אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההמלצה להעמיד לדין נושאי משרה בבנק למסחר מרתיחה את עורכי דינם צילום: יריב כץ

ההמלצה להעמיד לדין נושאי משרה בבנק למסחר מרתיחה את עורכי דינם

עורכי הדין המייצגים את בכירי הבנק למסחר תוקפים בחריפות את הודעת המשטרה שלפיה תמליץ להעמיד את לקוחותיהם לדין פלילי. לטענתם, אפשר לנהל נגדם הליך אזרחי בלבד

13.05.2008, 10:15 | אביעד גליקמן

"לא מובן לנו מהי האחריות הפלילית ועל בסיס מה יכול להיות מוגש כתב אישום. החלטת המשטרה להמליץ להעמיד לדין ולהעביר את התיק לבחינת הפרקליטות היא החלטה מוזרה", כך אמר אתמול עו"ד יוסי בנקל, פרקליטו של משה ליבוביץ, מנכ"ל הבנק למסחר לשעבר, בתגובה להחלטת המשטרה להעמיד לדין את רוב המנהלים והדירקטורים בבנק בגין אחריותם לאי־מניעת המעילה שביצעה אתי אלון.

המשטרה, שמסרה את המלצותיה שלשום, סבורה שניתן לייחס למעורבים עבירות שונות של הפרת אמונים של נושא משרה בתאגיד וכן עבירות על החוק הבנקאי. תיק החקירה יועבר בימים הקרובים למחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, וזו תחליט אם להגיש כתבי אישום נגד המעורבים.

גורמים המקורבים לחקירה במשטרה טוענים שהממצאים בנוגע להתנהלות הבנק הם חמורים מאוד. לדבריהם, מהחקירה עלתה שורה של כשלים של נושאי המשרה, שהתבטאו באי־קיום נהלים והתעלמות מתמרורי אזהרה רבים. הגורמים אמרו שמעשי נושאי המשרה מהווים עבירות פליליות.

בעלי התפקידים לשעבר בבנק הגיבו להחלטה בתדהמה. "זהו בלון נפוח שיתפוצץ למשטרה בפנים", אמר עו"ד עופר צור ממשרד גורניצקי המייצג את היו"ר לשעבר של הבנק שמיל ובר. לדבריו, הסעיפים שעליהם ממליצה המשטרה להעמידם לדין הנם סעיפים שמיועדים למי ששיתף פעולה בהונאה ולמי שכתוצאה מההונאה ומהפרת האמונים נהנה מכך.

מדובר לטענתו בסעיפים שאינם קשורים לפרשה זו, שבה הובהר מעל לכל ספק כי למנהלים ולדירקטורים לא היתה יד במעילה. "מעולם לא פגשתי סיטואציה במסגרתה מחילים דיני רשלנות אזרחיים על דיני עונשין", אומר צור. "ברגע שאומרים שאילו הדירקטוריון היה ערני יותר, אזי היתה נמנעת המעילה - אונסים את חברי הדירקטוריון למשפט הפלילי שאינו מתאים לסיטואציה".

דרור ויגדור, עורך דינו של סמנכ"ל הבנק לשעבר אמיר פרג, אומר כי בעבירות פליליות מסוג זה, כאשר המשטרה ממליצה להעמיד עליהן לדין, צריך להוכיח כוונה פלילית, דבר שלטענתו חסר במקרה זה. "אם הכוונה למעילה לא מוכחת, כלומר שפרג או מישהו אחר מנושאי המשרה לא ידע על המעילה אזי אין פה עבירה פלילית. היחידה שהיתה לה כוונה פלילית היא אתי אלון", אומר ויגדור.

"ישנו משפט אזרחי, שגם בו יש הסכמי פשרה שעל פיהם אין כל הודאה באחריות נושאי המשרות", אומר עו"ד צור. "לא עולה על דעתי שקרוב לשבע שנים אחרי הפרשה תתחיל הפרקליטות בהכנת כתבי אישום שבירורם ייקח מחמת היקפו יותר מעשר שנים ויעלה עשרות מיליוני שקלים. אין צורך לעורר את השד בפרשה זו, בוודאי לא כלפי אנשים שלא היתה להם יד ורגל במעילה אלא רק נפגעו ממנה".

עו"ד אלי זהר ממשרד זליגמן, המייצג חמישה דירקטורים בפרשה, אמר: "אם יוגש כתב אישום, הדירקטורים יבחנו את חומר הראיות ויקיימו את המשפט במלוא המרץ. הם יצטרכו להוכיח שלא ידעו על המעילה ולא יכלו למנוע אותה".

עו"ד ויגדור הוסיף: "יש לזכור שלא תמיד הפרקליטות מקבלת את ההמלצה. במקרה הזה אני לא חושב שיש מקום להעמיד מישהו לדין ובטח שלא את פרג. גם אם משהו בביקורת של הבנק על העובדים היה משובש, אזי זאת לא עבירה פלילית". בפרקליטות סירבו להגיב על הודעת המשטרה ועל טענות עורכי הדין. לדבריהם, הם כרגע לא צד בנושא ועליהם לבחון את הראיות שיקבלו בימים הקרובים.

לדברי עוה"ד אריאל צמח ויהודה ויינשטיין המתמחים בעבירות צווארון לבן, "עבירת הפרת אמונים בתאגיד מאפשרת להטיל אחריות פלילית על מנהלים ודירקטורים בחברה אם נהגו במסגרת תפקידם באופן שאינו מתיישב עם האינטרס של הבנק ובכך יביאו לפגיעה בבנק". לדבריהם, גם אם המנהלים והדירקטורים ידעו על ביצוע מעשי הגניבה או חשדו, ועצמו את עיניהם ולא התערבו כדי למנוע את המעשים, ניתן להרשיעם בהפרת אמונים.

רקע: המעילה של אתי אלון הביאה לקריסה

הבנק למסחר קרס ב־2002 בעקבות המעילה של אתי אלון, ששימשה כמנהלת מחלקת השקעות בבנק. אלון גנבה כ־250 מיליון שקל במשך חמש שנים כדי לכסות את חובות ההימורים של אחיה עופר מקסימוב בשוק האפור. השניים נידונו ל־17 שנות מאסר.

לאחר שהתברר שלאלון לא היו שותפים מתוך הבנק, ולאחר שירד העשן מהחקירה העיקרית, הפרקליטות הורתה ליאחב"ל בסוף 2005 לבחון את אחריותם הפלילית של הדירקטורים ונושאי המשרה, ולבדוק אפשרות לייחס להם עבירות של אחריות מנהלים בתאגיד.

במקביל לחקירה הפלילית הגיש ב־2005 הכנ"ר תביעה אזרחית בסכום של כ־271 מיליון שקל כנגד 35 גורמים בטענה לאחריותם לקריסת הבנק. בין הנתבעים היו גם הדירקטורים ונושאי המשרות הבכירות בבנק, בהם היו"ר שמיל ובר, המנכ"לים אלי אונגר ומשה ליבוביץ והסמנכ"ל אמיר פרג.

 

נכון לעכשיו מתגבשת פשרה במסגרת ההליך האזרחי עם הדירקטורים ונושאי המשרות הבכירות, שלפיה חברת הביטוח שביטחה אותם, ניו המפשייר אינשורנס, תשלם כ־2.5 מיליון דולר לסילוק התביעה נגדם. לפי ההסכם המתגבש אחריותם של הדירקטורים תוכחש, אך כל אחד מהם ישלם מאות אלפי שקלים.

תגיות