלר. "הוא היה מעורב בחלק מהדירקטוריונים ופעל כיו"ר הוועדה האסטרטגית של החברה, ואנחנו, בעלי המניות הגדולים, ראינו את ההתערבות שלו כדבר ברוך".

אבל הוא מעולם לא ישב בניהול של החברה.

 

"נכון, אבל בסך הכל הוא הכיר את החברה, ומתוך הדברים שנאמרו בחודשים האחרונים אנחנו מבינים שבני ייעד אותו כחלק מההמשכיות שלו. הדברים יבואו לידי ביטוי בצורה יותר יסודית בהמשך. אנחנו נשב ונתגבש, סמי שמעון ייתן את ההחלטות שלו ונמשיך קדימה".

תגיות