אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הורביץ: "מימון המפלגות מזמין שחיתות" צילום: יותם פרום

הורביץ: "מימון המפלגות מזמין שחיתות"

אלי הורביץ יוצא להגנת ראש הממשלה ותוקף בחריפות את המערכת הפוליטית: "בשיטת גיוס הכספים אתה חייב לרמות כדי להגיע לשלטון". גם המשטרה והפרקליטות לא יוצאות נקיות

15.05.2008, 09:12 | אדריאן פילוט

"בשיטת גיוס הכספים שלנו אתה חייב לרמות, אחרת לא תראה כסף ולא תגיע לשלטון. צריך למצוא שיטה מתאימה לימינו, שתהיה תחת ביקורת מוחלטת ולא חלקית, וגם שהפוליטיקאים יוכלו לעמוד בה", כך אומר בראיון ל"כלכליסט" אלי הורביץ, יו"ר חברת טבע ומי שנחשב לאחד מאנשי העסקים המובילים בארץ.

בהתגייסות מפתיעה יוצא הורביץ למעשה להגנתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט: "הדרך שבה מממנים אצלנו את המפלגות מזמינה שחיתות. פעם המציאו כל מיני מוסדות מצחיקים שדרכם הגיע הכסף למפלגה, ואנשים כמוני לא רצו לתרום להם כי מה יצא בסוף? שהחלשתי את הדמוקרטיה. בארצות הברית הכל חשוף ושקוף. אתה יודע שהפוליטיקאי הזה קיבל מיליונים מתעשיית התרופות והוא ייצג אותה. זו לא אנטי־דמוקרטיה, זו דמוקרטיה. אני לא אומר שהשיטה הזו מצוינת, אך היא שקופה ולכן טובה יותר משלנו.

"הסיפור של התרומות דומה למה שקרה סביב מימון ועידת הנשיא (שמומנה מכספי תרומות של אנשי עסקים ישראלים וזרים, א"פ). אני לא הייתי מוכן לשים שקל ולו רק בגלל סיבה אחת: אני לא רוצה לשמוע את המונח הון ושלטון. יש כאלה שמוכנים לשמוע את זה ואולי יש להם סיבות טובות. אני לא חושד במיליונרים האמריקאים, שכאילו מקבלים פרוטקציות למיניהן".

מערכת אנטי דמוקרטית

 

אילו בעיות עיקריות אתה מאבחן בפוליטיקה הישראלית?

"יש לנו בעיה עמוקה של משילות כבר הרבה בשנים, ובתקופה האחרונה נוספה בעיית השחיתות".

איך זה משפיע על המשק?

"אני מפריד בין הדברים. יש סטטיסטיקה בינלאומית שנותנת לנו ציון נמוך במשילות ואני מתבייש בכך. אני לא יודע מה מושחת ומה איננו מושחת. אני יודע שהנטייה לפרסם ולנפח דברים מראש היא בעוכרי המדינה, אפילו במובן שאנו מגדילים את השחיתות ולא מקטינים אותה. סיפור קצב הוא דוגמה לכך. באו המשטרה והפרקליטות ואמרו שהן משוכנעות, ואין ספקות, ויש הוכחות מלאות — ומסתבר בסוף שאין כלום. דבר כזה גורם נזק לכל פעולה אחרת של אותה משטרה ואותה פרקליטות. זה נזק באמון שיש לי.

"לעומת זאת, חלק מהשחיתות בארץ בנינו במו ידינו, וזה נושא מימון המפלגות. נוצר כאן חוסר אמון במערכת הפוליטית ואחר כך בפוליטיקאים. כשזה שמגיע לעניין מימון מפלגות כולנו צועקים: 'לא מגיע לכלבים האלו כי הם מושחתים'. אנחנו יצרנו מערכת אנטי־דמוקרטית, כי הדמוקרטיה שלנו מבוססת על כך שהאזרח נותן את קולו למפלגות שמייצגות אותו דרך הפוליטיקאים. אם יש מישהו מושחת צריך להחליף אותו, אבל יצא לי להכיר גם פוליטיקאים הגונים וחכמים".

בראיון קודם טענת שאתה לא מפחד מהמשבר הכלכלי הנוכחי. זה עדיין בתוקף?

"מחזוריות כלכלית לא הומצאה היום. כולנו למדנו אותה בתיכון ובוודאי באוניברסיטה. השאלה החשובה היא באיזה מידה המשבר מתמשך ואיזה תופעות הוא מגלה. חלק מהן רעות: יש חברות שכתוצאה מהמשבר נכשלות. אך יש גם הזדמנויות. כל חברה טובה שיודעת מה היא רוצה ב־20 השנים הבאות צריכה לחשוב מה היא יכולה לעשות כדי להכות את המתחרים בנסיבות הללו ולעשות צעד קדימה. אם אין לך תוכנית אתה תשתייך לקבוצת הנופלים.

"למדינת ישראל יש יתרון אדיר: אנחנו מדינה קטנה. מדינות קטנות הולכות להיות המדינות העשירות בעולם. כל מדינה קטנה שתשתמש בשכל ובגמישות של הקטן מול הכוח וחוסר הגמישות האינהרנטית של הענק, תנצח. לנו קל להשתנות מהר. אנחנו יכולים להחליט היום שהמשבר נמשך ולכן אנחנו רוצים להשקיע בתשתיות ולהשפיע על הצד הריאלי של הכלכלה. במדינת ישראל החלטה כזו אפשרית, השאלה היא האם ארה"ב יכולה לעשות דבר כזה. שם, כדי להביא לשינוי, צריך לעשות הרבה יותר".

"המערכת לא עובדת"

 

בממשלה יודעים לנצל את זה?

"ה-IQ הביורוקרטי שלנו גבוה מאוד. העימות הפנימי בין הפיסקליסטים הקשוחים לבין היתר הוא אסון לאומי. לא יכול להיות שאגף התקציבים מנהל את המדינה, ואני אומר את זה מתוך ידיעה שהם המוחות הכי טובים שיש לנו. הם צריכים לשבת בקונצנזוס ומבלי לוותר על כוחם. זה שאני מנכ''ל זה ברור לכל אחד. אך יש הבדל אם אני מוריד הוראה בכוח ובסוף אגלה שכולם צפצפו עלי לבין לנסות לשכנע שמה שהחלטתי זה לטובתנו. בעת הזו המערכת לא עובדת נכון. הפוליטיקאים נגררים אחרי הביורוקטיה, בגלל חולשת הממשלה. בעקבות זאת הביורוקרטיה מתחזקת ואז הממשלה נחלשת יותר והפוליטיקאים אחריה. מדובר במעגל קסמים שמוכרח להישבר. יש הזדמנות פז דווקא עכשיו לשבור את זה".

למה עכשיו?

"בגלל מלחמת לבנון. במלחמת לבנון למדנו כי בכל הרמות, מהחייל ועד הפיקוד הבכיר, לא הושמעה הדעה הנגדית שהיא אולי לא נכונה, אך ראויה להישמע".

דברים כאלה לא עלולים להביא אותנו לפריצת התקציב?

"לא. אני לא מוותר על עמדתי כאשר אני מקשיב לך. להפך, אני יכול להגיע לאיזון יותר טוב גם למשק וגם לעמדתי".

אגף התקציבים שוב אשם?

"לא אמרתי את זה. הבעיה בירושלים היא לא שלא חושבים, אלא שלא מדברים, וזה יוצא לא טוב".

תגיות