אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות השקעה פרטיות מגלות את קמבודיה צילום: איי פי

קרנות השקעה פרטיות מגלות את קמבודיה

גורו ההשקעות ג'ים רוג'רס מייעץ לאחת הקרנות המתכוננות להשקיע 450 מיליון דולר במדינה שבה כשליש מהתושבים חיים על פחות מ־50 סנט ליום

15.05.2008, 09:14 | בלומברג

קרנות השקעה פרטיות גילו את קמבודיה, המדינה שרק לפני שלושה עשורים החרימה כספים תחת שלטון החמר רוז' וכעת מנסה למשוך השקעות ב־6 מיליארד דולר לצורך שיקומה.

קרן ליאופרד קפיטל וקרן ההשקעות והפיתוח קמבודיה נמנות עם הגופים המתכוונים להשקיע 450 מיליון דולר בארץ השנייה בעונייה מבין עשר מדינות דרום־מזרח אסיה. קרן קמבודיה זוכה לייעוץ מג'ים רוג'רס, המשקיע הנודע שחזה את עליית מחירי הסחורות עוד בשנת 1999, וממארק פאבר, שחזה מבעוד מועד את המשבר בשוקי אסיה ב־1997. הכספים יושקעו במיזמי נפט וגז, תיירות, חקלאות, מוסדות פיננסיים, תשתיות ונדל"ן. חברת BHP ביליטון ממלבורן, חברת הכרייה הגדולה בעולם, היא אחת המתחרות על זיכיונות לחיפוש ולכרייה של ברזל, זהב ומינרלים.

"לקמבודיה יש משאבים טבעיים בשפע, אנשים שאפתנים וגם כמה נכסים", הסביר רוג'רס שייסד את קרן הגידור קואנטום עם ג'ורג' סורוס בשנות השבעים, ומשמש יו"ר חברת רוג'רס הולדינגס. דאגלס קלייטון, מייסד קרן ליאופרד קפיטל, המנסה לגייס 100 מיליון דולר, אמר כי "קמבודיה עברה שינוי גדול, וסוף סוף המשקיעים ערים לכך". ההשקעה הראשונה של ליאופרד קפיטל היא מיזם מגורים בסיים ריפ, האמור להניב תשואה של 60% בשנה", אמר קלייטון.

כלכלת קמבודיה צמחה בשנת 2007 ב־9.6%, לאחר שצמחה בשיעורים מעט גבוהים יותר בשלוש השנים שקדמו לה, לפי נתוני הבנק העולמי. כשליש מהאוכלוסייה במדינה מתקיימת על פחות מ־50 סנט ליום, ו־90% מהתושבים מתגוררים באזורים כפריים. "קמבודיה נמצאת בתחילת הצמיחה שלה", סבור ג'וליאן קיניץ, פקיד מקרן המימון של סוכנות הפיתוח הצרפתית פרופארקו. "היא כמו בנגקוק לפני 20 שנה, או הו צ'י מין סיטי לפני עשור".

מחסור בהון

"בקמבודיה יש מחסור רציני בהון אנושי ובהשקעות", סבור מרווין יאו, ממייסדי קרן ההשקעות פרונטיר אינווסטמנט, המתעתדת להשקיע עד 100 מיליון דולר בבתי חולים, מיזמי תקשורת, תשתיות, בנקים וחקלאות.

אבל לא כולם אופטימיים: סוכנות הדירוג הפרטית טרנספרנסי אינטרנשיונל מברלין דירגה את קמבודיה במקום ה־162 מתוך 179 מדינות במדד השחיתות העולמי שפרסמה אשתקד. בקמבודיה גם אין בורסה לניירות ערך, אף שהיא אמורה להיפתח בשנת 2009.

"הקרנות יצטרכו לפצות את המשקיעים על הסיכונים הגבוהים", סבור קלווין צ'אן, סגן נשיא בפרטנרס גרופ, שמנהלת קרנות השקעה וקרנות גידור. בשנה שעברה הניבו השקעות של קרנות פרטיות באסיה תשואה ממוצעת של 67.5%, לפי "המרכז לחקר השקעות פרטיות באסיה" שנמצא בהונג קונג. אך צ'אן סבור כי לא כדאי למשקיעים פרטיים לשים את כספם בקרנות ההשקעה. "המדינה חסרה יציבות פוליטית, ונוסף על כך החוקים והתקנות עדיין אינם מוסדרים".

סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור'ס העניקה לקמבודיה דירוג B+ - שתי רמות מתחת לשכנתה וייטנאם. "אני לא מאמין שקרנות ההשקעה הפרטיות יתרוממו בקמבודיה לפני שתוכח הצלחתן בוייטנאם, שבידיה המפתח לביטחון המשקיעים באזור הודו־סין", סבורה קתלין נג, מנהלת השקעות במרכז למחקר השקעות פרטיות.

בדו"ח של סטנדרד אנד פור'ס מהחודש שעבר נכתב כי הממשלה תמשיך ברפורמות "לעידוד השוק החופשי" לאחר הבחירות הכלליות האמורות להתקיים בחודש יולי. ראש ממשלת קמבודיה האן סן מקווה שמרבצי המינרלים והנפט של המדינה ימשיכו משקיעים זרים, ויקטינו את התלות הקמבודית במגזרי ההלבשה והתיירות.

תגיות