אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חדש באשדוד: בית מלון צילום: גדי קבלו

חדש באשדוד: בית מלון

52 שנה לאחר שהוקמה, באשדוד מצפים למלון הראשון שייפתח ב־2009, ואחריו לעוד לא פחות משמונה מלונות. אנשי עסקים שיברחו ממלונות אשקלון בעקבות ירי הרקטות הם קהל היעד הצפוי. האם יש להשקעה הצדקה כלכלית?

18.05.2008, 07:22 | יסמין גיל

הנה כמה עובדות על הקשר בין אשדוד ותיירות: השטח שנכלל בתחום היזמות התיירותית של העיר הוא 12 קמ"ר, ובו נכללים 35 אתרי תיירות שנקבעו על ידי הגורמים העירוניים. 23 שיתופי פעולה לקידום התיירות מתקיימים בין חופית - החברה העירונית לתיירות באשדוד - לבין גופים עירוניים וארציים. בעיר צופים כי 8%-10% מכלל המועסקים בעיר יועסקו בענף התיירות בתוך עשור לעומת אחוזים זעומים כיום. והעובדה המפתיעה ביותר - 52 שנים לאחר הקמתה, יש באשדוד אפס מלונות.

למעשה, יש בעיר שני מלונות קטנים: מי עמי, שהוקם בשנות השבעים ובו 48 חדרים, ואורלי, שהוקם בשנות השישים ובו 50 חדרים, ובאתר האינטרנט שלו מצוין "ניתן לשכור חדרים לפי שעה - דיסקרטיות מוחלטת". בהחלט לא מסוג המלונות המאפשרים קיום כנסים גדולים, ימי עיון או אכסון יועצים מחו"ל שמגיעים לחברות ולמפעלים באזור. את אלו שולחים להולידיי אין ולגני דן באשקלון הסמוכה.

בעוד אשקלון, השכנה מדרום, מותגה מיד עם ייסודה לפני כ־60 שנה כעיר תיירות עם בתי מלון והארחה, פארק מים ועוד -נשארה אשדוד, העיר החמישית בגודלה בארץ, בודדה במערכת ערי הנופש הישראליות לחופי הים התיכון.

"קצת איחרנו בנושא המלון", אומר אבינועם סרי, מנכ"ל חופית. "התמקדנו בתעשייה, תשתיות, חינוך ובינוי. זה גם לא סוד שב-12-10 השנים האחרונות לא נבנו מלונות בארץ". לדבריו, בתחילת שנות השמונים הגיע לאשדוד אוטובוס של מנכ"לי משרדי הממשלה השונים, ובשל שביתה בנמל לא אפשרו לכלי הרכב להיכנס לעיר: "הם חיכו שעתיים והלכו, ואז אמרו שאשדוד עדיין צעירה לפיתוח תיירותי. קודם כל שתתייצב".

העירייה מתמרצת

הרשויות והיזמים בעיר מציגים נתונים שלפיהם העיר כבר התייצבה ומוכנה לתיירים, וכעת נמצאים כתשעה פרויקטים לבניית מלונות בשלבי פיתוח שונים. הראשון בהם, קראון פלזה אשדוד (ראו מסגרת), עתיד להיפתח כבר ב־2009. היזמים מצפים לקהל יעד עסקי שיורכב בעיקר מאנשי עסקים המגיעים למפעלים באזור ולימי עיון לגופים שונים, ובד בבד לקהל משפחתי שיכלול את בני משפחותיהם של העולים מחבר המדינות המתגוררים בעיר וכן יהודים מצרפת.

"תושבי חוץ רבים קנו דירות באשדוד. הרבה אנשים מגיעים לעיר לתקופות קצרות במהלך השנה, ויש סיכוי שהם יעדיפו ללון בבתי המלון ומלאי הדירות בעיר יגדל", מוצא סרי גם פתרון לביקוש הרב לנדל"ן בעיר. על האפשרות שחלק מבתי המלון יהפכו בעתיד לבתי דירות הוא אומר בנחרצות: "אין סיכוי".

גם גלעד טרודלר, מנכ"ל חפ"א (החברה העירונית לפיתוח אשדוד), מדגיש שכל עוד החברה מחזיקה ב־50% מהבעלות על מלון קראון פלזה (50% נוספים מחזיק היזם צרפתי שמעון), המלון לא יהפוך לבניין דירות. חפ"א השקיעה בשלב הראשון של הפרויקט - שהקמתו החלה באמצע שנות התשעים והופסקה - 4 מיליון דולר. "תיירות חיה על יוזמה פרטית, ואנחנו די יוצאי דופן שנכנסנו למיזם, אך יש הרגשה שעכשיו גם אשדוד מתחילה להמריא".

לפני כשנה דירג משרד התיירות את אשדוד כאזור פיתוח א' בתיירות, ואפשר ליזמים לקבל מענקים. גם העירייה מתמרצת אותם באמצעות מתן הנחות במסים.

אין תחרות עם אשקלון

"כרגע, על השולחן, יש שישה פרויקטים בטיפול בשלבים מתקדמים", אומר שי וינר, סמנכ"ל בכיר לתשתיות וכלכלה במשרד התיירות. לדבריו, לאחרונה העניק המשרד מענק של כ־5 מיליון שקל למלון גלי הים, המהווה כ־20% מסך כל ההשקעה. לדבריו, יש עוד שניים־שלושה פרויקטים שביקשו מענקים ובקשתם נשקלת.

"בעבר המשרד השקיע, פיתח חלק מהטיילת והיה שותף בכמה פארקים, אולם התיירות לא התפתחה באשדוד. בשנתיים האחרונות חל שינוי במשרד התיירות, בעירייה וגם אצל היזמים ובהחלט יש פוטנציאל", אומר וינר.

כולם אופטימיים, אך האם חיילי האו"ם, עובדי אינטל ואפילו הנופשים הישראלים שמגיעים דרך קבע לבתי המלון באשקלון ינטשו צפונה? מרבית הגורמים בשתי הערים ובמשרד התיירות מעריכים כרגע שלא, ושיש מספיק דרישה למלונות באשדוד ובאשקלון. שמעון הרם, מנהל המחלקה לתיירות ואירועים בעיריית אשקלון, אומר כי אשקלון לא תיפגע: "יש לה מאפיינים אחרים.

ההיסטוריה של אשקלון בת 4,000 שנה. באשדוד אין, למשל, ממצאים ארכיאולוגיים". וינר אומר שתמיד כשיש תוספת חדרים יש תחרות, אולם גם הוא אינו צופה פגיעה באשקלון: "כרגע חסרים לפחות עשרת אלפים חדרי מלון באופן מיידי ולכן מצפים לתפוסות יפות".

אריאל קפון, מנכ"ל מלונות אפריקה ישראל, שתנהל את קראון פלזה באשדוד ומנהלת גם את מלון הולידיי אין באשקלון, אומר כי ההחלטה לנהל את המלון באשדוד לא הותנתה בעובדה שלרשת כבר יש מלון באשקלון: "בסך הכל לכל אחד מהמלונות יש זכות עמידה בפני עצמו. הקהלים שונים, ואני לא רואה זיקה בין השניים. אנחנו מבחינתנו מחפשים את ההזדמנויות".

ובתוך כל הרשמיות והצפי לשלל התיירים שיציפו גם את נמל אשדוד וגם את הפארק באשקלון, אומר תושב אשדוד: "גם הרקטות המשוגרות לעבר אשקלון בחודשים האחרונים אולי יבריחו חלק מהתיירים אלינו".

תגיות